Obama koos de kant van de islam tegen Israël

President Barack Obama speaks at Cairo University in Cairo, Thursday, June 4, 2009. In his speech, President Obama called for a 'new beginning between the United States and Muslims', declaring that 'this cycle of suspicion and discord must end'.Official White House Photo by Chuck Kennedy

Auteur, uitgever en senior editor van JPost.com Caroline Glick analyseert op meedogenloze wijze acht jaar pro-islam- en anti-Israëlbeleid van Barack Obama. Met de desastreuze gevolgen van dat beleid zit de wereld tot op de dag van vandaag opgescheept.

Transparant
President Barack Obama beloofde dat zijn regering de meest transparante in de Amerikaanse geschiedenis zou worden. En dat was ook zo. In ieder geval wat zijn beleid ten opzichte van de islamitische wereld betreft. Obama vertelde ons precies wat hij van plan was te doen en dat deed hij vervolgens. Obama was vastbesloten om tot de laatste dag door te gaan alsof hij nooit afstand van de macht zou doen. Hij beloofde zijn beleid ook de laatste week uit te voeren en daarna de geschiedenis in te gaan als Amerika’s meest duidelijke president.

Rechtvaardiging
In alle recente optredens van Obama was zijn boodschap er een van rechtvaardiging: ik kwam, ik heb successen geboekt en ik zal dat blijven doen. Ik vertegenwoordig de goede mensen, de mensen van morgen. Mijn tegenstanders vertegenwoordigen het manicheïstische, achterlijke verleden. Wij zullen hen altijd bestrijden en we zullen zegevieren.

ilana_dayan_2016_cropped

Ilana Dayan – (Foto: Spokesperson unit
of the President of Israel CC-BY-SA 3.0)

Vorige week dinsdag gaf Obama zijn laatste interview op de Israëlische media met Ilana Dayan van Channel 2’s nieuwsmagazine. Dayan probeert meestal over te komen als een intellectueel. Op de dinsdagshow gooide ze haar professionaliteit echter weg en gedroeg zich als een tienermeisje. Tussen allerlei andere vragen vroeg ze Obama wat het geheim was van zijn bovennatuurlijke vermogen om de ziel van mensen te raken.

De enige significante uitwisseling in hun gesprek kwam toen Dayan Obama vroeg naar de toespraak die hij op 4 juni 2009 in Cairo gaf. Stond hij nog steeds achter alle dingen die hij toen had gezegd? Zou hij die speech vandaag weer houden, gezien alles wat er sindsdien is gebeurd in de regio, vroeg ze.

Absoluut, antwoordde Obama.

Ambities
De toespraak, zo benadrukte hij, gaf zijn ambities weer, meer dan zijn plannen. En de ambities die hij onder woorden had gebracht, waren de juiste. Als Dayan in staat was geweest haar heldenverering een ogenblik opzij te schuiven, zou ze Obama op dat moment hebben afgebroken. Maar omdat ze nu eenmaal besloten had zich te gedragen als een kwijlende groupie, liet Dayan het lopen.

Om de goede naam van de journalistiek te redden en – belangrijker nog – om Obama’s werkelijke prestaties en hun gevolgen te begrijpen, is het essentieel om terug te keren naar die toespraak in Cairo.

cairouniv

Universiteit van Cairo

Cairo-speech
Obama’s speech op de Universiteit van Cairo was de belangrijkste toespraak van zijn presidentschap. Daarin schetste hij zowel zijn “ambitieuze” visie van de betrekkingen tussen het Westen en de islamitische wereld als zijn plannen voor de uitvoering van die visie. De fundamenteel veranderde wereld die hij vrijdag achterlaat voor president-elect Donald Trump is er gekomen door wat Obama toen zei.

De toespraak van Obama die dag op de Universiteit van Cairo duurde bijna een uur. In de eerste helft noemde hij zijn uitgangspunten voor de aard van de betrekkingen van de VS met de islamitische wereld en voor de relatie tussen de westerse wereld en de islam in het algemeen. Hij gaf ook zijn mening over hoe die relatie moest veranderen.

Het door de VS geleide Westen, zo verklaarde hij, had tegen de moslimwereld gezondigd door middel van kolonialisme en racisme. Het Westen moest zijn verleden goed maken en moslims zich weer veilig en gerespecteerd laten voelen, met name vrouwelijke moslims, van top tot teen.

president_barack_obama_speaks_in_cairo_egypt_06-04-09

Obama spreekt in Cairo
(4 juni 2009)

Koran
Wat de moslims betreft, nou ja, 11 september was natuurlijk verkeerd, maar weerspiegelde niet de waarheid over de islam, die buitengewoon is. Obama prees “de Heilige Koran” driemaal. Hij citeerde vol bewondering. Hij smeerde op dichterlijke wijze zijn waardering uit over alle grote bijdragen die de islamitische beschaving de wereld heeft gegeven – hij verzon er zelfs een paar. En hij benadrukte ten onrechte dat de islam altijd een belangrijk deel van de Amerikaanse manier van leven is geweest.

