#Elections2016: Joe Biden haakt af

In een bij tijden geladen speech maakte vice-president Joe Biden vandaag wereldkundig geen gooi naar het Amerikaanse presidentschap te doen. Vanuit de Rose Garden van het Witte Huis, geflankeerd door zijn vrouw Jill en president Barack Obama, stelde Biden dat het juiste moment om mee te gaan doen al vervlogen was.

Zijn familie en hijzelf verwerkten de afgelopen maanden het overlijden van zoon Beau. Hoewel Beau zelf te kennen had gegeven, dat zijn vader zich wel degelijk kandidaat moest stellen, achtte Biden dit uiteindelijk niet opportuun. Het leverde een memorabele speech op.

De locatie van zijn plotseling aangekondigde persconferentie gaf al enigszins te kennen dat Biden zich niet in de strijd zou mengen. Normaliter spreken alleen presidenten vanuit de Rose Garden, een plek die mede daarom een speciaal aura heeft. Dat Biden tijdens zijn speech vergezeld zou worden door Obama deed eens te meer hetzelfde vermoeden. De huidige president zou nimmer zo vroeg al een schijn van partijdigheid op zichzelf willen laden.

een verhulde sneer richting Hillary Clinton, omdat die zich op punten distantieert van Obama

Biden erkende zelf dat hij lang over zijn besluit gedaan heeft en bedankte de aanwezige media voor hun geduld en respect. Daarnaast prees hij het werk dat president Obama vanaf zijn aantreden verrichtte en stelde dat dat iets is waar Democraten trots op zouden moeten zijn – een verhulde sneer richting Hillary Clinton, omdat die zich op punten distantieert van Obama. Een minder verhulde sneer was de herhaling dat de Republikeinen niet de vijand zijn: een opmerking richting Clinton, die Biden onlangs ook al maakte.

Het prijzen van Obama sloot aan bij de rest van het thema van de speech: optimisme voerde de boventoon. Hoewel de Verenigde Staten, zoals Biden moest erkennen, grote problemen kennen, staat het land er volgens Biden beter voor dan ooit.

Terwijl politici in Washington elkaar de tent uit vechten, trekt de economie weer aan en voltrekken de ontwikkelingen binnen medisch onderzoek op topniveau zich in rap tempo. Met name voor dat laatste wil Biden zich de komende maanden in gaan zetten, terwijl hij tevens een aanmoediging naar de “gewone” Amerikaan doet om toch vooral politici aan te sporen zich te richten op samenwerking.

Terwijl politici in Washington elkaar de tent uit vechten, trekt de economie weer aan

Of dat laatste gaat lukken valt te betwijfelen. De Republikeinen zijn naarstig op zoek naar een nieuwe leider in het Congres en de man die dat gaat worden, zal dermate concessies moeten doen aan de extremere takken van de partij, dat samenwerking met de Democraten moeilijk gaat worden. Paul Ryan, de voornaamste kandidaat, weet dit en houdt zich daarom tot nu toe kunstig op de vlakte.

Dat deed Biden tot vandaag ook, maar nu is er duidelijkheid. Hij wordt geen kandidaat, maar gaat zich ook niet afzijdig houden. En aangezien Biden nooit om een mening verlegen zit, gaan het interessante tijden worden.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x