Het Zorginstituut helpt je verder de vernieling in
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) is een zelfstandig bestuursorgaan dat erop moet toezien dat Nederlanders verzekerd zijn en blijven bij hun zorgverzekeraar.
Een nobele taak, maar als het aankomt op wanbetalers houdt het ZIN er een ijskoude werkwijze op na die zijn doel straal voorbijschiet. Hoog tijd om dit aspect van het ZIN eens grondig onder handen te nemen. Hieronder een fictieve casus, die echter vaker voorkomt dan u zou denken.
Bart probeert zijn ademhaling onder controle te krijgen. Hij wil niet aan zijn dochters laten merken dat hij het even niet meer heeft. Na de scheiding moet de alleenstaande vader de touwtjes al aan elkaar vastknopen, en dit kan hij er echt niet bij hebben. Hij heeft zojuist een brief van zijn zorgverzekeraar ontvangen.
een ijskoude werkwijze die
zijn doel straal voorbijschiet
In het tumult van de recente scheiding is het overmaken van de zorgpremie er blijkbaar bij ingeschoten. Hem is zojuist medegedeeld dat hij is aangemeld als wanbetaler bij het ZIN. Nadat het jarenlang goed ging en er financieel geen vuiltje aan de lucht was, lijkt het er nu op dat zijn gezinnetje de Wet van Murphy aan den lijve gaat ondervinden.
Want Bart weet donders goed wat deze aanmelding inhoudt. Hij heeft al een paar keer van de zijlijn moeten toekijken hoe een van zijn collega’s de laan werd uitgestuurd als gevolg van een aanmelding bij het ZIN.
Het ZIN gaat namelijk een deel van het loon opeisen bij de werkgever en vooral kleinere werkgevers hebben geen trek in die extra administratie. Voor veel werkgevers dus reden om iedereen die dit overkomt op straat te zetten. Hoe zal Bart in Godsnaam zijn twee kinderen kunnen voeden nu zijn lasten stijgen en hij waarschijnlijk van zijn inkomen wordt beroofd?
Bart kampt nu met een schuld bij zijn zorgverzekeraar ter waarde van 6 maandpremies. De aanmelding bij het ZIN betekent dat er een deel van zijn loon of binnenkort dus misschien zijn uitkering, wordt ingehouden. Het ZIN houdt echter niet de normale premie in, maar rekent daar bovenop nog 30% boete.
Hogere lasten dus, terwijl er met de inhouding van het ZIN niets van het openstaande bedrag wordt afgelost. Schuldenaren zullen pas worden afgemeld bij het ZIN als de openstaande schuld is voldaan. En dat wordt een stuk lastiger met hogere lasten en een lager inkomen.
Creatief, zo over de ruggen
van de minderbedeelden
Samengevat: In het geval dat u wordt aangemeld bij het ZIN als werknemer van een relatief klein bedrijf dreigt een driedubbele strop: uw premie wordt 30% verhoogd, er bestaat een goede kans dat u de spreekwoordelijke zak krijgt en u moet naast u verhoogde zorgpremie nog een bedrag aflossen, met rente.
Of deze casus Kafkaësk klinkt? Me dunkt. Het niet-betalen van de zorgverzekering is doorgaans geen indicatie van weelde bij de schuldenaar, integendeel. Het ZIN moet zorgen dat Nederlanders verzekerd zijn en blijven, maar graait in deze wat het graaien kan.
Creatief, zo over de ruggen van de minderbedeelden. Tel daarbij op dat men pas bij het ZIN wordt afgemeld als de openstaande schuld is voldaan en de financiële ramp voor kleine inkomens is evident. De aflossing van zo’n schuld kan namelijk een poosje duren.
“De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten” was het toch? Het bestuursorgaan ZIN heeft daar in ieder geval geen boodschap aan. Hoog tijd om er wat aan te doen.
Over de auteur
Recent gepubliceerd
Politiek Nederland2 februari 2018Open brief aan Eerste Kamer: WEG met de Donorwet!
Politiek Nederland11 oktober 2017Bye bye, raadgevend referendum!
Linkse politiek2 september 2017In Venezuela is de waarheid landverraad
Joden4 mei 2017Dodenherdenking: Less is More
Huilverhaal. Ik heb een laag inkomen en betaal gewoon elke maand mijn premie. Ondertussen betaal ik ook voor de wanbetalers. Gewoon automatisch af laten schrijven, bovendien zijn kinderen tot 18 jaar meeverzekerd. Zorgverzekering hoort bij je vaste lastenn. Terecht dat er een boete op staat op wanbetalen. Stok achter de deur kan geen kwaad.
Vergeten wordt dat de incassokosten (deurwaarder en incassobureau’s) over die éérste zes maanden eveneens verschuldigd blijven.