Amnesty International slaat dóórrrr

NGO strijdt voor de rechten van terroristen

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Omroep Brabant

Amnesty International vocht ooit voor de vrijheid van meningsuiting, zonder politieke voorkeur. Daar is niets meer van over. Amnesty is volledig doorgeslagen.

Standaardbrieven
Ik groeide op in een links nestje van wereldverbeteraars. Mijn moeder was een kei in Engels en bood haar talige diensten dan ook graag aan bij Amnesty International. Daar werden in de vorige eeuw talloze brieven geschreven aan tirannieke regeringen, bijvoorbeeld de Sovjet Unie. Amnesty maakte standaardbrieven over bepaalde met name genoemde politieke gevangenen of vervolgden.

En jij kon die dan met de hand overschrijven en met je eigen naam en handtekening eronder naar de verantwoordelijke regimes versturen. Dit om de boosdoeners met volle postzakken onder druk te zetten. Je kon ook kerstkaarten naar politieke gevangenen zelf sturen om te laten weten dat ze niet werden vergeten. Ik vond dat mooi en menselijk en het leek mij ook heel zinvol wat mijn moeder deed.

Martelverhalen
Bij ons stond met kerst altijd een kaars met daaromheen een prikkeldraadje, het bekende Amnesty-logo. En natuurlijk doneerden we altijd volop. Het tijdschrift met de mooie naam Wordt Vervolgd viel regelmatig op de mat. Ik griezelde van de gruwelijke martelverhalen die daarin tot in detail beschreven werden, maar ik begreep dat ze nodig waren. Toen deed Amnesty namelijk nog waar ze voor was uitgevonden: mensen helpen die om hun mening werden vervolgd, politieke gevangenen helpen, martelpraktijken en executies aan de kaak stellen. Toen mijn moeder en later ook mijn zus vrijwilliger was, deugde Amnesty in mijn ogen dan ook nog helemaal. Het ging hier immers wereldwijd om vrijheid van meningsuiting.

Geradicaliseerd
Maar sindsdien is er veel veranderd. De Sovjetunie is weg, mijn moeder leeft niet meer en Amnesty International is geradicaliseerd. Men werkt nog altijd met de beproefde brievenaanpak, maar het gaat niet meer om vrijheid van meningsuiting of vervolging van politieke tegenstanders onder een schrikbewind. Amnesty is nu gewoon ‘tegen onderdrukking’.

Zo kun je meedoen aan schrijfacties met thema’s als doodstraf, vrouwenrechten, LHBT-rechten en mensenrechtenverdedigers en natuurlijk het migratie-topic! Want Amnesty heeft nu ook migranten onder haar hoede genomen. Migranten zijn ook onderdrukten, blijkbaar.

 

Toen mijn moeder nog Engelse brieven voor ze schreef, maakte het Amnesty niet uit welke politieke opvattingen de vervolgde had. De brieven gingen naar zowel linkse als rechtse regimes, naar het Oostblok, Latijns Amerika, Noord-Ierland, Azië… Amnesty steunde politieke gevangenen, punt. Dat waren geen criminelen of oorlogsmisdadigers, het ging om de vrijheid van meningsuiting en de humane behandeling van deze mensen.

Sleepwet
Nu bedrijft Amnesty International zelf politiek. Niet alleen door migranten tot haar actie-terrein der ‘onderdrukten’ te rekenen, ook door haar opvattingen over terugsturen van asielzoekers en de Sleepwet. Dat is allemaal al verwarrend genoeg.

Terroristen
Maar vorige week ging ze ook nog eens volledig over de schreef door oorlogsmisdadigers als politieke gevangenen aan te merken, toen ze met kritiek kwam op de behandeling van terroristen en jihadisten in De Schie en Vught. Pardon? Worden jihadisten in de Nederlandse gevangenis onderdrukt? Worden ze soms in Vugt systematisch gemarteld? Zijn er executies in De Schie? Werden ze opgepakt om hun mening? Zijn het politieke tegenstanders van het regime in Nederland?

Welnee. Amnesty veroordeelt ‘het stelselmatig opsluiten van mensen in eenpersoonscellen, vaak 19 tot 22 uur per dag, en de beperking van contact met anderen wanneer zij zich buiten hun cel bevinden.’ Tjongejonge. En: ‘ingrijpende en vernederende visitaties, waarbij de gedetineerde volledig naakt is’. Nou nou. Vervelend, maar het gaat hier niet om kruimeldieven. We hebben het over jihadisten, bommenleggers, koppensnellers, terroristen, beulen en oorlogsmisdadigers die zonder meer gevaarlijk zijn voor hun omgeving. Logisch dat ze worden afgeschermd en aangepakt.

Amnesty slaat echt volledig door. Het onafhankelijke kaarsje lijkt gedoofd en het prikkeldraad is ze naar het hoofd gestegen. Heel jammer voor de echte politieke gevangenen in de wereld.

YorienvdH – Twitter: @YorienvdH

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties 👇🏽.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.