Drammende kleuters op het Binnenhof

Wie de berichtgeving over de kabinetsformatie de laatste weken heeft gevolgd zal daar niet blij van zijn geworden. Ik moest denken aan een vroegere baas van mij, een Duitse man die wel eens tegen zijn kinderachtig ruziënde Nederlandse management riep: ‘Please, stop your Kindergarten games!’

Zoiets zou je nu ook geneigd zijn te roepen tegen onze Haagse politici.

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ NOS Journaal 23 mei 2017 (NPO App)

Ons land heeft wat betreft de binnenlandse veiligheid te maken met de ernstigste dreiging sinds de Tweede Wereldoorlog door de opkomst van het (radicaal) islamitisch terrorisme. Economisch is er een lichte opleving, maar die is gebaseerd op uiterst riskant ECB beleid (geldpers aan en extreem lage rente) waarvan niemand de gevolgen goed kan overzien.

Regering
Kortom, meer dan ooit is een krachtdadige Nederlandse regering nodig die de nodige stappen neemt om de veiligheid zo veel als mogelijk is te garanderen en tevens een verstandig economisch beleid kan voeren met als kernwoorden innovatie, lastenverlichting en zinvolle hervorming van de arbeidsmarkt.

Een arbeidsmarkt die nog steeds geteisterd wordt door het broddelwerk van Asscher en Wiebes, waar vooral ZZP’ers en 50-plussers de dupe van zijn. Dit urgentiebesef lijkt niet doorgedrongen te zijn tot onze politieke ‘leiders’ die helemaal geen leiderschap tonen, eigenlijk niet eens managementkwaliteiten hebben, maar eerder doen denken aan een stel drammende kleuters.

Linkse hobby’s
Zo hadden we Klavertje Kletskoek die zichzelf buitenspel zette door zijn intens verlangen naar méér islamitische massa-immigratie. Hoe verzin je het, in deze tijd. Of Emile ‘grote lantaarn, maar klein licht’ Roemer, die alleen wil mee spelen als de twee grootste partijen (VVD en PVV) niet meedoen. Want anders is er veuls te weinig ruimte voor linkse hobby’s…

Voltooid
En dan als klap op de vuurpijl gisteren de operette van Arrogander Pechtold en Gert-Jan Segers. Pechtold had, zo vernamen we via Xander van der Wulp bij Pauw, het halve programma van CU geel gearceerd en eiste op hoge toon dat Segers daarvan afstand nam. Het gevolg was dat er niet “voltooid leven” komt – zoals D66 innig hoopt – maar eerder een voltooid formatieproces, zeker waar het de constant zijn hand overspelende Pechtold betreft.

Tijd om het maar eens over rechts te proberen met PVV en FvD zou je zeggen, maar Wilders stuurde gisteren na de verschrikkelijke aanslag in Manchester een tweetal tweets uit aan het adres van Rutte waar de honden geen brood van lusten en bevestigde daarmee zijn isolement.


En daarna:

Buitenspel
Natuurlijk is er alle reden om, in het licht van de aanslagen, het open grenzenbeleid en het veel te veel ruimte geven aan radicale stromingen binnen de islam kritisch aan de orde te stellen. Maar Wilders liet zich hier verleiden tot een goedkope jij-bak richting de premier. Zelfs fervente aanhangers van de PVV moeten wel een punthoofd krijgen van dit soort gedrag van Wilders, die daarmee zijn beweging eigenhandig voortdurend buitenspel zet.

Als om de politieke treurigheid te onderstrepen, vernamen we ook nog dat het CDA het Associatieakkoord met Oekraine wel even door de Senaat zal jassen en dat de linkse regentenpartijen D66, GroenLinks en PvdA afzien van het bindend referendum.

Eén ding is duidelijk. De wereld kan in brand staan, maar voor de Haagse politici is het speelkwartier nog steeds niet afgelopen.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.