#Elections2016: Politiek is emotie en Trump is de baas

Volgens de meest recente poll van Fox News beginnen de Amerikaanse verkiezingen goed spannend te worden. Terwijl Barack Obama een voor zijn doen bijzonder hoge (51%) job approval rating weet te noteren, mogen zowel Hillary Clinton (61%) als Donald Trump (56%) zich verheugen op stevig negatieve cijfers.

Mastodont
De twee kandidaten die het – tenzij zich een wonder voordoet, zoals de nog steeds niet uitgesloten federale aanklacht tegen Clinton – tegen elkaar op gaan nemen, bevinden zich daarom in de bevoorrechte positie de afkeuring van een meerderheid van de Foxkijkers te mogen genieten. Bernie Sanders kan zich, mits eerdergenoemd wonder zich niet voordoet, gaan richten op zijn nieuwe status als mastodont binnen de Democratische partij.

Daarmee blijven dan Trump en Clinton over, oftewel het boegbeeld van het woekerende outsider-populisme versus de grootmoeder van de gevestigde orde. Wie de huidige positie van Trump een jaar geleden voorspeld had zou de tent uitgelachen zijn. Jeb Bush, waarschijnlijk. Marco Rubio, misschien. Rand Paul? Wie weet. Chris Christie eventueel. Maar The Donald? Toch gebeurde het en eigenlijk is het niet eens zo heel vreemd. Trump snapt namelijk iets dat alle andere kandidaten niet lijken te begrijpen: de kiezer wil een kandidaat die hem beweegt, niet een die hem probeert te informeren.

Emoties
Bobby Jindal, bijvoorbeeld, mocht heel even hopen op een serieuze kandidatuur. Jindal had als jonge Republikein en gouverneur van Louisiana naam voor zichzelf gemaakt als beleidstijger, iemand die serieus werk maakte van conservatief bestuur. Wat Jindal echter niet begreep – en dat deden uiteindelijk Rubio, Bush en alle andere gevallen godenzonen ook niet – is dat de kiezer niet zit te wachten op goed uitgewerkte plannen.

Die zijn leuk als je gemeenteraadslid wil worden en je kiezers een voor een kunt overtuigen in persoonlijke gesprekken. Daarna niet meer, zo ondervond Dick Gephardt bijvoorbeeld in 1988 toen hij even presidentskandidaat voor de Democraten was. Als het gaat om zaken op abstracter niveau – staatsaangelegenheden of, godbetert, federaal – dan kunnen de plannen nog zo gedetailleerd en goed doordacht zijn, als je de kiezer niet weet te prikkelen op emotioneel niveau dan houdt het snel op.

Connectors
Het is ook geen recent fenomeen. JFK, Reagan, Clinton, W, Obama: succesvolle connectors, net als Trump. De boodschap maakt niet eens zo veel uit, vandaar dat Trump zich nooit laat vastpinnen op beloftes en uitspraken. Pulitzer-winnaar Robert Penn Warren vatte het in 1946(!) briljant samen, in een fictief middernachtelijk gesprek tussen een journalist en een weifelende kandidaat:

“I heard the speech. But they don’t give a damn about that. Hell, make ‘em cry, make ‘em laugh, make ‘em think you’re their weak erring pal, or make ‘em think you’re God Almighty. Or make ‘em mad. Even mad at you. Just stir ‘em up, it doesn’t matter how or why, and they’ll love you and come back for more. Pinch ‘em in the soft place. They aren’t alive, most of ‘em, and haven’t been alive in twenty years. Hell, their wives have lost their teeth and their shape, and likker won’t set on their stomachs, and they don’t believe in God, so it’s up to you to give ‘em something to stir ‘em up and make ‘em feel alive again. Just for half an hour. That’s what they come for. Tell ‘em anything. But for Sweet Jesus’ sake, don’t try to improve their minds.”

Als dit het recept voor succes is dan is Trump niet zomaar een kandidaat, dan is hij dé kandidaat en veegt hij straks de vloer aan met Hillary.
Are you not entertained?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
TINSTAAFL
TINSTAAFL
6 jaren geleden

Ik vind dit commentaar erg kort door de bocht. De kiezer is gewoon het huidige establishment zat. Obama heeft eens te meer bewezen dat de meeste politici prachtige plannen maken echter maar heel weinig waarmaken. Men denkt dat met Sanders en Trump deze politieke elite nu eens op zijn plaats gezet wordt.

Cool Pete
Cool Pete
6 jaren geleden

Wat is dat toch : “populisme” ? Het woord wordt ten onpas in het rond gestrooid.
Democratie draait om de meerderheids-wil van het volk.[ natuurlijk: inclusief de rechten van iedereen.]
Het is niet anders. En dat is maar goed ook.

Verder krijg ik de indruk, dat bijna iedereen Donald Trump zwaar onderschat.
Hij heeft een zeer hoge natuurlijke intelligentie, is moedig en een belangrijk verdediger van
de Westerse normen en waarden, zoals rechts-zekerheid en rechtvaardigheid. Ook kan
hij zekerheid en rust terugbrengen in de chaos in de wereld-politieke verhoudingen –
waar vooral Obama [ en H. Clinton] een catastrofale puinhoop van hebben gemaakt.
Donald Trump kan een nieuwe Ronald Reagan worden: een zeer belangrijke president.

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x