#Elections2016: Birthing Rights
De reacties waren niet unaniem positief, toen Barack Obama in 2007 aankondigde een gooi te gaan doen naar het presidentschap. Integendeel. Op alle mogelijke manieren trachtten de wijze mensen van de Republikeinse partij zijn kandidatuur te dwarsbomen.
Obama was een socialist, een moslim, tegen vrijheid van meningsuiting. Hij zou een genocide op oma’s voorbereiden via Obamacare. Ongeboren baby’s moesten er eveneens aan geloven en Barney Fife zou z’n shotguns kwijtraken.
Toen deze steekhoudende en absoluut ware argumenten – zie nog maar eens een oma te vinden in de Verenigde Staten tegenwoordig – niet effectief bleken, trokken zijn tegenstanders de heilige graal van de Amerikaanse politiek uit de kast: de grondwet. Teneinde te voorkomen dat een buitenlandse intrigant zitting zou nemen als president van hun nieuwe natie, voegden de Founding Fathers namelijk als tweede artikel aan de grondwet het volgende toe.
“No Person except a natural born Citizen, or a Citizen of the United States at the time of the Adoption of this Constitution, shall be eligible to the Office of President; neither shall any person be eligible to that Office who shall not have attained to the Age of thirty five Years, and been fourteen Years a Resident within the United States.”
Obama was een socialist, een moslim, tegen vrijheid van meningsuiting
Helder. Wilt u president worden, dan moet u een geboren staatsburger van de VS zijn. De crux: Obama zou dat niet zijn. Obama’s moeder was een Amerikaanse, zijn vader een Keniaan. Volgens zijn tegenstanders was hij geboren in Kenia, dus niet op Amerikaans grondgebied en daarom geen Amerikaans staatsburger. Omdat alleen Amerikaanse staatsburgers in aanmerking komen voor het presidentschap, kwam Obama dat niet. Einde oefening.
Het klopt echter niet. Niet alleen is Obama geboren op Hawaii en niet in Kenia, de geboorteplaats speelt geen rol. Als kind van een Amerikaanse moeder kwam Obama automatisch in aanmerking voor het Amerikaans staatsburgerschap en kreeg dat dan ook. Daarom mocht hij zich wel degelijk kandidaat stellen.
Het gerucht, nota bene afkomstig uit het kamp van mede-Democraat en toenmalig concurrent Hillary Clinton, bleek evenwel nogal hardnekkig. Ergens ook wel logisch, want zijn kandidatuur was al op zo veel punten baanbrekend. Het idee van hem als buitenlander en illegale president kon er ook nog wel bij. Met name onder de grote groep zeer vocale angry white men die Donald Trump met zoveel verve weet aan te spreken, leeft het vermoeden nog steeds dat het presidentschap gekaapt is door een illegaal.
In 2014 verweet Cruz Obama er op uit te zijn
de republiek en de grondwet te vernietigen
Recent krijgt Trump op die flank steeds meer concurrentie van een andere kandidaat, Texaans senator Ted Cruz. Laatstgenoemde is een van de meest felle critici van Obama. In 2014 verweet Cruz Obama er op uit te zijn de republiek en de grondwet te vernietigen, met een verwijzing naar een onwettig gekozen leider uit de tijd van Cicero. Koren op de molen van zijn doelgroep uiteraard, want die geloofde toch al dat een in Kenia geboren niet-Amerikaan het land gestolen had. Dan toch liever een rechtschapen Texaan als Cruz.
In de politiek is evenwel niets wat het lijkt, blijkt. Als het geboorteland – wat sommigen obstinaat blijven geloven – uitmaakt, dan is Obama nog steeds Amerikaan, want die is geboren op Hawaii. Ted Cruz, daarentegen, zag het levenslicht in een hospitaal in een voor hem nu wel heel ongemakkelijke plaats: Calgary, Alberta. U vult de implicaties zelf maar in. Oh Canada indeed.
Over de auteur
Recent gepubliceerd
Politiek Internationaal2016.10.25#Elections2016: Wat moet de boze burger nu?
Politiek Internationaal2016.10.10#Elections2016: het Jankende Donald-debat
Politiek Internationaal2016.09.14#Elections2016: het probleem van Hillary
Politiek Internationaal2016.08.03Misvattingen in het debat over #Elections2016