Marokkanen zijn een ras!

Waar het tweede Wildersproces al niet goed voor is. In ieder geval om mij in stomme verbazing achter te laten. Sinds vanmiddag weten we dat Marokkanen een ras zijn. Officier van Justitie Wouter Bos heeft geponeerd dat Marokkanen vanwege hun “gemeenschappelijke nationale afstamming” een ras vormen. En dat daarom groepsbelediging van Marokkanen gelijkstaat aan racisme.

Krom
Deze – logisch en juridisch – uiterst kromme constructie deugt om verschillende redenen niet. De officier van justitie neemt zijn toevlucht tot een aanvechtbare taalkundige noodsprong om zijn belangrijkste punt te maken. Zijn denkwereld staat met de gelijkstelling van “ras” aan nationaliteit wel erg ver van de realiteit. Geen normaal denkend mens zal het wagen om het bezit van een paspoort gelijk te stellen aan een veronderstelde biologische of genetische make-up.

Een dergelijke drogredenering leidt tot consequenties die ik eigenlijk niet eens hoef te schetsen, zo absurd zijn ze. Een veelkleurig en multi-etnisch land als Nederland zou in de redenering van het OM zijn staatsburgers moeten upgraden tot “behorende tot het Nederlandse ras”. De landsgrens zou dus niet alleen je nationaliteit bepalen, maar ook je “ras”. Dat woord zet ik bewust tussen aanhalingstekens, want laten we duidelijk zijn: rassen bestaan niet.

Rassenleer
Aan het eind van de negentiende eeuw werd door de Franse diplomaat en politicus Gobineau de rassenleer in het leven geroepen. Een pseudo-wetenschappelijke theorie die er van uit ging dat de mensheid uit drie door God geschapen rassen bestaat: het negroïde ras, het blanke ras en het mongoloïde ras. Door rassenvermenging zou de mensheid perverteren. Deze theorie werd met name door de nazi’s in Duitsland behendig opgepakt en verder uitgewerkt tot een ideologie van superieure en inferieure rassen, met de bekende gruwelijke gevolgen van dien.

Genoom
Met name na de Tweede Wereldoorlog is de wetenschappelijke consensus bereikt dat rassen helemaal niet bestaan. De ontwikkeling van de genetica en het DNA-onderzoek maakten duidelijk dat het menselijke genoom te divers is gestructureerd om te kunnen spreken van afzonderlijke rassen. Er bestaat geen apart kern-DNA voor zwarten, blanken of welke groep mensen dan ook. De (linkse!) Guardian schreef hierover nuchter: “This is not a hippy ideal, it’s a fact. There are genetic characteristics that associate with certain populations, but none of these is exclusive, nor correspond uniquely with any one group that might fit a racial epithet.

Ik blijf het uiterst wonderlijk vinden dat dit non-existente fenomeen in verdragen, in de Grondwet en in het strafrecht is verankerd en aanleiding kan vormen voor vervolging. Het rechtsstelsel heeft zich nog niet aangepast aan onbetwiste wetenschappelijke inzichten die al ruim 70 jaar bestaan. Het doet me dan ook direct denken aan godslastering dat tot voor kort nog een strafbaar vergrijp was.

Fictie
Dat het OM in het Wildersproces een dubbele fictie hanteert om tot een strafeis te komen vind ik verwerpelijk. Een nationaliteit is geen ras en een ras bestaat niet. Daar komt het toch op neer. Dan kunnen juristen mij duizend keer uitleggen dat de wet het begrip ras en racisme wel kent, het gaat er bij mij niet in waarom de rechtspraak zich bezig moet houden met een sprookjesbegrip en mensen daarvoor zou moeten vervolgen.

De Grondwet en het strafrecht moeten op dit punt worden herzien. Dat gaat natuurlijk heel lang duren voor het zover is, maar dat moet dan maar. De wet mag geen fossiel uit lang vervlogen tijden blijven koesteren. Fossielen horen thuis in een museum, niet in de rechtzaal.

De bizarre en uiterst vèrgezochte argumentatie van het OM in het proces-Wilders is voor mij het bewijs dat het OM eigenlijk geen zaak heeft. Het OM voelt zich genoodzaakt de onzinnige, kwaadaardige en totaal onwetenschappelijke rassenleer van stal te halen en ook nog eens aan nationaliteit te koppelen. Als dat niet duidelijk maakt dat het om een politiek proces gaat, weet ik het niet meer.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties