Israël is geen land van haat tussen moslims en joden

Media creëren een vals beeld van de situatie

Van 11 september tot en met 22 september heb ik voor het eerst Israël en de Palestijnse gebieden bezocht. Zoals de meeste mensen in Nederland ken ik Israël vooral van de media. Toen ik aan mijn reis begon had ik dan ook een beeld van een land met een duidelijke lijn van haat tussen moslims en joden. Een gescheiden samenleving.

De eerste twee dagen heb ik doorgebracht in Tel Aviv. Daar viel me al op dat op het strand de moslima’s volledig gekleed de zee inliepen, terwijl op datzelfde stukje strand Israëliërs lagen te zonnen en sportoefeningen te doen. Maar goed, dat is Tel Aviv, dat bekend staat als zeer vrijgevochten.

De dagen die volgden echter, bleef ik hetzelfde plaatje zien. Of ik nou in Akko of Haifa of ergens anders was: Joden en moslims leven goed samen en respecteren elkaar. In Arabische souks zag ik tussen alle Arabieren in ook een Joodse man zijn waren verkopen. Ik was werkelijk stomverbaasd. Het gebruikelijke beeld dat de media schetsen staat haaks op wat ik zag en ervaarde.

Samenleving
Als een goede respectvolle samenleving tussen Joden en moslims in notabene Israël wel mogelijk is, het land waar de hele wereld zijn ogen op gericht heeft, waarom dan in de meeste andere landen niet met als argument “Israël en de Palestijnen”? Veel Palestijnen kiezen ervoor om de Israëlische nationaliteit aan te nemen omdat ze dan een veel beter leven hebben. Veel Arabieren (Palestijnen, Druzen, Bedoeïenen) dienen ook het Israelische leger, politie of werken als beveiliger. Ze hebben geen dienstplicht, maar kiezen er vrijwillig voor om Israel te verdedigen.

Hoe langer ik in Israël bleef, hoe onbegrijpelijker ik het vond dat de media zo’n compleet verkeerd beeld van de situatie schetst. Natuurlijk zijn er problemen in Israël, maar waarom moeten die onder zo’n enorm vergrootglas komen te liggen en de indruk wekken alsof het hele land niet deugt? Als ik over de Westelijke Jordaanoever reed of in Nazareth was, voelde ik me altijd veilig als ik ergens de Israëlische vlag zag. Ik was een keer de weg kwijt in een Arabische souk. De Israëlische beveiligers helpen je dan en lopen met je mee.

Veilig
Ik zal vanaf nu dan ook iedereen die er naar vraagt mijn verhaal vertellen. Israël is een ontzettend mooi en extreem veilig land. Het doet het fantastisch in een omgeving met landen die het liever vandaag dan morgen van de kaart zien verdwijnen. Israël zou juist veel meer gesteund moeten worden. Het is het enige land met westerse beschaving in het hele Midden-Oosten. Een land dat netjes met mensen omgaat. Met respect.

Muur
En die muur? Wat zou je willen dat Nederland doet als je te maken krijgt met zoveel aanslagen, raketten en moorden op willekeurige slachtoffers? Zou je niet beschermd willen worden door de staat? Op de Westelijke Jordaanoever staan borden van de Palestijnse Autoriteit waarin wordt gemeld dat als Israëliërs zich begeven in Zone A hun leven in gevaar is en dat het streng verboden is er te komen. Oftewel, een gespotte Israëliër wordt zonder blikken of blozen gedood.

Je kunt de omstandigheden waarin Israël zich begeeft niet vergelijken met de veiligheid die wij (nog) wel kennen in Nederland. Het zijn compleet verschillende situaties, dus verdedigen ze zich ook, terecht, stukken heftiger.

Ik vind het onterecht dat Israël hier zo negatief wordt afgeschilderd. Ik ga in ieder geval eind november weer vijf dagen terug naar Jeruzalem. Ik hou van Israël. Het land heeft mijn hart gestolen.

Judy Frijling – Twitter: @JudyFrijling

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.