#Wel4meivoormij

De hashtag #Geen4meivoormij is de nieuwste rage onder Nederlanders die op de middelbare school het vak Geschiedenis hebben laten vallen.

Witte geschiedenis
Op 30 april jl. besloot Christa Noëlla de hashtag #Geen4meivoormij af te trappen. Haar redenering?

“Dodenherdenking heeft zijn waarde verloren door de hypocrisie van de samenleving. Het heeft geen zin als we het opkomende fascisme en moslimhaat in Nederland gewoon zijn gang laten gaan. De geschiedenis van mijn voorouders moet ook herdacht worden, ik wil niet meedraaien in een eurocentrische samenleving waar witte geschiedenis belangrijker is dan de niet-witte geschiedenis”.

Ik ben het om een aantal redenen niet eens met de redenering van Christa. Ten eerste omdat het júist zin heeft om stil te staan bij de mogelijke gevolgen van opkomend fascisme en moslimhaat, als de ontwikkelingen die Christa beschrijft inderdaad plaatsvinden.

Fascisme
Ik vind die moslimhaat zelf namelijk vooralsnog wel meevallen, helemaal in vergelijking met de situatie van de Joden destijds waar ze ongetwijfeld naar verwijst. Daarnaast ben ik niet van mening dat er in Nederland bijster veel fascisme voorkomt. Een paar gekkies die met gestrekte rechterarm naar een demonstratie gaan, spreken niet voor heel Nederland of heel Pegida. Dat zou iemand die volhoudt dat islamitische fundamentalisten niet spreken voor de gehele ummah toch moeten kunnen doorgronden.

Gelabeld
Zo’n Pegida bestaat voor een aanzienlijk deel uit doodgewone Europeanen die al decennialang in Europa hebben gewoond en al eerder meemaakte hoe bedrukkend een door religie (Christendom) of ideologie (bijv. het communisme) gecontroleerde maatschappij is. Zij zijn bang dat we weer terugglijden naar zo’n situatie en dat is prima te verdedigen. Als je mensen die kritiek hebben op zo’n ideologie of religie als ‘fascist’ labelt, mag je ook niet klagen als je wegens kritiek op Israël een keer als ‘antisemiet’ wordt gelabeld, want er gaat eenzelfde redenering aan vooraf.

Politieke correctheid
Ik had het al eerder in dit stukje over zelfuitsluiting. We herdenken op 4 mei namelijk ‘Alle oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede  WERELDOORLOG’, je weet wel, het meest destructieve conflict in de geschiedenis van de mensheid. Niet de Tweede Eurocentrische Wittemensen Oorlog, maar de Tweede Wereldoorlog. En zelfs dat ongelofelijk ingrijpende conflict verdient het blijkbaar dus al niet om op zichzelf herdacht te worden, want we herdenken in het kader van onze toch al grenzeloze politieke correctheid ook slachtoffers van oorlogen daarna.

Wie bereid is te verdedigen dat de Tweede Wereldoorlog ‘witte geschiedenis’ is, is de grootste eurocentrist aanwezig in de zaal. Dat komt omdat het feitelijk onjuist is. Tot in de verste uithoeken van Noord- en Zuid Amerika, Azië, Oceanië, Europa en Afrika voelde men de desastreuze gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Dikke kans dat jouw voorouders daar ook deel van uitmaakten, toch? Dat er mensen van alle ‘rassen’(als je dat al zo wilt noemen) meevochten in de Tweede Wereldoorlog wordt ook voor het gemak weggedacht.

Syrië
Tot slot verwijst Christa in haar Facebookstukje ook naar de ‘bommen op Syrïe’. Dat er nu wordt gevochten in Syrië, is voor de aspirant Geo-politica het bewijs dat er niet is geleerd van het verleden. Mag ik je er op wijzen dat we ook hen gedenken op 4 mei en hoe veel er gedaan wordt om die slachtoffers op te vangen? Vind jij van niet, dan daag ik je uit om dat eens in het gezicht te zeggen van een vrijwilliger bij een AZC. Of om zelf een keer wat uit te voeren, in plaats van als volleerd stuurvrouw aan wal te staan janken met argumenten die feitelijk onjuist zijn.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Schuld van het Westen Inhoudelijk gezien, klopt er ook weinig van. Palestina wordt erbij gehaald, het koloniale verleden van Nederland, een vermeend opkomend fascisme en een moslimhaat. Het protest was een protest tegen alles wat westers en wit is. Het westen is schuldig, puur omdat het het westen is. Hier kunnen we tal van inhoudelijke argumenten tegenin brengen. Bijvoorbeeld dat geen werelddeel zo tolerant en multicultureel is als de westerse samenleving. Dit debat heeft ondergetekende al op een andere website gevoerd. En ook op deze website is hier al op inhoudelijke gronden op ingegaan. […]

