Kerstverhaal: Herder Geert zoekt ster van de vrijheid

Het was koud buiten in Friesland. De wind gierde over de weilanden rondom Bartlehiem. De lucht was donker, maar de dikke laag sneeuw zorgde voor een blauwe schemering waardoor herder Geert nog net kon zien waar hij liep. Achter hem aan liepen de schapen. Ze volgden hem waar hij ook ging.

En toen Geert een paar jaar geleden bij de provincie heeft gepleit voor veel minder vossen, kwamen er meer schapen bij. Zijn knecht Pieter volgde op enige afstand. Hij is verantwoordelijk voor de makke schapen, die buiten het zicht lopen.

Kudde
Het is een bijzonder jaar geweest. Veel dieptepunten. Enkele weken geleden is Diederik, een prominent schaap uit het verleden, opgegeten door de sluwe vos Lodewijk. De doodstrijd heeft nog een hele tijd geduurd, maar uiteindelijk is hij niet meer. Ook wilden er aan het begin van het jaar twee rationele schapen weglopen uit de kudde. Ze willen eigenlijk liever vossen zijn. Ze behoren desondanks nog steeds half tot de kudde.

Virus
Ook zijn er veel schapen ziek op dit moment in de kudde. Er heerst een virus. Dit virus leidt tot een veelvoorkomende vorm van mankheid. Schaap Jesse is lam, schaap Alexander is lam, Emile is lam en het ergste getroffen is schaap Tunahan. Zijn vacht is enorm gegroeid en de haren hangen voor zijn ogen.

Bijwerkingen
Voor herder Geert is dit virus in de kudde een grote bedreiging. Het virus leidt er onder andere toe dat zijn zwarte schapen steeds blanker worden zo halverwege November. Deze bijwerking verdwijnt echter weer na 5 december, maar het komt het jaar erna op miraculeuze wijze weer terug. Ook leidt het virus er bijvoorbeeld toe dat de vrouwtjesschapen en de mannetjesschapen nu gescheiden van elkaar moeten worden gewassen. Ook worden de rammen steeds agressiever ten opzichte van de ooien.

Ster
Enige tijd geleden heeft knecht Pieter iets opvallendst gezien. Een grote schijnende ster. Op hetzelfde moment had ook Opa Vrij de ster ontdekt. Ze hebben het de ster van de vrijheid genoemd, naar Heit Vrij. Al een tijdje dwalen ze door Friesland op zoek naar de oorsprong van de ster.

Schijnen
Het was vannacht een heldere nacht en de ster stond weer stralend aan de hemel. Sinds 8 november schijnt de ster in Amerika extreem sterk. Maar ook op 23 juni was de ster al in Engeland in lichtsterkte toegenomen. Volgens berekeningen van Geert zouden er meer van deze sterren moeten ontstaan rond 15 maart volgend jaar. Een alternatief scenario dat Pieter had doorgerekend kwam uit op 25 december.

Vandaar dat ze weer enkele dagen geleden op reis zijn gegaan met de kudde schapen. Ze lopen gestaag door. Gelukkig is daar de slaapplek voor vannacht.

Schuur
Herder Geert fluit op zijn vingers en knecht Pieter komt er aanlopen. “Zouden we in dat hutje daar kunnen overnachten?”, wees Geert naar een vervallen schuur in de verte. Even later waren ze bij de ingang. Ze maakten snel de tijdelijke omheining voor de nacht en telden hun schapen één voor één. Het was tijd om naar binnen te gaan. Het viel op dat de ster precies boven de schuur stond, dat was nog nooit gebeurd.

Voerbak
Binnen aangekomen stond er slechts een voerbak voor het vee. Het was een bijzondere voerbak. De vier poten waren bewerkt. In de eerste poot had iemand een Davidsster en een kruis gekrast. Op het tweede pootje stond een symbool voor man en vrouw met een teken “=” er tussen. Op het derde pootje had iemand vier letters gemaakt “VvMU”. Op het laatste pootje had iemand een briefje van 10 euro en wat muntjes geplakt, ter waarde van €19,45.

Beschaving
Knecht Pieter herkende de stijl van de voerbak uit de tijd dat hij nog timmerman was. “Dit is een typisch voorbeeld van een westerse manier van hout schaven”. De beschaving van dit type hout is superieur aan alle andere manier van houtbewerking en geldt als zeer duurzaam. Veel duurzamer dan hout dat gebruikt wordt rondom de Middellandse Zee. Daar vallen de voerbakken iedere keer uit elkaar.

“Het lijkt wel of er iets in deze voerbak heeft gelegen, Pieter”, zei Geert opeens tijdens het eten van hun dagelijkse avondmaaltijd.

Het begint zacht te sneeuwen.

Ter overdenking: wat zou precies de relatie zijn tussen de ster van de vrijheid en deze voerbak? Is vrijheid een doel op zich?

Alle auteurs van OpinieZ.com wensen u hele fijne kerstdagen in alle vrijheid!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.