Foute cultuurhelden: is hun werk opeens minder waard?

Het dilemma van #metoo en andere volksgerichten

Titelfoto: Rapper Boef. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal RTL Entertainment

De ontwikkelingen rond #metoo en rapper #boef brengen een dilemma in mij naar boven. Laat ik voorop stellen dat ik een godsgruwelijke hekel heb aan hiphop. Ik kan hooguit twee zinnen rap verdragen en dan knal ik de radio alweer uit. Het is niet mijn smaak en ik zou ook heel gelukkig zijn als de hiphop helemaal nooit was uitgevonden. Dat heeft niets te maken met welke jongetjes en meisjes deze muziekvorm wel of niet beoefenen.

Voor mijn part zijn het bejaarden, aboriginals of de voltallige motorbende van Henk Kuiper. Ik vind het gewoon niet om aan te horen of aan te zien. Ik koop het niet, stream het niet en ga het in de media systematisch uit de weg. En zolang ik dat kan doen, heeft niemand last van mij.

Kevin Spacey

Laat ik dan ook maar meteen zeggen dat ik Kevin Spacey een topacteur vind. Ik heb genoten van The Shipping News, The Usual Suspects, Se7en en de eerste seizoenen van House of Cards. Verder vind ik Louis C.K. ongelofelijk grappig en heb ik twee shows van hem op Netflix gezien.

Wie je goed vindt, die volg je op de voet. Wie je slecht vindt, laat je links liggen. Dat is je eigen vrije keuze. Die keuze staat iedereen gelukkig nog vrij. Mij. En jou als rap-lover en Spacey-hater eveneens. Ik heb natuurlijk wel een mening over jouw keuze, net zoals jij vermoedelijk een mening hebt over de mijne, maar wij ontnemen elkaar de keuze niet.

Volksgericht

Maar wat nou als je favoriete rapper er een potje van maakt door in het echte leven net zo grof en onacceptabel te bekken als in de muziek? Wat nou als je favoriete acteur in het echte leven ook niet van de mannetjes of vrouwtjes kan afblijven en een #metoo om de oren krijgt, net als de komiek? Wordt hun werk daar opeens minder goed van?

Je gaat je er misschien wel ongemakkelijk bij voelen, maar moet je dan ook maar blindelings meegaan in het volksgericht? Moet je met de hooivorken en fakkels en bierdouches kenbaar maken dat jij altijd braaf bent geweest en hij niet? Moet je films en theatershows opzichtig gaan boycotten omdat jij de moraal in pacht hebt en de acteur of komiek niet?

Binaire omdraaiers

Je moet oppassen, want als je het niet in het openbaar met veel misbaar hebt afgekeurd of er demonstratief voor de camera’s afstand van genomen hebt, stormt er een horde binaire omdraaiers op je af die hun vingers in je borst priemen: ‘Dus jij vindt dat iedereen maar vrouwen mag aanranden en voor hoer uitmaken?!’

Nee, dat vind ik niet! Daar gaat het ook helemaal niet om. We spreken hier niet over de integriteit van een politicus met een lucratief baantje, of onze eigen schoonzoon. We hebben het over musici, acteurs, komieken, zoals we het ook over romanschrijvers of dichters of schilders zouden kunnen hebben. Het zijn makers van kunst. Dragers van onze cultuur. En hun kunst is wat er toe doet. Hun persoonlijk leven komt pas op de tweede plaats. Zelfs in de popmuziek en de literatuur. Wordt de muziek van Amy Winehouse minder goed als je weet dat Amy drugs gebruikte? Zijn de boeken van W.F. Hermans slechter als je weet dat hij een vervelende (rechtse) knorrepot was? Was Rembrandt wel in de haak?

Einstein

En natuurwetenschap dan? Is de persoonlijkheid van Copernicus soms belangrijk? Doet het ertoe wat voor vrouwenhater Isaac Newton was? Leggen we huwelijkstrouw van Einstein langs de moralistische meetlat? Wordt hun werk opeens minder waard als je die dingen weet?

Rationeel beschouwd zijn persoon en werk natuurlijk perfect te scheiden. De persoon zal vroeg of laat sterven, terwijl zijn werk voortleeft. Maar wij zijn nu eenmaal geen rationele wezens. En filmproducenten, streaming diensten, festivaldirecteuren en bierproducenten willen liever geen gedoe. Ik begrijp het wel. Ik voel me er soms ook ongemakkelijk bij.

Maar ik blijf de muziek van Rapper Boef haten en van de films van Kevin Spacey houden. Lastig hoor.

© OpinieZ.com 2018. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van YorienvdH (volg twitter-icon @YorienvdH) vindt u HIER

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.