Annemijn
Annemijn
7 jaren geleden

Met ‘eigene’ bedoel ik ‘collectief Nederland’. Uw reactie draait niet meer om het onderwerp. Namelijk terugkijken naar het verleden, hiervan leren, zodat het nooit meer in de toekomst voorkomt.

Erwin
Erwin
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Annemijn

Jouw vraag om reflectie is ook het dilemma waar onze Dutchbat militairen voor stonden. Outnumbered en te licht bewapend voor de keus om je over te geven of je collectief dood te vechten. Dat laatste is heel eervol en je zult postuum een medal of honour krijgen, maar met verstand heeft het niets te maken.

Daarbij is Nederland ook in die tijd al een land geweest met een uitstekendw infrastructuur en organisatie. Dat maakt efficiënt handelen mogelijk, ook wanneer het duivelse handelingen zijn.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Annemijn

@Annemijn,

Ik snap het. U, met uw collectief, gaat de joden nu WEL goed beschermen.
Dat heeft u goed uit het verleden geleerd.
De geschiedenis !

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cool Pete

p.s.: – afkomst: Liberia [ : land van de vrij-geborenen.]
– ras: man, die altijd aan de goede kant van de geschiedenis gestaan heeft.
[ er zijn maar 2 rassen: mannen en vrouwen.]

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

@juffrouw Annemijn,
Ik ben van buitenlandse afkomst.
U doet heel neerbuigend tegen mij. U lijkt wel xenofoob, met uw geflecteer op uw “eigene”.
Of heeft u iets tegen mijn ras ?

Asher
Hoofdredactie
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cool Pete

Discussie gesloten

Theo Prinse (@theoprinse)
7 jaren geleden

Een tweede 4e mei staat voor de deur

Annemijn
Annemijn
7 jaren geleden

Op 4 mei zou herdenkt moeten worden, hoe Nederland het ooit zo ver heeft laten komen, dat veel Nederlandse joden, zonder enige vorm van bescherming, onderdrukt, gedeporteerd en uiteindelijk vermoord werden. De focus ligt nu op de herdenking van doden, maar wat levert dat op? Ik bedoel dit niet respectloos, want rouwen is een belangrijk proces, maar er wordt niet gereflecteerd over het verleden. Deze reflectie levert een pijnlijke kwestie op, namelijk dat het percentage gedeporteerde en vermoorde joden uit Nederland, veel hoger ligt dan dat van andere West-Europese landen. Hierbij in de spiegel kijken is moeilijk, maar onontbeerlijk om een dergelijke ijzingwekkende situatie, in de toekomst te voorkomen.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Annemijn

Heeft u wel eens van de Tweede Wereld-oorlog gehoord [ 1939 -1945 ], veroorzaakt door Duitsland, Italie
en Japan ?
Heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord, zijn nationaal-socialisme, zijn nazi-ideologie, zijn ultieme joden-haat
en zijn joden-genocide [ 6 miljoen doden ], zijn gigantische oorlogs-machine, die ongeveer heel Europa veroverd, vernietigd en deels uitgemoord heeft ?
Het kleine Nederland zou dit nooit alleen kunnen voorkomen. Dit is het antwoord op uw vraag.

Misschien is het een idee, om eens een geschiedenis-boek in te kijken ?

Annemijn
Annemijn
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cool Pete

Ik heb het over de Nederlandse politieke rol en hoe Nederland de kwetsbare en onderdrukte joden beter had kunnen en moeten en beschermen. Dat u daar niet aan wil en direct overgaat op de rol van Nazi-Duitsland, zegt iets over de mate waarin u tot reflectie in staat bent over het eigene. Ongetwijfeld bent u van de babyboomgeneratie en hiertoe moeilijk in staat.

Inge Kuntze
7 jaren geleden

Chapeau, mijnheer Weerensteijn ! Maar ik denk niet dat zij uw column leest, is te veel met zichzelf bezig….

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x