Benepen kruideniersmentaliteit nekt ons land

Handel is handel. Zo is Nederland groot geworden en zo slaat Nederland zich ook in de 21e eeuw door zware tijden. Helaas. Want als er iets is wat een handelaar hoopt te vermijden, dan is het wel gedoe op zijn stoep. Die mentaliteit zien we ook bij bestuurders. En dat maakt Nederland nou juist zo klein.

Omzet
Protesterende klanten, daar houdt de handelaar niet van. Als er iets is wat een handelaar hoopt te vermijden dan is het wel gedonder in de glazen, want daar lijdt de omzet onder. Dus de handelaar doet er alles aan om dat te voorkomen. Ook als niemand erom vraagt. Ook als hij daar zijn eigen opvattingen mee logenstraft. Geen meisjes, maar jongetjes met stofzuigers in de speelgoedfolder; geen paaseieren, maar feestsuiker in de Hema. Geen zwarte sculpturen meer in het park, geen ‘neger’ meer op de bordjes. Genderneutrale toiletten in plaats van heren- en dames-wc’s. Zwarte regenboogkaboutertjes in de Efteling. Als het maar klanten oplevert, begrijp je.

Gedoe
Een handelaar staat nergens voor. Een handelaar volgt trends, een handelaar drijft eindeloos stroomafwaarts, laat zich meesleuren in de waterval van akelige actiegroepen en malle minderheden, een handelaar zal zijn koopwaar al veranderen nog vóórdat iemand erom vraagt. Want hij wil geen gedoe. Dat kost omzet, begrijp je.

Apaiseren
In bestuurlijk Nederland zie je diezelfde handelsmentaliteit. Ministers die problemen onder het tapijt vegen, burgemeesters die willen apaiseren in plaats van handhaven, wethouders die nergens een punt van maken als het maar geld in het laatje brengt, schoolbestuurders die slappe knietjes krijgen tegenover betalende ouders. Kamerleden, in woorden stoer: ‘Verwerpelijk!’ ‘Onacceptabel’, ‘Walgelijk’ ‘Misselijkmakend’.

Het gratuite “Het mag niet ten koste gaan van waar we voor staan” dat je makkelijk kunt zeggen als je toch nergens voor staat. De rituele dans van Kamervragen, spoeddebat, statements voor de bühne, porties bitterballen en jijbakken. Woorden, woorden, woorden met als sluitstuk een glas, een plas, en alles bleef zoals het was. Want we willen niet teveel gedoe. Dat is slecht voor de stemmen. Verkiezingen, begrijp je.

Benepen
Het zal niet lang meer duren of onze bestuurders verkopen gewoon onze waarden. Nog even en ze bieden onze grondwet in onderdelen aan op de markt. Voor je het weet verkopen ze vrijheid, emancipatie en verworvenheden aan de hoogste bieder op het dorpsplein en let maar op, dan doen ze hun ouwe moer er ook nog bij. Handel is handel en de schoorsteen moet ook roken, begrijp je.

“Nederland is een klein land dat groot geworden is door handel” aldus de VVD. Welnee. Met dit type bestuurders en politici maak je Nederland niet groot. De schatkist misschien, maar de mentaliteit blijft zo klein en benepen als die van een kruidenier. Je knopen tellen. Eieren voor je geld kiezen. De kool en de geit sparen. Je eigen moeder verkopen.

Alles voor de winst en bang zijn voor gedoe. Dat is Nederland.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.