Israëlhaat maakt mensen blind voor de feiten

Alsof samenleven van joden en moslims gewoon niet mag

In mijn vorige artikel heb ik willen laten zien dat Israël een land is dat anders in de media wordt weergegeven dan hoe ik het ervaren heb. Vooral als het aankomt op de manier van samenleven tussen joden en moslims. Ze leven in Israël vaak met respect en goed samen.

Ik heb op dit artikel voor 95% zeer positieve reacties ontvangen, waarvoor hartelijk dank. Echter, er zijn – zeer voorspelbaar uiteraard – ook ronduit hatelijke reacties. De állermooiste was nog wel dat ik opgepakt zou moeten worden omdat ik oorlogsmisdaden en bezettingen steun. Onder het motto: mensen van de Islamitische Staat worden ook opgepakt, dus dat moet met Judy ook maar gebeuren.

Daarnaast kwam er een reactie van iemand die geboren is in Beiroet en geadopteerd. Hij valt mij al een tijdje lastig vanwege mijn vakantie in Israël. In zijn ogen ben ik een Judas, een walgelijk persoon, want hoe durf ik op vakantie te gaan in Israël, aangezien ook ik in Beiroet geboren ben (adoptie, Libanese burgeroorlog). Dat is hoogverraad, want Israël had het leven van ‘onze’ ouders volgens hem kapot gemaakt. Dat deze persoon totaal niet weet wie ‘onze’ biologische ouders zijn en of het wel Israël is dat ze het leven zwaar heeft gemaakt, doet er voor hem niet toe.

Israël is in de ogen van dit soort mensen altijd de boosdoener. Ik heb er over nagedacht en het is raar. Feitelijk gezien zou bijvoorbeeld iemand die in de burgeroorlog in Libanon is geboren een veel grotere hekel moeten hebben aan Palestijnen of Syriërs, gezien hun aandeel in deze oorlog. Maar als ik een trip had gemaakt naar Gaza of naar Syrië in betere tijden, zou dit door velen met open armen ontvangen worden.

Ik heb me voorheen nooit erg in het onderwerp antisemitisme verdiept. Wel in de kwestie van Israël en de Palestijnen. Maar nu ik Israël met eigen ogen heb gezien en een artikel over het land heb geschreven, komen er reacties los waarvan ik echt alleen maar kan concluderen dat het gebaseerd is op pure haat en antisemitisme.

Wat Arabische landen elkaar onderling aandoen maakt veel Israëlhaters niet uit. Wat Saoedi-Arabië Jemen aandoet, daar hoor ik bar weinig mensen over. Als de Islamitische Staat aanslagen pleegt, gaat de anti-Israël club vaak juist moslims verdedigen. Dat Hezbollah namens Iran Libanon compleet de afgrond in helpt, daar maken ze zich niet druk om. Roept Israël echter in de media dat het zich wil verdedigen tegen Hamas, Hezbollah, Iran, dan staan deze mensen gelijk op hun achterste poten.

Ik denk echt dat het komt omdat Israël als een vreemde eend in de bijt in het Midden-Oosten wordt gezien. Een ander volk met een andere religie. De bezetter, de indringer. Nou, Israël bestaat al sinds 1948. Dus misschien wordt het eens tijd voor die mensen om de haat en nijd eens los te laten en in te zien dat dit land ook zijn plek heeft gevonden in het Midden-Oosten.

Mensen kunnen in het verleden blijven hangen, maar het verleden is gebeurd, geschiedenis. We leven hier en nu en in het hier en nu moet er een oplossing komen. Israël en de Palestijnen hebben het daar zelf druk genoeg mee. De haat van veel mensen vanuit andere plekken in de wereld draagt daar echt niets aan bij.

Mijn ogen zijn echt open gegaan. Ik heb geprobeerd nuance te scheppen. Sommige mensen kunnen me er virtueel bijna wel voor ophangen. Alsof ze niet willen dat joden en moslims goed samenleven in Israel en dat ook niet zou mogen. Shalom!

Judy Frijling – Twitter: @JudyFrijling

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen