Samsom, Tusk, Erdogan en de Loze Gebaren

“Wij willen Turkije laten zien dat we van goede wil zijn”, zei Diederik Samsom (PvdA) deze week in De Volkskrant.

Hij wilde een gebaar maken met een luchtbrug tussen Turkije en de EU: per dag vliegen we vierhonderd migranten van Turkije de EU in. “Als we aan Turkije laten zien dat we serieus werk maken van een oplossing van de vluchtelingencrisis, komt Ankara in actie tegen de mensensmokkelaars”. Een gebaar? Een beweging waarmee je iets duidelijk wilt maken. Een boodschap dus. Maar welke?

Diederik Samsom staat naast Angela Merkel op een rots aan de kust van Griekenland. Hij wenkt over de gammele bootjes heen naar de overkant, naar Erdogan, maar tegelijkertijd ook naar de migranten. Kom georganiseerd naar Europa, gebaart hij. Wij zijn van goede wil. Nee, niet iedereen. Vierhonderd per dag! Nee niet in bootjes, in een vliegtuig! Kom maar, kom maar kom maar, wir schaffen das auch. Wilkommen! Zie je wel, Erdogan?

Erdogan zwaait terug. Hij legt beide handen op zijn hart en maakt een lichte buiging. Dan gebaart hij dat er drie vluchtelingen terug moeten komen. Hij wijst ernaar, slaat zichzelf trots op de borst en wijst dan naar Diederik. Nu jij weer.

Ondertussen staat op een andere rots langs de Griekse kust Tusk, de gastheer van de EU te gebaren. Hij schudt nee en maakt een stopgebaar met beide handen. Nee, nee, er is geen feestje! Blijf weg! Ga naar huis! Ach, dat deed burgemeester Bats van Haren een paar jaar geleden ook, weet je nog? “Kom niet, er is geen feestje! Blijf weg!”

Verderop staat een lootjesverkoper te wapperen met vervalste Syrisch paspoorten. Elke dag nieuwe kansen! En wie weet valt morgen de jackpot, een geheel verzorgd tripje naar het Europese land van jouw keuze, in een Nederlands vliegtuig met Diederik aan de knuppel! Op het strand sleept een smokkelaar een bootje achter zich aan, hij gebaart dat hij geld wil, dat je snel moet instappen..

In Nederland gebaart minister Blok met een huurwoning, oudere dames met breiwerkjes, buurthuizen met kunstverkopen, demonstranten met varkensmutsjes.

En zo dansen we allemaal in het zand. Gebaren, gebaren, dat zijn onze manieren. Een choreografie in kakofonie, een chaotisch bewegen, van-voor-naar-achter-van-links-naar-rechts, een klap-eens-in-je-handjes-blij-blij-blij, een hoofd-schouders-knie-en-teen, een-twee-drie-vier-hoedje-van-papier.. stop! Stop! We draaien in het rond zonder één stap verder te komen. De migranten steken ondertussen hun middelvinger omhoog.

De internationale politiek is er niet meer voor de kleine stapjes, de tijd van gebaren is allang voorbij. Kijk maar, Erdogan lacht in zijn vuistje. Het wordt tijd iets te gaan doen. Stop met loze gebaren en doe iets. Doe iets!

Want waar berichten elkaar tegenspreken, wordt er al gauw door niemand meer geluisterd. Helemaal niemand.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cool Pete
Cool Pete
6 jaren geleden

Die vermolmde, dictatoriale “EU”,
die pan-europese usurpator Merkel,
die verdwaasde Samsom, Rutte, Pechtold, enz., die ons dwingen
ons land ten prooi weg te geven aan iedereen, die maar binnen wil komen,
en zo de hongerige wolven bij de ijverige, maar weerloze schapen in een hok douwen …….
en zo de islamo-fascist Erdogan een vrijbrief geven om Europa te islamiseren ……
wat moeten we daar nog van zeggen ???????????

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x