Erdogan en schuivende loyaliteiten

Ik hoor iedereen nóg tetteren over loyaliteit, daar in de Tweede Kamer. De kwestie van het dubbele paspoort van politici werd aangeroerd. Er liepen kamerleden en staatssecretarissen met twee nationaliteiten en de PVV zei er wat van.

“Hoe komt u erbij dat er een loyaliteitsconflict kan ontstaan! Hoe kunt u mensen op die manier wegzetten! Foei, foei en nog eens foei. En trouwens, meneer Wilders, u bent zelf ook getrouwd met een buitenlandse. Dus waar heeft u het over?” Dat was ongeveer de strekking van de uitspraken der politici en media. Zo tetterden zij en beschuldigden zij een ieder die op mogelijke loyaliteitsproblemen wees. Daarna sloten ze hun ogen, bliezen ze roze zeepbellen en bleven onnozel lachend geloven in de maakbare toekomst..

That was then. This is now.

Erdogan
Turken in Nederland werden opgeroepen op Erdogans partij te stemmen en Erdogan kreeg vorig jaar vanuit Nederland – surprise surprise – dan ook gigantisch veel stemmen. Hij was nergens zo populair als in Nederland. Zijn macht is immer groeiende, niet alleen door het inperken van vrijheden in eigen land, maar ook door zijn riante positie in de vluchtelingencrisis.

Linkse cabaretiers
De chantage. De eisen. Dan het gedoe in Duitsland. En nu in Nederland. De verraadbriefjes (of niet) van het Turkse consulaat. Ik spreek geen Turks, maar als ik mensen die dat wel doen moet geloven, zitten er in Nederland meer Erdoganisten dan je lief is. En ze krijgen ruim baan van Koenders en Rutte, die soms wat mompelen voor de bühne, maar eigenlijk geen gedoe willen. En er komt ook steun uit onverwachte hoek: van kritische linkse cabaretiers van weleer. Wat was-ie streng voor religie en dictators die vrijheden inperkten, weet je nog? That was then. This is now. Freek en Dolf blazen liever wat roze-rode zeepbelletjes de publieke ruimte in voordat ze de ogen sluiten. Een dictator die vrijheden inperkt, daar hebben de slachtoffertjes het toch zelf wel een beetje naar gemaakt, niet?

Loyaliteit
Kun je loyaal zijn aan een land? Morele verbondenheid met de kernwaarden van Nederland? Of ben je dat alleen met personen, een dictator bijvoorbeeld? Ik hou van Holland, maar van Erdogan hou ik méér? Ik ben gek op de vrijheid, behalve op die van Böhmermann? Ik omarm de gelijkwaardigheid, totdat de moskee mij oproept daarmee op te houden? Ik heb principes, totdat ze mij in de weg gaan zitten?

Rubberen ruggen, slappe benen. Onze leiders in Den Haag geven het voorbeeld. “Ik hou van democratie” zeggen ze, maar van macht hou ik méér! “Ik ben gek op de kiezer” schateren ze, behalve als hij nee zegt. “Ik omarm mijn principes”, oreren ze, totdat ik ergens anders een beter salaris krijg. “En mijn verkiezingsprogramma? Ach, dat was slechts een suggestie.”

Loyaliteitsverschuivingen zijn in deze onrustige tijden zeker realistisch. De geschiedenis toont aan dat mensen gemakkelijk door de knieën gaan voor machthebbers en dictators. Vrijheid is fragiel, gelijkwaardigheid een luxe. En ach, solidariteit is ook maar één vinger lang. Maar er is géén loyaliteitsprobleem, begrepen?

Ik hoor het iedereen nóg tetteren.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
jjvanderkolk4213
6 jaren geleden

En de aanhangers van Erdogan het land uit. Scheelt miljarden per jaar!

Mesut
Mesut
6 jaren geleden

Pas maar op straxs blokeert hij vodovone ingbank meer bedrijven in turkije de economie ging de laste jaar wat voor uit waarom houden we bezig met dit onzin we willen toch niet dat de economie achteruit gaat we moeten ons bezig houden met sterke economie met iedreen bevriend zijn het zijn moeilijke tijden bezig zijn om te inversteeren in de werold voor een sterke economie .

Cool Pete
Cool Pete
6 jaren geleden

Afschaffen van dubbele nationaliteiten.

trackback

[…] @OpiniezMagazine: Over Erdogan, Turken, dubbele nationaliteit en loyaliteit. Door . opiniez.com/2016/04/23/loyaliteit-is-een-rekbaar-b… […]

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x