#Elections2016: Vuurwerk op de Republikeinse Conventie!

Gisteren begon in Cleveland, Ohio, de Republican National Convention, het seculiere vierjaarlijkse ritueel waarbij de Republikeinse partij officieel de kandidaat voor het presidentschap aanwijst. Dat zou een formaliteit moeten zijn, omdat alle andere deelgenoten inmiddels de handdoek in de ring hebben gegooid en Donald Trump dus met de nominatie aan de haal zou gaan.

Achteraf was het natuurlijk te voorspellen, maar het leek lange tijd toch een best saaie conventie te worden. Trump zou gekroond worden, zijn vrouw en kinderen zouden komen spreken, gevolgd door mindere goden uit de Republikeinse partij. Het pakte evenwel iets anders uit.

Rel
Nog voor het feest begon kon de Republikeinse partij zich verheugen op de eerste rel. De gouverneur van Ohio, John Kasich, was tijdens de voorverkiezingen een directe concurrent van Trump. Vanwege zijn afkeer voor Trump zou Kasich niet aanwezig zijn bij de conventie, net als vele andere prominente Republikeinen. De semi-stabiele wapenstilstand die volgde op het bekendmaken van Kasich’s afwezigheid werd uitgerekend de dag voor de conventie geschonden door Trump’s recent aangestelde campagneleider Paul Manafort, die Kasich “een schande voor zijn staat” noemde.

Schitterend
De bloemlezing van Manafort bleek slechts een opmaat naar een schitterende eerste dag. Op de ochtend van de conventie zelf schoot de leider van de Republikeinse partij in het Congress, Paul Ryan, zichzelf in de voet door in Cleveland met de vlag van het verkeerde footballteam te zwaaien. Ryan overtrof daarmee bijna Trump’s vicepresidentskandidaat Mike Pence, die ooit een boze column over Mulan – ja, het Disneyfiguur – geschreven bleek te hebben. Gelukkig voor Trump weet 44% van de kiezers niet wie Mike Pence is. Dat scheelt, want Mike Pence was naast tegen Mulan voor de Irak-oorlog, waar Trump retroactief dan weer fervent tegenstander van blijkt te zijn.

Bikers
Ondertussen verzamelde de vredelievende en enkel met het oog op zelfverdediging bewapende protestgroep Bikers for Trump zich in de straten van Cleveland, alwaar er stevig maar gemoedelijk gediscussieerd werd met tegenstanders van Trump.

Anti-Trumpers
Zo niet bij de conventie zelf. Een groep anti-Trumpers die een laatste poging wilde wagen Trump de nominatie door de neus te boren werd vakkundig monddood gemaakt. De stemming die zij aanvroegen, over het opheffen van de verplichting van afgevaardigden om op de persoon die in hun staat een voorverkiezing gewonnen had te stemmen, werd onder luid geschreeuw geweigerd. Dat was in meerdere opzichten een enorme blunder. Trump had de stemming in kwestie namelijk zeker gewonnen en daarmee zijn positie versterkt.

Nu leek het niet alleen alsof hij de stemming niet aandurfde en leverde het geweldige televisiebeelden van boze tegenstanders en schreeuwende voorstanders op, maar belangrijker: de afvaardiging van Colorado – een van de belangrijkste staten tijdens de daadwerkelijke verkiezingen in november – voelde zich dermate geschoffeerd door Camp Trump dat zij uit protest de zaal verliet. Een schreeuwende Rudy Giuliani kon de sfeer daarna ook niet meer redden.

Melania
Terwijl sommige pro-Trump afgevaardigden zich nog af zaten te vragen waarom zij in vredesnaam hun eigen reis en overnachtingen moesten bekostigen, toog Trump’s vrouw Melania het podium op. Haar optreden zou de dag nog enige glans moeten geven voor de Trumpaloompas. Melania is de derde vrouw van Trump, dus als zij hem een zeer loyaal mens noemt kunnen we dat alleen maar voor waar aannemen.

Speech
Aan de loyaliteit van Melania zelf hoeft in ieder geval niet getwijfeld te worden, bleek tijdens haar speech. Met droge ogen herhaalde ze complete frases uit de speech van Michelle Obama, de vrouw van de grote Satan. Alsof dat niet genoeg was, bleek later ook nog dat de speechwriter verantwoordelijk voor die specifieke speech van Michelle Obama ook voor Hillary Clinton werkte. Een scenarioschrijver had dit niet beter kunnen verzinnen.

Gelukkig liet Trump zelf zich niet van de wijs brengen door de misstappen tijdens deze kostelijke eerste dag. Hij ging gewoon verder met wat hij altijd doet: ruzie maken met de media. Op naar dag twee!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.