Europese vergezichten in het regeerakkoord

EU-kritische partijen op winst in Oostenrijk en Tsjechië

“Het gaat alleen maar over Nederland”, jammerde Kees Boonman (politiek radiocommentator sinds mensenheugenis) verongelijkt, “Er staat nauwelijks iets over Europa in (….) en over Brexit al helemaal niet.” Nou, zó goed had hij het regeerakkoord dus niet gelezen, maar onze Eurofiele duider meende het zeker te weten.

Hij had zelfs het aantal keren dat de woorden Nederland en Europa in de tekst voorkwam geturfd en stelde mismoedig vast dat ‘Nederland’ dubbel zo vaak werd vermeld als ‘Europa’. Daar moet je natuurlijk wel voor hebben doorgeleerd.

Ik hield de uitzending van Radio 1 al snel voor gezien/gehoord. In het Hilversumse mediacentrum hadden ze weer eens de oude Rolodex met linkse pleitbezorgers opengetrokken en die draaiden hun gebruikelijke en dus versleten mantra’s af.

Open grenzen
Mij viel in het regeerakkoord op dat in de verschillende paragrafen zo duidelijk de stempels van de afzonderlijke coalitiepartijen terug te vinden zijn. De Europa-paragraaf draagt herkenbaar het onvoorwaardelijk geloof van D66 uit – weliswaar gelukkig vooralsnog met afwijzing van allerlei federalistische monetaire vergezichten – maar wel de heilsboodschap van de ‘open grenzen’. Dat kan ik dan weer moeilijk rijmen met de strenge toonzetting van de asiel- en integratieparagrafen, al lijken me daarin ook veel wensbeelden te zijn verwerkt. “Blinde Maupie (eerst maar eens zien)”, zou mijn wijze grootmoeder zeggen.

EU-kritische partijen
“Nederland streeft naar een volwaardig Europees asielbeleid”. Maar in dat asielbeleid spelen landsgrenzen nog wel degelijk een rol: “asielzoekers die aan de (lands-)grens worden tegengehouden”, las ik. En: “Alleen gezamenlijk kunnen wij het grote vraagstuk van migratie aan.” Dat klinkt mooi, maar er zijn in andere Europese landen, ook EU-lidstaten, heel andere geluiden hoorbaar. Binnenkort zijn er parlementsverkiezingen in Oostenrijk, op 15 oktober a.s. en op 20 en 21 oktober in Tsjechië. In beide landen staan EU-sceptische, of misschien beter: EU- en asielkritische partijen op winst.

Oostenrijk
In Oostenrijk verbouwde de jonge (31 jaar), als een meteoor omhooggeschoten bondskanselier Sebastian Kurz de traditionele conservatieve ÖVP tot een beweging á la Macron. Die ÖVP staat in de peilingen op winst, op ruim 30%. Het is helemaal niet uitgesloten, zelfs denkbaar, dat hij een coalitie zal gaan vormen met de rechtse FPÖ, die in dezelfde peilingen in een nek-aan-nek-race verwikkeld is met de sociaaldemocraten. Beide partijen staan vooralsnog op zo’n 25%.

Dat zou betekenen dat in Oostenrijk, zowel ten aanzien van de EU als met betrekking tot het asiel- en integratiebeleid, de teugels (nog) verder zullen worden aangehaald. Reeds eerder – in de tijd van de roemruchte Haider – vormde de ÖVP een coalitie met diens FPÖ en toen viel de rest van de Europese Unie over deze coalitie heen. Sebastian Kurz voelt het goed aan, die tijd is wat hem betreft voorgoed voorbij: “I don’t appreciate it when politicians from other countries get involved in our domestic politics”. (Politico, 10/9)

Tsjechië
In Tsjechië wordt de uitslag zo mogelijk nog interessanter: de centum-rechtse partij van multimiljonair Andrej Babis (ANO, afkorting van “Actie van Ontevreden Burgers, maar ook het Tsjechische woord voor ‘ja’) staat in de peilingen daar op ruim 30%. De sociaaldemocraten van premier Bohuslav Sobotka kijken tegen een magere 13% aan. Ook in Tsjechië krijgt een verdere beweging naar EU-scepsis dus brede steun. Babis http://shr.gs/6lYGzQK” rel=”noopener” target=”_blank”>is daarover duidelijk: “We don’t want the euro here, it gives Brussels another area for meddling.”

En geef ‘m eens ongelijk: zonder Euro bloeit de Tsjechische economie: dit jaar naar verwachting een groei van 4,7%. En dan heb ik het nog niet eens over de SPD (openlijk anti-immigratie en anti-Islampartij) van de half-Japanse Tomio Okamura, die bij de laatst gehouden verkiezingen meer dan 7% behaalde.

Kortom: de Europese vergezichten van Rutte III zouden wel eens in het Oosten van de EU op grenzen kunnen stuiten.

Freek van Beetz – Twitter: @FvBeetz

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.