Een verkiezingscampagne van treitervloggers

De verkiezingscampagne van 2017. Ik verheug me er niet op. Liever zou ik een paar maanden in winterslaap gaan. Want wat kunnen we ervan verwachten? Allereerst ouderwets folderen, flyeren, canvassen. Deur aan deur.

Verkiezingsbijeenkomsten in elk dorpshuis in Nederland. En op tv goedgemutste fractievoorzitters aan de talkshowtafels, in lollige entertainmentprogramma’s waarin ze zich als doorsnee BN’er gedragen, 24 uur in een Big Brotherhuis of zo. En natuurlijk: de televisiedebatten.

Poppenkast
Vier jaar geleden werd de verkiezingscampagne al betiteld als onzinnige poppenkast of ‘verkleutering’, dus ik hou mijn hart vast. We hadden in die tijd elke twee jaar verkiezingen, dus de organisatoren van tv-debatten wisten van gekkigheid niet meer wat ze moesten verzinnen. Hoe ging dat? NOS een debat. VARA een debat. De regionale omroepen een debat. RTL een debat. Iedereen een debat. Voorbeschouwingen op het debat, met open vragen aan de gespreksleider (hoe spannend gaat het worden, denkt u?), interview met de debatdeskundige (waar gaat u op letten?) en vox populi-microfoon in de winkelstraat (wie gaat er volgens u winnen?).

Oneliner
Impressie door de bookies (wie is de favoriet?). Interviews met crew-leden zoals de cameraman (waar gaat u op inzoomen?), de schoonmaker (hoe laat mag u de vloer op?) en de visagiste (is het dankbaar werk?). Dan beelden van de arriverende fractievoorzitters blakend van zelfvertrouwen. De microfoon onder de neus voor een oneliner voordat ze ‘de ring in’ gaan, (bent u goed voorbereid, bent u nerveus?).

Het debat zelf. Door elkaar kakelende mannen die elkaar beschuldigen van liegen en draaien, elkaar om de oren slaan met cijfers. Bekvechten over minor problems. Als het interessant wordt: afkappen vanwege de tijd. Geen woord over de werkelijk grote problemen waarvoor ons land zich gesteld ziet. Geen leiderschap. En na afloop weer nabeschouwingen, de grappige clips en citaten. Er wordt een winnaar gekozen die dan het gelijk aan zijn zijde krijgt. Zo ongeveer.

Koppen
Zal het dit jaar anders gaan? De meeste lijsttrekkers zijn hetzelfde gebleven en ook de programmamakers zitten er nog. De ‘grote zes’ waren toen: Rutte, Wilders, Pechtold, Buma, Roemer en Samsom. Soms mocht Jolande Sap, als ‘enige vrouwelijke fractievoorzitter’ meedoen. Terwijl Marianne Thieme als ‘andere vrouwelijke fractievoorzitter’ samen met de andere kleine partijen grommend in de coulissen moest achterblijven.

Diederik Samsom was de debatwinnaar. Zijn uitspraak ‘nu doet u het weer’ richting Rutte is de geschiedenis in gegaan. En nu hebben we nóg meer splinterpartijen die niet door de redactie zullen worden uitgenodigd. Dus weer diezelfde koppen. Voor Samsom hebben we weliswaar Asscher in de plaats gekregen en voor Sap een jonge hond. Maar verder is er weinig veranderd.

Vloggen
En social media? In 2012 werd er al gebruik van gemaakt. Ook nu weer Facebookacties, Twittercampagnes en #hashtags, YouTube-kanalen. Is er al een politieke computergame? Augmented reality? Het zou me niet verbazen als alle lijsttrekkers nu gaan vloggen. Vlog met Pechtold op de fiets. Vlog met Klaver op de Segway. Met Rutte eierballen vloggen. Met Wilders vloggen op de Batavia. Met Asscher polonaise vloggen in een AZC… Voorspelling: het wordt een campagne met  next-level treitervloggers. Er is geld genoeg voor technische innovaties in de campagne, dat is het punt niet. Maar zullen ze daarmee De Boze Witte Man aanspreken?

Ik ga tot 15 maart liever in winterslaap. En jullie mogen me pas wakker maken als er wérkelijk iets interessants gebeurt,  een game changer ,een disruptive campagne, een show stopper. Deal?

=====================================================
Foto: screenshot door OpinieZ.com van still uit YouTube-video
=====================================================

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.