Genderneutraliteits-maffia streeft geen vrijheid na

Wegpoetsen biologische verschillen is onzin

De genderneutraliteitsmaffia wil alles en iedereen een beetje minder vrouw of man laten zijn. Waarom? Om de wereld een beetje aan te passen aan hen die zich niet zo thuis voelen in het hokje man of vrouw. Dat heeft natuurlijk helemaal niets met vrijheid te maken. Het geeft niemand de ruimte om te zijn wie hij of zij wil zijn.

Titelfoto: Universal gender symbol 2 by Lee is licensed under CC BY-SA 2.0

Maar de tegenstanders van de genderneutraliteitsmaffia zijn ook idolaat van hokjes en blijken geen ruimte te willen geven aan hen die net even anders zijn.

Eenheidsworst
Er is veel verwarring over wat wordt bedoeld met genderneutraal. Genderneutraliteit nastreven is eenheidsworst maken. De biologische verschillen zo klein mogelijk maken en feiten ontkennen. Nivelleren van mannen en vrouwen tot “wezens”.

De aanspreekvorm Dames en heren willen afschaffen in de trein of in een publieke ruimte is onzin. Er zijn nu eenmaal alleen dames en heren. Meer biologische menssoorten zijn er niet. Maar hoe je uiting geeft aan dat man of vrouw zijn dat staat weer helemaal vrij. Of je nou als man hoge hakken aantrekt en je kleedt als een dame, wat maakt dat eigenlijk uit? Zelfs al wil je als dame aangesproken worden: prima. Kies bij welke van de twee vormen je je aangesproken voelt.

Er een heleboel hokjes bij willen maken is zorgwekkend en zinloos. Als ik me even niet helemaal vrouwelijk gedraag of kleed, moet men mij mdan in het hokje androgyn of transseksueel stoppen? Want wie of wat bepaalt wat we zijn? Waar is de vrijheid om te experimenteren, zelf uiting te geven aan hoe jij het biologische man-of-vrouw-zijn invult?

Hema
Het weghalen van labels voor jongens- en meisjeskleding – zoals nu de Hema heeft aangekondigd – valt bij mij wél goed. Ongeacht of de transgender-lobby daar nu de hand in heeft gehad. Ik zie het als een stap in de richting van meer vrijheid. Mensen die angstig worden van het verdwijnen van kledinglabels, twijfelen zelf waarschijnlijk aan hun mannelijkheid of vrouwelijkheid. Ze hebben kennelijk die labels nodig om zichzelf te vertellen of de kleding wel past bij hun sekse. Het stopt juist de dictatuur van grote concerns die ons zeggen welke shampoo we mogen gebruiken of welke trui we aan mogen. Zonder deze emancipatoire ontwikkeling zouden spijkerbroeken nu nog steeds alleen voor mannen bestemd zijn.

Kinderen gaan door een fase waar het bepalen van de eigen identiteit erg belangrijk is. Jij hebt een piemel en zij heeft die niet, is een van de eerste kenmerken die kinderen leren. Handig, want het biologische geslacht kan niet veranderd worden. Goed dus om te leren. Jij kan kinderen baren en jij kan dat niet. Ook al wil je op een moment in je leven van sekse veranderen, deze zaken zijn niet te veranderen.

Rolpatronen
Of een kind met auto’s wil spelen of met poppen is vaak ook bepaald door een voorkeur, maar dat zouden we minder belangrijk moeten maken. Niet door bijvoorbeeld speelgoed in genderneutrale kleuren aan te bieden, maar door een kind gewoon te laten kiezen waarmee het wil spelen. Dan zal je zien dat het overgrote deel kiest voor speelgoed dat past in de bekende rolpatronen. Sommige kinderen zullen zich niet aan die rolpatronen houden. Idem wat betreft kleding. En daar is niets mis mee.

We moeten dus ophouden met zelf te labelen wat “typisch voor meisjes/vrouwen” is en wat “typisch voor jongens/mannen“. Want al gauw val je buiten het standaardhokje man of vrouw, als je even net iets anders kiest. Voor je het weet maak je teveel keuzes buiten deze twee hokjes en ben je onder druk van de omgeving haast weer gedwongen je zelf in een nieuw hokje in te delen.

Laat iedereen vrij zijn zich te kleden zoals hij of zij wil of zich te gedragen buiten het vaste geslachtelijke rollenpatroon om. Dat is pas echte vrijheid voor iedereen: te zijn wie hij of zij wil zijn. Maar genderneutraliteit als wegpoetsen van de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen is onzin.

Jezzebel – Twitter: @Jezzebellz

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Over de auteur

Jezzebel
Het perfecte voorbeeld dat niemand perfect is. Ik denk veel. In beelden en verhalen. Wat u leest is een stukje van mijn wereld vermengd met een sausje van fantasie, met af en toe een stukje songtekst er doorheen geslingerd of een mening die ik ergens onderweg heb opgedaan. Spellings fouten, absoluut, ik gooi het direct op de ether, voor mijn durf verdampt. Ik verander zomaar van mening, dus vandaar de contradictie in mijn schrijven.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.