In zijn dichotomie van twee menselijke paden – dat van het Westen en dat van de islam – veroordeelde Obama de VS en het Westen harder dan de Islam, hoewel hij in beide systemen gebreken zag. In de tweede helft van zijn toespraak gaf Obama de details van zijn plannen voor het veranderen van de betrekkingen tussen het Westen en de islam.

Achteraf gezien is het duidelijk dat in de zeven en een half jaar van zijn presidentschap die op deze toespraak volgden, alle acties van Obama te maken hadden met de uitvoering van de politieke blauwdruk die hij in Cairo had geschetst.

Hij is nooit afgeweken van de toen gekozen koers.

800px-thumbnail

Amerikaanse soldaten in Afghanistan

Terugtrekken
Obama beloofde de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Irak ongeacht de gevolgen. En dat deed hij. Hij beloofde de Amerikaanse troepen in Afghanistan te houden, maar gaf ze geen duidelijk mandaat, behalve dan aardig zijn tegen iedereen en de Afghanen veel geld geven. En dat zijn sindsdien zijn opdrachten geweest.

Daarna verlegde hij zijn aandacht naar Israël en de Palestijnen. Obama begon met het presenteren van zijn ideologische kader voor de verklaring van het conflict. Hij hield vol dat Israël niet was opgericht uit respect voor het nationale recht van Joden op hun historische thuisland. Met andere woorden: Israël is een product van het Europese kolonialisme, precies wat Iran en Hamas beweren.

Hamas
Daarmee contrasterend zijn de Palestijnen de oorspronkelijke bewoners van het land. Zij zijn de voornaamste slachtoffers geweest van het koloniale Westerse schuldige geweten na de Holocaust. Het verzet van Hamas tegen Israël is legitiem, stelde Obama. Door het zo te formuleren, maakte Obama duidelijk dat hij geen ideologisch probleem had met Hamas, alleen met de gekozen middelen om het doel te bereiken.

Liever dan raketten af te vuren op Israël, zei hij, zou Hamas moeten leren van zijn medeslachtoffers van blanke, Europese koloniale racisten in Zuid-Afrika, India en onder de zwarte gemeenschap in de VS. Net als zij zou Hamas geweldloze middelen moeten gebruiken om zijn gerechtvaardigde doelen te bereiken.

23744211832_cf3f7e305a_b

VN Veiligheidsraad

Veiligheidsraad
Obama’s beslissing om Israël aan te vallen in de VN Veiligheidsraad de afgelopen maand, zijn pogingen om Israël te dwingen de voorwaarden van Hamas voor een wapenstilstand te aanvaarden tijdens de operatie Protective Edge in 2014, zijn blijvende eis dat Israël afziet van burger- en eigendomsrechten in het ongedeelde Jeruzalem, in Judea en Samaria, zijn huidige weigering om deze week een nieuwe anti-Israël resolutie in de Veiligheidsraad te voorkomen en zijn minachting voor rechts Israël zijn allemaal uitgesproken, voorgesteld en gerechtvaardigd in zijn speech in Cairo.

Een van de meer opvallende, maar minder besproken aspecten van Obama’s bewering dat de Palestijnen het recht aan hun zijde hebben en Israël niet, was zijn omarming van Hamas. Obama maakte in zijn speech geen melding van de PLO of de Palestijnse autoriteit of Fatah. Hij noemde alleen Hamas – de Palestijnse tak van de Moslim Broederschap, die de toewijding van de Broederschap aan de vernietiging van Israël en de uitroeiing van het Joodse volk over de hele wereld deelt.

r4bia_sign_used_in_solidarity_with_victims_of_rabaa_crackdown_23-aug-2013

Demonstratie Moslim Broederschap Cairo

Moslim Broederschap
In het publiek zaten die dag leden van Egypte’s Moslim Broederschap. De toenmalige Egyptische president Hosni Mubarak beschouwde Obama’s aandringen op het uitnodigen van de Moslim Broeders voor zijn toespraak als een vijandige daad. Om deze reden boycotte Mubarak de toespraak en weigerde Obama te begroeten op het vliegveld van Cairo. Twee jaar later steunde Obama het afzetten van Mubarak en de opkomst van de Moslim Broederschap om hem te vervangen.

Iran
Nadat hij de Moslim Broederschap en zijn Palestijnse tak had omarmd, Israël als een koloniaal implantaat had aangemerkt en de morele pretentie van de VS als wereldleider in diskrediet had gebracht, verlegde Obama zijn aandacht naar Iran. Obama maakte duidelijk dat het zijn bedoeling als president was om de ayatollahs gerust te stellen. Amerika, legde hij uit, had hun haat verdiend, omdat de CIA in 1953 het pro-Sovjet regime in Iran omver had geworpen en de pro-Amerikaanse Shah had geïnstalleerd.

