Start Ups: een noodzakelijke hype

Startups zijn de nieuwe mode. Als je 30 bent en niet minimaal 1 Startup hebt gehad tel je eigenlijk al bijna niet meer mee, lijkt het. De premier, het Koninklijk Huis en bijna elke politicus heeft zich de afgelopen tijd positief uitgesproken over Startups. Ofwel: we zitten in een hype. Maar wel eentje die erg noodzakelijk is voor ons land.

Techbedrijven
Vorige week was een groot feest voor en van technologiebedrijven in Amsterdam, Startupfest . Grote namen als Tim Cook van Apple, Eric Schmidt van Google, Travis Kalanick van Uber, Nathan Blecharczyk van AirBNB, Werner Vogels van Amazon, Harper Reed van PayPal, Kayvon Beykpour van Periscope, Dirk Ahlborn van JumpStartFund, Gillian Tans van Booking.com.

En nog tientallen andere ondernemers van techbedrijven die op verschillende podia in de stad aanwezig waren om hun verhaal te vertellen. De CEO’s, CTO’s en/of founders van bedrijven die door technologie te gebruiken een hele sector op de kop hebben gezet (of gaan zetten). Van de retail tot taxi’s tot hotels tot democratische verkiezingen.

Het interessante van veel van deze nieuwe bedrijven is dat ze bij hun oprichting vaak met gejuich worden ontvangen: want het werd toch tijd dat er betere dienstverlening voor taxi’s kwam? En hoe leuk is het wel niet om relatief goedkoop te logeren in het huis van iemand anders als je op vakantie gaat? Een website met ongeveer alle boeken van de wereld: een uitkomst.

Grow till you blow
Als deze bedrijven eenmaal een succes zijn – Amazon verkoopt elke minuut ongeveer €180.000 aan spullen, er worden in diezelfde minuut ongeveer 1500 ritjes bij Uber gereserveerd en er worden 700 kamers via Booking.com geboekt – komt er kritiek. Het betekent daardoor dat eerder bestaande reisbureaus, taxibedrijven of boekhandels het erg moeilijk krijgen. Het mechanisme daarachter is simpel: marktwerking. Veel klanten willen graag snelheid, kwaliteit en een goede prijs en voelen zich (en worden) beter bediend dan voorheen. En voor de techbedrijven geldt: Grow till you blow. Daarna zien ze wel verder.

We kunnen er beter aan gaan wennen: de oude economie gaat dood en de nieuwe komt.

Interneteconomie
De interneteconomie is de economie van de komende tijd. Een economie waar producten en diensten elke seconde kunnen worden verbeterd, waar iedereen zijn eigen omgeving kan creëren en je zelf bepaalt me wie je omgaat of werkt. Deze ontwikkeling betekent dat elke sector de komende jaren zal digitaliseren. Van veeteelt (die overigens al heel ver zijn) tot supermarkt en van rijksambtenarij tot vastgoed: het gaat heel hard.

In Nederland investeren we nog in topsectoren, zijn we nog in gesprek met vakbonden en VNO/NCW, vertegenwoordigen brancheverenigingen nog een bepaald sector, bouwen we nog klassieke winkelcentra en steunen pensioenfondsen Shell bij het verder investeren in fossiele brandstof.

Vooruitdenken
We kunnen niet van de een op de andere dag ophouden met wat we doen, maar het wordt hoog tijd dat we tien jaar vooruit durven te denken, want dat we gaan digitaliseren is evident. Dat we amper nadenken over de arbeidsmarkt, de rol van de overheid, de mogelijke nieuwe markten (en de regels die daarbij horen), het versneld afschrijven van assets, nieuwe bescherming van ondernemers, werknemers en consumenten en het transformeren van het publieke domein is zorgelijk.

Politieke partijen zijn nu hun verkiezingsprogramma’s aan het schrijven. Ik verwacht dat geen enkele partij van plan is iets op te nemen over de mogelijkheden en impact van de digitalisering over de komende tien jaar. Het zal allemaal weer gaan over een klein beetje verandering de komende jaren. Hopelijk heeft Startupfest bijgedragen aan het vergroten van de bewustwording van Babyboom Nederland: de wereld gaat keihard veranderen en als we niet oppassen zorgt dat voor een ontregelde samenleving en verliezen we de competitie met andere landen.

Daarom koester ik de hype en koester ik de startup: het is tijd om te veranderen.

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
bari1951
7 jaren geleden

Dit is op Kattukse Vrienden voor Israël herblogd.

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x