2017: de verkiezingen van Boos Nederland

Twee uurtjes rondkijken op de sociale media – neem bijvoorbeeld Twitter – en opinieblogs en je hebt onmiddellijk door dat Nederland op de rand van de afgrond staat. Het is geen twee voor twaalf. Het is twee over twaalf.

Gelukkig zijn er begin 2017 verkiezingen voor de Tweede Kamer. De kunst wordt om te zorgen dat het dan over de goede dingen gaat. Praktisch betekent dit dat Den Haag na het zomerreces in de verkiezingsmodus schiet, waarna de oppositie gaat roepen dat het slecht gaat en het kabinet tegelijkertijd miljoenen extra te besteden heeft.

Schuld van de overheid
Het Nederlandse zorgsysteem deugt niet, want we laten ouderen in Nederland aan hun lot over. Er is zelfs een bejaarde in Nederland die eens per week wordt gewassen, las ik ergens. Het Nederlandse onderwijssysteem is zo mogelijk nog erger. De hel die we kinderen aandoen om ze een CITO-toets te laten maken op de lagere school leidt tot een verloren generatie. De Nederlandse economie is dusdanig slecht dat een baan krijgen in Nederland bijna niet meer mogelijk is. En als iemand dan een tijdelijke ZZP-aanstelling krijgt, heeft hij/zij waarschijnlijk een wurgcontract. Dat laatste is overigens de schuld van de overheid die steeds lastiger regels bedenkt.

Geldsmijterij
Over de overheid gesproken: die smijt ons geld maar over de balk naar raambtenaren in eigen land, naar de EU, naar raambtenaren in Brussel en naar ontwikkelingssamenwerking. De tsunami van vluchtelingen heeft daarnaast gezorgd voor een situatie dat je niet eens meer Nederlands kan spreken op straat en dat halal de nieuwe standaard is.

En het allerergste is misschien nog wel de veiligheid in ons land. Defensie kan onze grenzen niet meer beschermen door een tekort aan munitie en slecht onderhouden materieel. Over straat lopen in Nederland kan niet meer, want op elke hoek van de straat loop je kans om overvallen te worden. Van die overval maken we natuurlijk geen melding, wat de politie doet toch niets.

Cocon
Ik geef eerlijk toe dat ik in een cocon leef. Dagelijks heb ik mensen op bezoek die komen kijken hoe goed en effectief we onze samenleving hebben georganiseerd. Nederland is steeds veiliger en voor veel landen een modelland met de aanpak van radicalisering, economisch gaat het de afgelopen twee jaar op bijna alle indicatoren weer goed, onze zorg wordt steeds duurder, maar de meeste hervormingen lijken effectief te worden, het onderwijssysteem is in de breedte een van de beste ter wereld en de efficiency van de overheid is veel beter dan in de meeste landen.

Het lijkt allemaal in tegenspraak te zijn met de werkelijkheid van twitterend en bloggend Nederland.

Transformeren
Het vervelende is dat e.a. afleidt van een aantal (andere) problemen van onze samenleving. Het gaat amper over het oplopende percentage dat huishoudens kwijt zijn aan vaste lasten (wonen en zorg), het gaat eigenlijk niet over een steeds meer verdeelde samenleving, het gaat eigenlijk amper over de inzet die nodig is om de economie structureel te kunnen transformeren tot een technologie-gedreven samenleving en de vraagstukken die daarbij komen kijken. En we besteden – ondanks het succesvolle initiatief van #geenpeil – te weinig aandacht aan de hervorming van de democratie.

Boze mensen
Het grootste risico van de komende verkiezingen is dat ze gekaapt worden door boze mensen. Boze mensen die vinden dat alles slecht gaat, de hele dag mensen de les lezen (vaak zonder enige kennis of context) en lekker de hele dag onzin de wereld inslingeren.  Verkiezingen in 2017. Als we niet oppassen wacht ons het niveau van Trump vs Clinton.

Boosheid en moddergooien. U weet vast welke samenlevingen daarmee groot zijn geworden.

foto: RTLnieuws

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.