Daar is hij: de Deug-Disclaimer!

Ze steken weer op: de deugdemonen. Eerlijk gezegd zijn ze nooit echt weggeweest, maar sinds ze Pim Fortuyn eronder kregen en een cordon sanitaire rondom Wilders wisten te breien, leken ze enigszins te relaxen. Totdat Trump tot president werd gekozen en Thierry Baudet tot lid van de Tweede Kamer.

Ze zijn terug. Niets geleerd van Pim Fortuyn. Demoniseren maar weer. Alleen lijkt het wel alsof ze elkaar nu sneller vinden en razendsnel uit hun holen zijn gekropen. De deugdemonen verduisteren thans de lucht en een onophoudelijk gekrijs overstemt de parlementaire democratie. Baudet deugt niet! Baudet deugt niet!

Van de publieke omroep konden we het natuurlijk wel verwachten tijdens de verkiezingstijd. De lijsttrekkers van GroenLinks en D66 kregen alle ruimte. Die deugen. Maar Baudet werd bij Jinek en Pauw door Frits Wester in het nauw gedreven. Want die deugt niet. Argumenten? Nee hoor. Nergens voor nodig. 👇🏽

Belastend
De Feministe Des Vaderlands zorgde ook niet echt voor verrassingen toen ze een romanpersonage per ongeluk verwisselde met de schrijver en verkrachtingsverheerlijking en racisme meende te ontwaren. Al gauw stonden haar roze mutsgenootjes haar bij, op zoek naar belastend materiaal, te gebruiken als werpsterren tegen de vijand. Iedereen die daar vervolgens kritiek op heeft, wordt naar oud gebruik ‘ontmaskerd’ als fascist of bruinhemd. Het bekende verhaal.

Deugvolgers
Daarna zwermt er vrij spoedig een vlucht deugvolgers achteraan: waar is het feestje? Valt er nog ergens een fascistje te ontmaskeren? Blij kalken ze boze scheldwoorden op hun verzetsbordjes. Ze gebruiken graag termen uit het Derde Rijk want ze zien zichzelf als verzetshelden. Deze zwerm tweedegraads deugdemonen fladdert ongehinderd door de mainstream en social media. Inhoudelijke argumenten hebben ze niet. Die zijn ook niet nodig. Want voor hen bestaat de wereld simpelweg uit deugers en niet-deugers. Als deuger sluit je je aan bij het collectief. Als niet-deuger sta je keihard alleen en dien je te worden neergesabeld.

De zwerm cirkelt boven de twee nieuwe zetels, rechts achterin de Tweede Kamer. Ze schijten op de kleurrijke parlementariërs die daar legitiem door ruim 180 duizend stemmers zijn neergezet. Ze krijsen: ze deugen niet, ze deugen niet!

Meelopers
Het ergst zijn de meelopers. Het grote schone-handen-leger. Ze laten zich imponeren door de nazi-terminologie en zijn hun knopen aan het tellen, maar hebben toch kritiek. U herkent ze aan de onvermijdelijke Deug-Disclaimer in hun tweets. Dat gaat zo: “Ik stem niet op Baudet, maar zoals hij nu wordt getypeerd gaat te ver.” Of : “ik zou nooit op hem stemmen, maar hij heeft hier wel een punt”.

Een aantal jaar geleden ging dat net zo bij Wilders. Waar is die disclaimer toch voor nodig? Je wilt je mening geven. Doe dat dan. Waarom is het relevant of je op hem stemt of niet? Waarom kun je niet zeggen: ‘Zoals Baudet nu getypeerd wordt gaat te ver’. Of: ‘Baudet heeft hier wel een punt’. Die mening mag je hebben, of je nu wel of niet op hem gestemd hebt. Het doet er niet toe. Waarom lijk je eerst je handen in onschuld te moeten wassen? Waarom moet je eerst deugen voordat je iets mag zeggen? Ich bin ein Deuger!

Circus
Op deze manier doe je juist keihard mee met het demoniseringscircus. Je distantieert je alsof het om besmet vlees gaat. Je versterkt de gedachte dat hij ‘niet deugt’. Je communiceert: Ik ben niet fout, hoor! Ik ben clean en toch genuanceerd! Hij deugt niet maar ik wel. Dat is wat je zegt met je disclaimer. Want waarom zou je hem anders gebruiken?

De artikelen op OpinieZ zijn gratis voor u te lezen. U kunt ons steunen door dit artikel te delen op twitter-icon Facebook, twitter-icon Twitter, twitter-icon LinkedIn of andere sociale media.

Zie de buttons onder de advertenties.

===============================================================
Titelfoto: Rejected by Judith E. Bell is licensed under CC BY-SA 2.0
===============================================================

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.