Weliswaar hadden de Iraniërs sindsdien allerlei gemene dingen gedaan tegen Amerika. Maar de Amerikaanse erfzonde van de interventie in 1953 rechtvaardigde de Iraanse agressie.

secretary_kerry_iranian_foreign_minister_zarif_sit_down_for_second_day_of_nuclear_talks_in_vienna

Overleg nucleair programma Iran

Kernwapens
Het feit negerende dat door het illegale nucleaire programma van Iran het land inbreuk pleegt op het Non-Proliferatieverdrag, vond Obama dat Iran als medeondertekenaar van dat verdrag het recht had op een vreedzaam nucleair programma. Wat de VS en de rest van de leden van de nucleaire club betreft: Obama probeerde iedereen ervan te overtuigen om hun kernwapenarsenaal te vernietigen.

En in de daaropvolgende jaren zette Obama de motorzaag in de Amerikaanse kernmacht. Na Obama’s speech in Cairo had niemand meer een reden om verrast te zijn over de berichten vorige week dat hij het transport van 116 ton uranium naar Iran had goedgekeurd.

Jihadisten
Alles dat Obama heeft gedaan sinds hij die speech gaf, werd op die dag aangeroerd of voorspeld. Zeker, niets wat hij heeft gedaan was inconsistent met wat hij zei. De gevolgen van Obama’s wereldbeschouwing en de maatregelen die hij aankondigde in Cairo zijn een onmiskenbare ramp voor iedereen geweest. De islamitische wereld is in chaos. De opkomende krachten zijn zij die Obama die dag koesterde: de jihadisten.

guns_used_in_san-bernardino_shooting

Wapens aanslag San Bernardino

ISIS, dat zich van Obama mocht ontwikkelen en groeien, is de ideologische gids geworden van niet alleen de jihadisten in het Midden-Oosten, maar ook van moslims in het westen. Daardoor heeft ISIS niet alleen Irak en Syrië gedestabiliseerd, maar ook Europa. De slachtoffers van de islamistische moordpartijen in San Bernadino, Boston, Ft. Hood, Orlando en meer plaatsen zijn er bewijs van dat ook Amerikaanse burgers de prijs betalen voor Obama’s programma.

erdogan_obama_white_house_1

Obama en Erdogan in het Witte Huis

Vluchtelingencrisis
Dank zij Obama overleefde de Iraanse regering de Groene Revolutie. Als gevolg van zijn beleid is Iran de baas over haar eigen nucleaire toekomst en is zij de opkomende regionale grootmacht. Samen met haar Russische partners, wier terugkeer tot de regionale macht na dertig jaar afwezigheid door Obama werd mogelijk gemaakt, heeft Iran toezicht gehouden op de etnische zuivering van en genocide op Soennieten in Syrië en de weg vrijgemaakt voor de vluchtelingencrisis die de toekomst van de Europese Unie bedreigt.

Recep Tayyip Erdogan, Turkije’s islamistische leider, profiteerde in belangrijke mate van Obama’s bewondering voor het islamisme. Erdogan surfte mee op Obama’s golf om de laatste resten van de seculiere Turkse Republiek af te breken. Nu is hij vastbesloten om de NAVO te verlaten voor een alliantie met Rusland.

Destructief
Obama en zijn volgelingen zien dit allemaal niet. Ze zijn uitsluitend trouw aan hun ideologie. Obama en zijn volgelingen in de VS en over de wereld weigeren het verband te zien tussen het beleid dat is voortgekomen uit die ideologie en de destructieve gevolgen ervan. Ze weigeren te erkennen dat de afkeer die Obama in Cairo uitsprak ten aanzien van de Westerse beschaving en in het bijzonder de Joodse staat, en zijn gelijktijdige blijk van bewondering voor radicaal islamitische vijanden van het Westen, vreselijke gevolgen hebben gehad en zullen hebben voor de VS en de wereld als geheel.

Erfenis
Cairo is Obama’s erfenis. De weigering van zijn volgelingen om deze waarheid onder ogen te zien betekent dat het nu aan degenen is die Obama verafschuwt om de opbrengst te herkennen van het meest transparante presidentschap in de geschiedenis. Het is hun verantwoordelijkheid om de ideologische en concrete schade aan de mensheid te verhelpen. De schade die werd veroorzaakt door het programma dat hij onthulde in die beruchte toespraak en dat sindsdien nauwgezet is uitgevoerd.

===============================================================
Oorspronkelijk gepubliceerd als Comment: Obama’s Transparent Presidency op Jpost.com. Met toestemming van de auteur vertaald door Asher
Foto: P060409CK-0171 by The White House is licensed under US Government Works
===============================================================

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.