Turkije pleegt oorlogsmisdaden tegen Koerden in Afrin

EU heeft zich chantabel gemaakt

Titelfoto: Demonstratie in Afrin – Voice of America Kurdish CC0

Noot van de redactie: De naam van de auteur van dit artikel is bij de redactie bekend. Publicatie onder eigen naam zou een persoonlijk risico voor hem betekenen.

In het noorden van Syrië ligt de plaats Afrin. Nu denkt u vast “ga weg met die Midden-Oosten ellende, toch een gebed zonder einde”. Dan kan ik u geen ongelijk geven. Echter, bij de oorlogsmisdaden die de afgelopen weken bij Afrin hebben plaatsgevonden is NAVO-bondgenoot en EU-kandidaat Turkije betrokken. Een land dat gesteund wordt door rebellen van het Vrije Syrische Leger die weer steun krijgen van de Nederlandse regering.

U en ik hebben, als kiezer en belastingbetaler, ongewild een hand gehad in de oorlogsmisdaden die in Afrin zijn en worden begaan. Genoeg reden om onze regering ter verantwoording te roepen.

Rutte ontwijkt

Het ter verantwoording roepen van de regering is in de eerste plaats een taak van onze parlementariërs, maar de meesten waren of met belangrijkere zaken bezig dan oorlogsmisdaden, of hadden alleen wat vragen en opmerkingen voor de bühne. Op deze twee parlementariërs na: Pieter Omtzigt (natuurlijk) en Martijn van Helvert (beiden CDA). Zij hebben de volgende schriftelijke vragen ingediend en Omtzigt stelt in deze video enkele belangrijke vragen aan premier Rutte. Zoals u in de video kunt zien, gebeuren er twee dingen. Eerst het positieve: Omtzigt is nog steeds een terriër, zelfs nu zijn partij het CDA in de coalitie zit. Dan het negatieve: Rutte is nog steeds Mr. Teflon en ontwijkt (deze keer overigens zonder de welbekende lach) de vragen van Omtzigt. Een derde, zorgwekkende, vaststelling is dat Kamervoorzitter Arib wel erg in het voordeel van Rutte reageert en de uiterst relevante vraag van Omtzigt wegwuift.

Con Job

Nu is de EU-Turkije top al voorbij en nog steeds heeft Rutte de vragen van Omtzigt en Van Helvert niet beantwoord. Als de parlementariërs – althans degenen die hun werk wél serieus nemen – het niet voor elkaar krijgen, dan kent ons systeem nog een controleur, namelijk de media. Echter, de media laten dit verhaal net als zoveel andere belangrijke verhalen links liggen. Dit terwijl Nederland in ieder geval € 21,4 miljoen aan het Vrije Syrische Leger heeft gegeven in de vorm van hulpgoederen, voertuigen, medicijnen, communicatiemiddelen enz. Deze zogenoemde non lethal steun is natuurlijk wel degelijk lethal omdat ze een dodelijk conflict verder mogelijk maakt. Zo rolt de politiek en wordt de burger voor de gek gehouden.

Goede bedoelingen

Een paar jaar terug was er de motie Voordewind (CU) die stelde dat er geen steun gegeven moest worden aan rebellen omdat deze in de verkeerde handen kan vallen. De motie werd helaas verworpen. Intussen is de vrees van Voordewind uitgekomen: heel wat door ons gesteunde Syrische rebellen liepen met het geschonken materieel over naar Al-Nusra of ISIS. Verder zijn tal van oorlogsmisdaden in verband gebracht met het Vrije Syrische Leger, zoals het etnisch zuiveren van veroverde gebieden met veel christelijke slachtoffers. Vervolgens hebben Omtzigt en Van Helvert eind vorig jaar schriftelijke vragen gesteld over een uitzending van de Britse TV-documentaire Panorama over het steunprogramma AJACS voor Syrië. Daarin werd o.a. het volgende vastgesteld:

  • De politie in de provincie Aleppo werd gedwongen om geld te overhandigen aan de extremisten van het gebied, Nour al-Din al-Zinki;
  • Jabat al Nusra (de Syrische tak van al Qaida) selecteerde de politieagenten voor twee politiebureaus in de provincie Idlib;
  • De door AJACS betaalde politie werkte samen met rechtbanken die mensen veroordeelde tot standrechtelijke executie, inclusief de steniging van twee vrouwen.

Het laat in ieder geval zien dat steun aan Syrische groepen vaak anders uitpakt dan gedacht, met name omdat de betrokken groepen toch hele andere dingen in gedachten hebben dan de Nederlandse regering.

Koenders was gedwee

Toenmalig Minister Koenders stelde nog dat de steun alleen gegeven zou worden aan die rebellengroepen die door de bondgenoten VS en VK waren gescreend.  Zoals nu is gebleken, werkt deze screening niet. Wellicht moest kostte wat kost Assad uit het zadel worden gewipt. Intussen is Syrië in een puinhoop veranderd waarbij veel orthodoxe christenen en Yezidi’s zijn vermoord. Assad is in een positie gemanoeuvreerd dat hij en zijn Alawitische bondgenoten nooit de macht kunnen opgeven. Dat zou voor hen een zeker doodvonnis betekenen. Ondanks dit alles lijkt het erop dat de Nederlandse regering nog steeds steun verleent aan het Syrische Vrije Leger. Dat Omtzigt en Van Helvert hier vragen over stellen is dan ook terecht.

