Venezolaanse president Maduro sluit grenzen met Aruba, Curaçao en Bonaire

Afleidingsmanoeuvre voor binnenlandse noodsituatie

Titelfoto: president Maduro. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Luigino Bracci Roa

“Maduro sluit grens”, kopt het Antilliaans Dagblad vandaag. “De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft gisteren, tijdens de eerste bijeenkomst van de Ministerraad van Venezuela, de grenzen gesloten voor lucht en maritiem verkeer uit Curaçao, Aruba en Bonaire.” Wat dat allemaal precies betekent en voor hoe lang is nog onduidelijk, want Maduro kondigde voor 72 uur radiostilte af.

Hij verklaarde dat er een ‘nieuw plan’ in de maak was om de economische belangen van Venezuela veilig te stellen. Want , zo verklaarde hij, “smokkelaars sluizen het goud, ertsen, diamanten en voedingsproducten van Venezuela weg.” Op de eilanden tast men nog in het duister: ”Deze unilaterale beslissing is onacceptabel”, was de reactie van de premier van Curaçao Eugene Rhuggenaath, “dit is geen manier om een buurland te behandelen, vooral niet gezien de vriendschapsbanden en economische relatie met zowel ons land als met het Koninkrijk.”

Maffia

Toch was deze verklaring niet helemaal een donderslag bij heldere hemel, om maar in hyperbolen te blijven, want in de week voor Kerst was al vanuit Caracas met sluiting gedreigd. Toen verklaarde de Venezolaanse president in een op de TV uitgezonden vergadering: “Ik heb overwogen om alle vormen van communicatie, van al het zakelijke verkeer, van het luchtverkeer en het maritieme verkeer met Aruba, Bonaire en Curaçao te verbreken.” Maduro wijdde toen ook al uit over de ‘maffia op de eilanden’ en de schaarste in Venezuela, die allemaal te wijten zou zijn aan de smokkel van goederen naar de drie kleine ABC-eilanden…

Hij had een verrassing voor de eilanden in petto, kondigde hij aan, maar hield dat konijn toen nog in zijn hoge hoed. Nu weten we het dus zeker.

Dreigende taal

In het verleden had wel vaker dreigende taal uit Caracas geklonken, dus met de feestdagen voor de deur twijfelde men of de Venezolaanse leider nu wel de daad bij het woord zou voegen. In Den Haag werd toen door de woordvoerder van de net aangetreden minister Halbe Zijlstra – zoals verwacht – diplomatiek, dus terughoudend, gereageerd: “Het ministerie heeft alleen via de media kennis genomen van de uitspraken van Maduro. Venezuela heeft hierover geen bericht gestuurd via de diplomatieke kanalen. Van een afsluiting is op dit moment geen sprake. Het Koninkrijk monitort de ontwikkelingen in Venezuela nauwgezet.”

Maar op Curaçao kon niet iedereen onverschillig zijn over de uitlatingen van Maduro. “Alertheid is nodig”, schreef de niet helemaal gerustgestelde hoofdredacteur van het Antilliaans Dagblad op 22 december, vlak voor Kerst.

Banden

Van oudsher zijn er nauwe banden tussen de eilanden en het nabij gelegen grote buurland. Velen hebben familiebanden met de overkant en in veel huiskamers worden de Venezolaanse media gevolgd. De bevrijder van Venezuela en omringende Zuid-Amerikaanse landen, Simon Bolivar, bracht een tijdje in ballingschap door bij zijn op Curaçao wonende zusters. Enkele van zijn naaste bevelhebbers, Brion en Piar, kwamen van Curaçao. Na die revolutie (begin negentiende eeuw) bleven de banden hecht.

De ontwikkeling van Curaçao’s economie hangt samen met de vondst van Venezolaanse olie die op Curaçao werd verwerkt en nog steeds wordt in de voormalige Shellraffinaderij (nu aan de Venezolaanse staatsoliemaatschappij verpacht) Venezolaanse olie geraffineerd. De politieke en economische situatie in Venezuela heeft altijd een aanzienlijke invloed gehad op de zo vlak voor de kust gelegen eilanden. Zo betekende de devaluatie van de Venezolaanse munt begin jaren 80 van de vorige eeuw, de doodsteek voor het lucratieve kooptoerisme uit dat land.

Afgrond

De situatie in Venezuela verslechtert met de dag. In de pers verschijnen alarmerende berichten over daadwerkelijk voedselgebrek en ondervoeding. Het land staat letterlijk aan de afgrond en de vraag is hoe lang China en Rusland, die het bewind in Caracas kennelijk nog met krediet stutten, daarmee door zullen gaan.

De politieke en economische ontwikkelingen in het grote buurland, gaan, zoals in het verleden is gebleken, niet aan de eilanden voorbij. Caracas blijft al geruime tijd in gebreke met de afbetaling van schulden aan de mede daardoor in nood geraakte Curaçaose luchtvaartindustrie. De olieraffinage op Aruba en Curaçao draait nu al een tijdje op halve kracht. Ook het onderhoud aan de raffinaderij op Curaçao is door geldgebrek problematisch geworden.

Zondebok

Nu de noodsituatie in Venezuela met de dag dreigender wordt, staat de eilanden dus nog heel wat te wachten. Er is al geruime tijd sprake van de komst van vluchtelingen naar de eilanden, die daarop nauwelijks zijn toegerust. Voorlopig is het nog gissen naar de gevolgen van de aangekondigde maatregel, maar de vooruitzichten zijn niet gunstig. Kennelijk heeft Maduro een zondebok nodig om de aanzwellende kritiek van de bevolking af te leiden.

Een buitenlandse vijand heeft hij al: de Verenigde Staten. Maar dat ligt te ver weg voor een enigszins geloofwaardig verhaal. Dus dan maar die drie kleine eilanden, deel van het Koninkrijk der Nederlanden, vlak voor de kust. Op Curaçao meren, al decennia lang, dagelijks vanuit Venezuela scheepjes aan met vers fruit, groente en vis; de zogeheten ‘barkjes’.

Afwachten of die drijvende markt aanstaande maandag bevoorraad is. Dan zal blijken wat de waarde is van de verklaring van de benarde Venezolaanse president.

© OpinieZ.com 2018. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van Freek van Beetz (volg twitter-icon @fvbeetz) vindt u HIER

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.