Het Positivo-Offensief van de media
Iedereen was het daarover wel eens: 2016 was een vreselijk jaar, een annus horribilis. Zo maar wat beelden: burgeroorlogen in Syrië, Jemen, Libië; stromen vluchtelingen en migranten op weg naar Europa, door mensensmokkelaars volgestouwde boten op weg van de Libische kust naar Italië en een Europese grensbewaking die zich vooral als veerdienst ontplooit.
En opnieuw dood en verderf zaaiende aanslagen door moslimextremisten in het hart van onze steden. En dan was 2016 ook nog het jaar van Brexit, van de verkiezing van Trump en van de referenda in Nederland en Italië.
Verbinding
2017 moet anders, vinden de media en de opinievormers. Dit moet een jaar van ‘verbinding’ worden, roepen en schrijven ze in koor. De Volkskrant en NRC hadden al aangekondigd dat ze in dit verkiezingsjaar de strijd zullen aangaan met ‘onverdraagzaamheid’. “De krant zal zich verzetten”, schreef de ombudsvrouw van de Volkskrant strijdvaardig en de NRC lijkt zowat elke redacteur opdracht te hebben gegeven de strijd met ‘het populisme’ aan te gaan.
Offensief
Ook NPO Radio 1 wil niet achter blijven in dit georkestreerd lijkend optimisme-offensief en besprenkelt vanaf heden menig item met het wijwater van het positivisme. De media zullen ons de komende weken inpeperen dat er toch ook veel moois is om van te genieten en dat we ons niet moeten laten meesleuren met het negativisme van ’de populisten’.
Hou er dus maar rekening mee dat de PVV, VNL, Baudet c.s. in schrille bewoordingen door de MSM zullen worden weggezet en weggehoond en dat Trump en zijn team van ministers en adviseurs zo geringschattend en denigrerend mogelijk zullen worden afgeschilderd.
Nerveus
De aanhoudende stijging van Wilders in de peilingen maakt de ‘gevestigde orde’ nerveus. Politici zijn geschrokken en voelen zich miskend: hun inspanningen zullen straks wellicht niet worden beloond. De kiezers blijken ongevoelig voor de hoge klassering van Nederland in lijstjes waarmee het geluk, de voorspoed en het welzijn wordt gemeten. Waar komt dat wantrouwen vandaan en hoe kan het optimisme weer worden teruggewonnen? Blijkbaar niet door voortdurend op de resultaten – de feiten- te wijzen.
Feiten
In een mooi, tot nadenken stemmend artikel in de NRC van vrijdag 30 december zegt Luuk van Middelaar dat het een misvatting is dat alleen gevestigde politici over feiten beschikken en dat hun tegenstanders louter leugens zouden verkondigen. Politiek is volgens hem niet het domein van kennen en weten. Politici moeten vooral oordelen en overtuigen, feiten moeten in een verhaal worden geplaatst. Dat vraagt volgens hem om een analyse van de grote vraagstukken van deze tijd (migratie, inkomen, terrorisme, machtsverhoudingen, etc) en om een overtuigend antwoord in termen van waarden en keuzes.
Natie
En ik voeg daar deze oproep van de Britse journaliste Melanie Philips aan toe: herstel het vertrouwen in het idee van de natie en westerse waarden en tradities, als iets om trots op te zijn. Ook op OpinieZ.com schreven we daar onlangs over.
Bommen
Het positivo-offensief van de media is nog maar net begonnen, of al op de eerste dag van het nieuwe jaar ontploften bommen in Bagdad en Mogadishu en vermoordde een moslimfanaat feestende bezoekers van een nachtclub in Istanboel. En Nederland likt de wonden na een volgens de burgemeesters van de grote steden ‘rustig verlopen jaarwisseling’.
Ik vrees dat 2017 weer geen normaal jaar wordt. Mooier kunnen we het niet maken…
Over de auteur

- Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).