Koerden op de etnische zuiveringslijst

Na de Christenen en de Yezedi’s zijn nu de Koerden aan de beurt; waar zij eerst een belangrijke rol speelden in het verslaan van ISIS en bondgenoot waren van de VS, zijn zij nu de gebeten hond. Dit komt omdat Turkije onder geen beding een Koerdische staat aan haar grens wil hebben. De VS heeft de Koerden laten vallen en laat toe dat NAVO bondgenoot Turkije Noord-Syrië binnen valt. Dat Turkije daarbij vele internationale regels aan haar laars lapt lijkt niemand te deren.

Het is onmiskenbaar dat Nederland hier mede aan heeft bijgedragen en tevens te weinig doet om deze wreedheden een halt toe te roepen. De EU kwam op de EU-Turkije top niet verder dan haar bezorgdheid uit te spreken over de situatie en dat Turkije haar best moet doen om burgerslachtoffers te voorkomen. Dat gebeurt natuurlijk niet.

Rampzalige EU-aanpak immigratie

De reden dat onze regering en ook die van bijv. Duitsland en het VK zo stil zijn, heeft te maken met het EU-immigratiebeleid. Door een opeenstapeling van fouten zijn er in 2015 enorme emigratiestromen op gang gekomen richting de EU. De EU heeft toen besloten om Turkije te betalen voor het tegenhouden van migranten. Zo ontving Turkije al € 3 miljard en krijgt er nu weer € 3 miljard bij. Leiders zoals Merkel – en wellicht Rutte –  waren van mening dat de immigratiestroom rechtse en/of populistische partijen in de kaart speelden, waardoor er voor de snelle oplossing (het afkopen van Turkije) werd gekozen. Deze oplossing heeft de EU chantabel gemaakt. Zie daar de verklaring voor de oorverdovende stilte van ons kabinet over de oorlogsmisdaden in Afrin.

Medeplichtig

Ik ben dus zeer benieuwd naar de antwoorden van de regering op de schriftelijke vragen van Omtzigt en Van Helvert. Voor mij is duidelijk dat de (immigratie-)politiek letterlijk over lijken gaat. En dat ik en u daar onwetend en onvrijwillig deel van hebben uitgemaakt, vervult mij met onmetelijke schaamte en afgrijzen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Zardasht
Zardasht
5 jaren geleden

Eindelijk wordt de waarheid gesproken
,, Doe er aub nu wat aan
En ik ook als een nerderlandse koerd,, en zelfs een nederlandse turk, laatje niet manipuleren
Laat van je horen,,

Met begrip voor elkaar samen met elkaar leven komen we met ze alle een stuk verder,,
Uitmorden of het zwijgen opleggen is nooit een oplossing

Dmocratie is voor bescherming van iedereen,,
Niet het absoluut macht voor de meerderheid

modilanto
5 jaren geleden

Dit is op Mijn Blog magilando herblogden reageerde:

Ludo Tausch
5 jaren geleden

Dit is op Mother of the Mount Carmel herblogd.

Ab
Ab
5 jaren geleden

Helaas moet ik toegeven dat het westen de Koerden een dolk in de rug heeft gestoken. Onze trouwste bondgenoot in de strijd tegen IS. Wederom herhaalt de geschiedenis zich. Door de geschiedenis heen hebben we de koerden vaker laten vallen. Ook maakt Turkije zich schuldig aan oorlogsmisdaden zoals vaker in het verleden. Moeten we nu weer achteraf na een eeuw gaan zeggen dat we weer een genocide hebben toegelaten.

Haksteeg Anton
Haksteeg Anton
5 jaren geleden

Er wordt door de turken duidelijk genocide gepleegd op de koerden en Nederlandse steun maakt ons oorlogsmisdadigers het kabinet moet de consequentie nemen en aftreden ze deugen duidelijk niet, nooit meer 1 euro naar turkije

`Marjo
`Marjo
5 jaren geleden

Dit is dan inderdaad al de tweede keer dat Turkije genocide pleegt, en wij maar betalen voor die Turk die ons achter de rug uitlacht nu hij een pakt met Rusland en Iran gesloten heeft. Hoe dom is de EU toch. De Navo dient hier zoals het hoort op te reageren, en die waslappen in Brussel van de EU ook. Van Rutte kunnen wij Nederlanders helaas niets verwachten, of hij lacht het weg, of zijn neus begint te groeien zoals hij liegen kan.

Guardiacivil
5 jaren geleden

Ik wacht met ongeduld op het vallen van dit “SLOOPKABINET” en dan met zijn allen een groot blok vormen dat de grote partijen er helemaal uit liggen. Zij hebben het jarenlang gepresteerd de burgers te bedonderen, de mond te snoeren en financieel uit te kleden.

H,A. Stork
H,A. Stork
5 jaren geleden

er wordt in Afrin en aan de grens met Turkije door de Turken genocide gepleegd op de Koerden.
Nederland is medeplichtig en verheft zijn stem niet.
Wat een beschamende en schandelijke vertoning.

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen