De media beven voor de Trump-revolutie

Vrijdag 20 januari is het zo ver. De inauguratie van Trump tot 45e president van de Verenigde Staten. Dat wordt overigens geen uitgebreid schouwspel, las ik in de DC Examiner. De nieuwe president wil met zijn team meteen voortvarend aan de slag. De eerste 100 dagen zullen turbulent zijn en de toon gaan zetten.

Change
Bijvoorbeeld de benoeming van de vacant gehouden plaats in het Hooggerechtshof en de vervanging van maar liefst 4000 hoge posities in het ambtelijk apparaat. In Washington en elders houden ze hun hart vast. “Change” profeteerde Obama 8 jaar geleden en de aanhangers kregen er tranen van in de ogen. De spraakmakende elite ziet de grote aangekondigde veranderingen van Trump met angst en beven, afkeer zelfs, op zich aanstormen. “Verandering” blijkt ineens niet meer het wenkend perspectief van links en progressief!

Schrik
Nog steeds zijn journalisten van de kwaliteitsmedia niet over de schrik heen. Verbijsterd en vol afkeer gingen ze op zoek naar een geloofwaardige verklaring voor de verkiezingsoverwinning van de man die ze al bij voorbaat hadden afgeschreven. Wat zagen we niet allemaal langskomen: opinieonderzoeken die ze eerst voor waar aannamen, bleken ineens niet meer te deugen.

Vervolgens waren het die domme of zelfs boze witte oude mannen, totdat bleek dat ook jongeren, minderheden, vrouwen en hooggeschoolden op de Republikeinse kandidaat hadden gestemd, zelfs in staten die door de Democratische campagne al op voorhand aan Hillary waren toegedacht.

Hackers
Toen kwamen de verongelijkte deskundigen en journalisten met de algoritmes van de sociale media op de proppen: die hadden de kiezers op een dwaalspoor gezet. Maar kennelijk was die verklaring ook niet geloofwaardig genoeg en dus lag het aan…… de Russen!

Hackers uit de Balkan en in het bijzonder geheimzinnige, door de geheime dienst van Putin aangestuurde trollen en sites. De NRC wijdde er zelfs een reeks van artikelen aan, waarin weliswaar met namen en obscure sites werd geschermd, maar die toch nauwelijks konden verklaren hoe die de keuze in het stemhokje in pakweg Grand Rapids of Charlotte hadden beïnvloed. Alsof een kiezer in North Carolina niet kon hebben gedacht: waarom bemoeit Washington zich eigenlijk met de aanduiding op de deur van de toiletten hier? En daarop zijn keuze hebben bepaald?

Meningen
Hoe komt het toch dat de journalistiek nu zo ter discussie staat? In een buitengewoon boeiend vraaggesprek in Meedia legt mediamanager en oud-journalist Hans-Hermann Tiedje zijn vinger op de zere plek: wat we tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen zagen was gewoonweg “miserabele journalistiek”: meningen in plaats van feiten!

Manipulatie
Niet zo vreemd, want volgens Tiedje zijn vier van de vijf journalisten van linkse huize en worden in talkshows vaak dezelfde studiogasten uitgenodigd, met telkens de passende meningen, ook al herkennen de meeste burgers zich daar niet in. Tiedje spreekt van een ‘meningenmanipulatie’ door een politieke elite, die samenvalt met de media-elite: “(….)und sie kommunizieren miteinander und nehmen sich wichtig und sind dann kollektiv überrascht von Wahlergebnissen wie in Amerika.

Een “cocon”, volgens geograaf Josse de Voogd: ”Die culturele elite bepaalt voor een groot deel de maatschappelijke agenda, (……) Ze zitten aan tafel bij De Wereld Draait Door, of ze schrijven opiniestukken.”

En zo zijn we terug bij Donald Trump: zelden zal een president van de VS met zoveel weerzin in de media en bij de spraakmakende gemeente aan zijn ambt zijn begonnen. Ik vrees dat de media blijven kniezen en speuren naar scheurtjes, schandalen en fouten. De honden blaffen aan de zijlijn, maar Trump’s karavaan zal verder trekken.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.