In Nederland is het altijd de schuld van anderen

Het V&D-failliet is de schuld van Coolblue en BOL.com. De overlast van toeristen in Amsterdam is de schuld van AirBNB. Taxichauffeurs die lagere tarieven moeten vragen zijn de schuld van Uber.

Drugshandel wordt mogelijk gemaakt door Bitcoins. Heling van goederen wordt door marktplaats.nl steeds gemakkelijker. Boekwinkels zijn verdwenen door Amazon. Reisbureaus bestaan nog amper door Booking.com. iTunes en Spotify hebben CD winkels overbodig gemaakt.

Online platformen
Massaal wordt er in Nederland de schuld gegeven aan online platformen die bestaande business modellen onderuit halen: banen verdwijnen en bestaande bedrijven gaan failliet. Digitale platformen zijn eigenlijk niets anders dan een eenduidige manier om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. En dat doen sommige platformen heel succesvol als je het aantal gebruikers ziet.

Er is op dit moment een massale druk richting de overheid om allerlei nieuwe regels te verzinnen om te zorgen dat traditionele bedrijven beschermd worden, waarbij de suggestie wordt gewekt dat websites onwettelijk gedrag stimuleren. De verantwoordelijkheid van onwettig of onwenselijk gedrag wordt massaal afgeschoven.

Individuele verantwoordelijkheid
Ik weet eigenlijk niet of dit een Nederlandse eigenschap is, maar ik stoor me meer en meer aan mensen die het normaal vinden dat individuele verantwoordelijkheid blijkbaar niet meer bestaat. Als iemand op illegale manier zijn kamers verhuurt via AirBNB dan wordt er een illegaal hotel gerund, als iemand zonder vergunning taxi-tje speelt via Uber, dan is het gewoon een snorder, als iemand cocaïne verkoopt met Bitcoins is het een drugsdealer.

In alle gevallen is de dader een persoon en niet een platform. Of beter: zijn de daders, want ook de afnemers van producten en diensten hebben een verantwoordelijkheid, lijkt me.

Abstracties
Het wordt wat mij betreft tijd voor wat meer duidelijke taal over waar de verantwoordelijkheid echt ligt en moeten we daar veel eenduidiger over zijn.  Een website is nooit de oorzaak van geweld, overlast, criminaliteit of ander onwenselijk gedrag, dat zijn altijd de mensen die het gebruiken.

De digitale wereld haalt wat verantwoordelijkheid betreft het slechtste in Nederlanders naar boven. We zijn een landje waar we graag de schuld geven aan “de overheid”, “de banken”, “de buren”, “de politiek” en tegenwoordig “de elite”. Journalistiek Nederland struikelt over elkaar om abstracties te verzinnen die schuld kunnen krijgen van dingen die niet goed gaan. En dat is bijzonder eigenlijk.

Excellent
Je leest zelden een artikel over de geweldige vakanties die mensen hebben via AirBNB, de kwaliteitsimpuls die Uber heeft gegeven aan de taxi-industrie,de discussie die Bitcoin (en de achterliggende blockchain) heeft op het monetaire systeem, de opbrengsten van artiesten die via Spotify zijn gestegen, de mogelijkheid van kleine hotels om mee te liften op marketing van booking of het nieuwe niveau van dienstverlening en prijsstandaard van Amazon.

Heel vergelijkbaar met dat je eigenlijk zelden leest wie de schuld krijgt van het excellente zorgsysteem in Nederland, het geweldige lagere en middelbare onderwijs, de al jaren afnemende criminaliteit, de huidige economische groei, de beste infrastructuur ter wereld, de meest geavanceerde waterkeringen of de in vergelijking met andere landen bijzonder efficiënte overheid.

Dit blog bewijst hoe erg het is: ik ben hier al aan het klagen over mensen die klagen. Mijn Nederlandse aard. Maar dat is allemaal de schuld van OpinieZ en WordPress. En de elite natuurlijk, zij zijn de schuld van alles.

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
7 jaren geleden

Correct.
Maar serieus? Het geweldige lagere en middelbare onderwijs ?? Waar ik ontdekte dat iemand uit 3VWO niet wist wat een ambtenaar is, en waar iemand op het MBO-2 richting IT niet wist wat hardware en software was? En waar gisteren iemand mij belde (1e jaars HBO) omdat ie niet wist hoe te weten te komen of zijn nieuwe woning een gasaansluiting zou hebben. En waar nog maar kort geleden bijna 80% van de PABO-studenten zakten voor een rekentest op het niveau lagere school.
ps: niet de elite is de schuld van alles, maar onze politici :-).

Eric
Eric
7 jaren geleden

Mooi artikel met een evenwichtige argumentatie. Goed om weer even met beide benen op de grond gezet te worden.

Hans
Hans
7 jaren geleden

U heeft mijn gedachte verwoord.

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x