#Elections2016: Hillary Clinton ontsnapt maar nèt aan vervolging

De kogel is eindelijk door de kerk: Hillary Clinton wordt niet vervolgd. De FBI zal geen verzoek indienen tot vervolging van Hillary Clinton voor het gebruik van een eigen mailserver en de misstanden die daarmee gepaard gingen.

Even na vijf uur vanmiddag Nederlandse tijd – 11:00 AM EST – verleende FBI-directeur James Comey Clinton eindelijk absolutie. Hij maakte daarmee in ieder geval wat de FBI betreft voorlopig een einde aan deze onfortuinlijke saga.

Rekenschap
Voor hij dat deed nam Comey echter ruimschoots de tijd om de pers en de wereld uit te leggen hoe de FBI tot deze conclusie kwam. Dat is op zichzelf al ongewoon, benadrukte Comey, omdat de FBI zelden publiekelijk uitweidt over te nemen stappen, maar dit betrof dan ook geen gewone zaak.

Wat heet: maanden politiek getouwtrek, allerlei speculaties, tsunamis aan insinuaties en een eeuwige ontkenning lagen ten grondslag aan dit onderzoek. Mede daarom achtte Comey het in het algemeen belang dat de FBI rekenschap gaf van zijn beslissing.

Servers
Uit zijn toelichting bleek dat het onderzoek nogal wat voeten in aarde had. Terwijl in de media en door haar opponenten steeds werd gesproken over “een mailserver”, bleek dat in de praktijk toch wat complexer in elkaar te zitten. Niet alleen werden meerdere servers achtereenvolgens ingezet voor het clintonemail.com domein, die servers werden ook nog eens gebruikt vanaf een batterij mobiele en minder mobiele apparaten.

Onderzoek
Daarnaast onderzocht de FBI de ongeveer 30.000 mails die Clinton eind 2014 overdroeg aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken – mails die via haar mailservers in haar tijd als excellentie verstuurd en ontvangen werden. Deze mails zijn vervolgens, als het vermoeden bestond dat zij vertrouwelijke informatie bevatten, voorgelegd aan de betreffende overheidsorganen om te beoordelen of dat inderdaad het geval was, toen of nu.

Vertrouwelijk
Van deze 30.000 mails bleken 110 mails in 52 mailwisselingen vertrouwelijke informatie te bevatten: acht mailwisselingen vielen en vallen onder de classificatie Top Secret, 36 Secret, acht Confidential. Daarnaast zijn zo’n 2.000 mails met terugwerkende kracht vertrouwelijk verklaard. De pret stopte daar echter niet. Want buiten de eerdergenoemde 30.000 vond de FBI nog “enkele duizenden” mails die niet door Clinton waren overgedragen aan het ministerie. Onder deze mails bevonden zich een met classificatie Secret en twee met classificaties Confidential. Geen van deze mails zijn retroactief vertrouwelijk verklaard.

Belangrijk detail: de FBI vond geen enkele aanwijzing dat medewerkers van Clinton getracht hebben deze mails te verbergen of te verwijderen. Het niet overdragen van deze mails is naar alle waarschijnlijkheid te wijten aan een gebrek aan zorgvuldigheid bij de juristen die de mails voor Clinton sorteerden.

Conclusie
Dit zijn de feiten, maar wat is dan de conclusie? Dat legt Comey het best zelf uit:

“Although we did not find clear evidence that Secretary Clinton or her colleagues intended to violate laws governing the handling of classified information, there is evidence that they were extremely careless in their handling of very sensitive, highly classified information.”

Opponent
Oftewel: er zijn door Clinton en haar medewerkers weliswaar slordige fouten gemaakt, maar niet ernstig genoeg om vervolging noodzakelijk te maken. Let wel: in ieder ander verkiezingsjaar was dit statement natuurlijk een politiek doodvonnis geweest. Immers, als iemand als minister al onzorgvuldig is met mails, hoe moet dat dan in vredesnaam op presidentieel niveau?

Deze wetmatigheid geldt nu echter niet. En dat is volledig te danken aan haar opponent in de presidentsrace. Velen mogen dan een afkeer hebben van Clinton, ze is voor hen in ieder geval niet zo erg als Trump. Uiteindelijk is het wel kiezen tussen die twee. Maar dat is dan ook echt de enige reden dat ze deze kwestie politiek overleeft.

NB: voor wie wil weten hoe de mails er uit zien is er Wikileaks. Met name deze mail van voormalig topdiplomaat Joe Wilson is zeer de moeite.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen