We zijn de Jan Salies van de 21e eeuw

Kabinet solt met de burger die dat braaf accepteert

Titelfoto: Mark Rutte en Halbe Zijlstra, Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal De Telegraaf

Iemand gebruikte de woorden Nederland, weerloos en EU in één zin en opeens zag ik het beeld haarscherp voor me. Wij als Nederlandse bevolking weerloos op onze rug na het afschaffen van het referendum, terwijl zij, de EU-leiders, ongestoord over ons heen konden stampen.

Slim

“Dat was een knap staaltje vooruitdenken van onze Mark tijdens zijn Hollandse formatie”, hoor je ze zeggen. “Het ging nog bijna allemaal mis met dat Oekraïne-referendum, weet je nog? Gelukkig wist Mark er net op tijd nog een slimme draai aan te geven. Haha, een  A4-tje. Meesterlijk! Nee, Mark heeft geen makkelijk volk, hoor. Hoog opgeleid, grote bek, afwijkende meningen, populisten in het parlement en zo. Gedoe altijd.”

Sollen

Geen makkelijk volk zeg je? Hoe kom je erbij? We vinden juist alles wel best. We laten genoeglijk met ons sollen. Eens in de vier jaar sjokt een deel van ons plichtsgetrouw naar het stemhokje, terwijl parlementaire journalisten bijkans liggen klaar te komen op de loze verkiezingsbeloften. En daarna gaat iedereen weer over tot de orde van de dag, want verkiezingen veroorzaken in ons land gewoon nooit land slides en als je maar lang genoeg blijft formeren, herinnert niemand zich meer de oorspronkelijke verkiezingsuitslag en heeft niemand meer zin om eens te onderzoeken hoe de tellingen toch zoveel fouten konden bevatten.

Braaf

Ja, we slaan elkaar misschien verbaal om de oren op social media en in met ons belastinggeld gefinancierde talkshows, maar verder zijn we zeventien miljoen makke schapen die braaf belasting betalen, Unilever-dingetjes eten, bij Shell tanken, het huis een likje Akzo Nobel-verf geven, en onze borsten, prostaten en poep regelmatig laten controleren door dokters met Philips-apparatuur. Braveriken zijn we. Goeie lobbesen. De Jan Salies van de 21e eeuw.

Altijd? Nee, niet altijd.

Referendum

Juist het nationaal referendum leek er een beetje verandering in te brengen. Het begon erop te lijken dat de stem van het volk een legitiem kanaal had gevonden en dat we onze rug aan het rechten waren. Een kleine Gideonsbende maakte ons wakker. Onze schapenkopjes richtten zich hoopvol op. Ze organiseerden een nationaal referendum over het handelsverdrag met Oekraïne om te laten zien dat er met ons, het mondige Nederlandse volk, niet te spotten viel.

Ik zie de jongens en meisjes van GeenPeil nóg juichen bij het vaststellen van het vereiste aantal handtekeningen. Als wij een referendum wilden, dan konden we er een organiseren! De politiek moest niet denken dat ze ons, de bewoners van dit land! altijd maar mocht negeren! Lang leve de directe democratie!

Zenuwachtig

De politiek leiders werden er zelfs zenuwachtig van. Ze verloren de grip en daar houden ze niet van. En toen was de uitslag ook nog eens NEE. Er moest veel politiek hoogwaardig gegoochel aan te pas komen om van dit nee toch een ja te maken, zorgvuldig geënsceneerd op een moment dat de mensen alweer lang hun auto’s stonden te wassen en niemand er meer over sprak.  Maar in de lucht hing nog altijd de belofte. Als we willen! dan kunnen we tegenspraak organiseren! De politiek moet niet denken dat ze ons mag negeren! We kunnen ervan leren! En de volgende keer doen we het nog beter!

Ducttape

Er komt geen volgende keer. Die kans krijgen we niet. “Het nationaal raadgevend referendum heeft niet gebracht wat ervan werd verwacht”, staat cryptisch in het regeerakkoord. We laten gelaten een stuk ducttape op onze monden plakken. We krijgen niet eens de kans te stemmen over het afschaffen van het referendum.

Mompelen

En? Zijn de hooivorken al uit het vet? Rollen de trekkers en bulldozers al over de A12 naar Den Haag? Staken de kraanmachinisten? Bruist het brandweerschuim? Zien we protestvuren op drukbezochte kruispunten? Komt de ME een paar busjes begeleiden? Welnee. Wij mompelen wat over ‘schande’ terwijl we een fotootje van de sneeuw op Twitter plaatsen, en ergens in een hoekje van het internet kun je een petitie tekenen tegen afschaffing. De regering zal er niet eens naar kijken.

Zolang we braaf onze belasting blijven betalen, slaan de EU-leiders Mark lachend op de schouders. Well done, collega! Vakwerk! Ga zo door!

De OpinieZ-columns van YorienvdH vindt u ➡️ hier.

Twitter: @YorienvdH

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties ⬇️.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.