D66 zet beproefde Russische propagandatactiek in tegen Baudet

Stelselmatige herhaling van racismeframe

Titelfoto: partijleidersdebat Amsterdam. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal TV NL

Regeringspartij D66 zet een beproefde uit Rusland afkomstige propaganda-tactiek in om de oppositie in de Tweede Kamer en de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam te beïnvloeden. Wat D66 en kornuiten namelijk aan het doen zijn komt regelrecht uit de Sovjet-Russische school van de klassieke conditionering van Ivan Petrovich Pavlov (1849-1936).

De naam zal bij velen een belletje doen rinkelen. De klassieke conditionering zegt: als een prikkel A (een belletje) herhaaldelijk voorafgaat aan prikkel B (eten geven) dat een bepaald gedrag (kwijlen) oplevert, dan zal op den duur prikkel A reeds dat gedrag opleveren, ook zonder prikkel B.

Dit kun je eenvoudig trainen bij honden maar zeker ook bij mensen. De reclame doet de hele dag bijna niet anders. Je traint iemand om onbewust een verband tussen twee losstaande zaken te leggen. Tussen iets positiefs en een bepaald product, bijvoorbeeld. Of juist andersom, zoals zo fraai in de film A Clockwork Orange werd verbeeld.

Associatie

Bij de hond van Pavlov was het een bel en een lekker stukje vlees. Elke keer als de hond een lekker stukje vlees zou krijgen, hoorde hij eerst een bel. Na een tijdje begon hij al te kwijlen zodra de bel ging en niet lang daarna riep de bel automatisch zelfs zonder dat er vlees aan te pas kwam al een kwijlreactie op. De associatie is dan definitief in het brein verankerd. Vlees is helemaal niet meer nodig; een bel is genoeg om de gewenste reactie op te roepen. De bel had in eerste instantie helemaal niets met eten te maken, maar dat maakt niet uit, die relatie kun je dus gewoon creëren.

Racisme

Hetzelfde doet D66 nu met racisme en ras-gerelateerde beschuldigingen. Racisme heeft niets met Baudet te maken, maar dat wil D66 in uw brein graag veranderen. Ollongren, Pechtold en consorten bezigen elke keer de naam Baudet en noemen direct daarna de termen racisme en gevaarlijk. Bijvoorbeeld verwijzingen naar lang geleden gedane uitlatingen, andere uit hun verband gerukte termen (homeopatische verdunning bijvoorbeeld), een uitspraak van de nummer twee van Amsterdam van jaren geleden, ga zo maar door. Je kunt ook citaten uit romans gebruiken, waarom niet? Het hoeft namelijk helemaal niet waar te zijn, als de verbinding maar gelegd wordt.

Vogelvrij

Het FvD heeft geen racistisch beleidspunt in zijn verkiezingsprogram staan en gebruikt evenmin ras of IQ als issue in de beraadslagingen in de Tweede Kamer. Maar dat maakt helemaal niet uit! D66 en kornuiten laten gewoon elke keer de racistische bel rinkelen zodra Baudet in beeld komt. Dit doen zij bewust en doordacht met u als kiezer en televisiekijker. U gaat onbewust een associatie vormen in de hersenen. U hoeft straks maar ‘Baudet’ of ‘Forum voor Democratie’ te horen en het eerste wat u denkt is: racisme! U wordt dan al een beetje misselijk zonder dat Ollongren of Pechtold racisme roepen. U bent dan perfect geconditioneerd en Baudet is vogelvrij verklaard.

Kwijlgedrag

Afgelopen week zweefde er al een dag lang een hashtag #Baudetisracist in de trending topics van Twitter. Ollongren zwaaide vorige week in haar lezing met artikel 1 van de Grondwet. Pechtold deed alsof hij zich zorgen maakte in EenVandaag. Het werkt! De eerste slachtoffers in opinieland laten nu ook al hun pavlovreactie zien.

Conditionering werkt gewoon altijd, vooral bij mensen die nog geen keuze hebben gemaakt. Het valt niet mee voor Baudet om het nu nog van zich af te werpen. Het woord hangt al stevig aan zijn broek en die van zijn partijgenoten. Natuurlijk zijn er veel verstandige mensen in Nederland die zich niet laten verleiden tot het achterlijk kwijlgedrag dat D66 zo graag wil oproepen.

Toch moeten we waakzaam blijven. Want je moet nooit de impact van Russische inmenging in verkiezingstijd onderschatten.

© OpinieZ.com 2018. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van YorienvdH (volg twitter-icon @yoriendvdh) vindt u 👉🏽 HIER 👈🏽

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen