Rutte’s voorzitterschap wordt gered door Athene

Wat mij opvalt in de Europese vluchtelingencrisis is dat alle plannen, besluiten en afspraken die tot dusver in Brussel zijn gemaakt tot niets hebben geleid.

Ik herinner mij nog dat er 120.000 vluchtelingen evenwichtig over Europa zouden worden herverdeeld. Ik geloof dat er uiteindelijk nog geen 100 van Spanje naar Finland zijn gevlogen. Van het plan is verder niets meer vernomen. Begrijpelijk omdat het aantal van 120.000 her te verdelen vluchtelingen al weer ver is overtroffen. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen asielzoekers in Duitsland aangekomen. Dus hoezo herverdeling?

Er volgden nog allerlei stoere voornemens en proefballonnetjes, zoals het versterken van controle door Frontex, de buitengrensbewakingsdienst van de EU. De club die in de praktijk vooral machteloos blijkt toe te kijken hoe bootjes van Turkije naar de Griekse eilanden varen en vergeefs probeert de eerste registratie van vluchtelingen op Europees grondgebied op poten te zetten. Er zou een luchtbrug komen om vluchtelingen op te halen en te brengen naar asielverlenende landen, marineschepen om de Turkse kust af te grendelen, veilige opvanggebieden in Syrië en registratiepunten in Turkije. Woorden en geen daden.

het machteloze gespartel en de
vruchteloze plannenmakerij van de EU

Er is afgelopen november na veel Merkel-bombarie door de EU een deal gesloten met Turkije over de opvang van vluchtelingen in dat land en over grenscontroles. Daar is door Erdogan nog steeds niks aan gedaan. Eerst wil hij de toegezegde 3,5 miljard euro op zijn bankrekening aantreffen. Diverse EU-lidstaten voelen daar niks voor en vinden dat de Turken eerst wat moeten laten zien. Het resultaat: de Turkije-deal ligt dood voor de pot en EU-voorzitter Rutte mag de komende dagen de zaak weer vlot proberen te trekken. Zoals we allemaal weten, gaat hem dat niet lukken.

Maar voor Mark gloort er toch hoop aan de horizon. En dat is dan niet te danken aan het machteloze gespartel en de vruchteloze plannenmakerij van de EU en Europese regeringsleiders, maar aan de kont-tegen-de-krib-opstelling  van zo ongeveer heel Oost-Europa. Het voormalige Oostblok (EU-leden en niet-EU-leden) en het doorgaans brave Oostenrijk hebben het helemaal gehad met het gekluns in Brussel en Berlijn. Ze hebben hun grenzen inmiddels vrijwel afgegrendeld voor vluchtelingen. Fysiek met hoge hekken en prikkeldraad en administratief door alleen vluchtelingen uit de echt gevaarlijke landen zeer mondjesmaat toe te laten.

De Balkanroute is daarmee in feite een onbegaanbare weg geworden voor de stroom migranten. Het resultaat: Griekenland wordt volledig met het probleem opgezadeld. De grenzen met Macedonië en Bulgarije zitten namelijk potdicht, zodat de vluchtelingen vast komen te zitten op Grieks grondgebied.

Rutte kan straks de show maken omdat
de Grieken de klap opvangen

Omdat de kraan vanuit Syrië en Irak via Turkije nog steeds wagenwijd openstaat en binnenkort met het voorjaar nog verder wordt opengedraaid, wordt Griekenland één groot, uit zijn voegen barstend vluchtelingenkamp. Premier Tsipras ziet de ellende natuurlijk aankomen en heeft al weer nieuwe financiële claims neergelegd op het bureau van de EU.

Rutte speelt het spel dus eigenlijk heel slim. Hij heeft namelijk een haalbare doelstelling geformuleerd. Als EU-voorzitter wil hij de verwachte en alom gevreesde “voorjaarspiek” terugbrengen naar een acceptabel niveau, whatever that may be. Dat gaat hem dus zowaar nog lukken ook, nu de stroom migranten zich ophoopt in Griekenland en van daaruit geen kant op kan.

De redding van het Nederlandse EU-voorzitterschap komt dus niet door een echte oplossing van het vluchtelingenprobleem. Daartoe is geen politicus in Europa in staat. Het is geen bestuurlijk vernuft, maar gewoon een kwestie van slim opportunisme.

Rutte kan straks de show maken omdat de Grieken de klap opvangen. En Tsipras mag wat terugdoen voor al die honderden miljarden euro’s die zijn land van de Grexit hebben gered.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
5 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Asher een week geleden al voorspelde is uitgekomen. De immigratiestroom is voorlopig gestopt, niet omdat de Balkanlanden op het immer […]

Dicksy
Dicksy
7 jaren geleden

Men kan soms een onbehaaglijk gevoel krijgen bij het zien van iemands tronie zo van: ” Bah, die vent moet ik niet die lijkt niet te vertrouwen. ”
Bij ons in België loopt er ook iemand zo rond nl Peeters van cd&v, altijd dat heimelijk achterbaks lachje. Ze hebben voor alles een oplossing en toch verandert er niets.
Bij Rutte heb ik datzelfde onbehaaglijk gevoel.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

1. Tsipras gaat de “EU”, minstens zo erg als Erdogan, CHANTEREN: en stuurt de onbepekte, illegale,
niet-/ vals- geïdentificeerde grens-overschrijders [ + na-reizende “families” ] allemaal door, en eist daar heel veel geld voor.
2. De binnen- en buiten-grenzen sluiten tegen illegale binnendringers, is praktisch zeer goed uitvoerbaar; dat
heeft – ook in het verleden – altijd gekund.
3. Rutte is slechts de uiterst uitgekookte “uitvoerder” van de belangen en opvattingen van andere “partijen” op
de achtergrond; welke en wie dat zijn, kan iedereen met gezond verstand vaststellen. Wordt hij weg-
gepromoveerd, heeft men een volgend ambitieus leerlingetje klaar staan.

jungleelephant
jungleelephant
7 jaren geleden

Griekenland heeft toch ook een vloot?Waarom leggen ze die schepen niet voor hun kust.zodat er geen dobbermigranten meer door kunnen?Gewoon terug sturen naar Turkije en als ze niet willen dan verzuipen ze maar;niet zo moeilijk om even de andere kant op te kijken.Als ze dat een paar dagen doen komt er geen bootje meer die kant op!Het kan toch zo simpel zijn!

Pollewol
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jungleelephant

Al jaren, reeds lang voor de vluchtelingenkrisis is Griekenland een moeilijk land in de Schengenafspraken. Het kreeg regelmatig vluchtilingen binnen, maar de registratie werd zeer schaars uitgevoerd. Dit wil zeggen dat Griekenland de facto de Schengenakkoorden schond. Bovendien was de accomodatie voor de schaarse vluchtelingen die toch aan bod kwamen uitermate belabbert. Zo is het nu al jaren, en lang voor de vluchtelingenkrisis, de gewoonte om vluchtelingen die via Griekenland, als eerste veilig toekwamen, niet naar Griekenland terug te sturen, zoals eigenlijk juridisch had gemoeten. Het hoogste juriidisch orgaan van Europa had immers beslist dat deze Schengenregeling niet op Griekenland van toepassing was. Griekenland, net vanwege de belabberde accomoldatie. Griekenland heeft geld gekregen om de infrastructuur te verbeteren, maar heeft er weinig mee gedaan. Het was eenvoudiger om ze (de vluchtelingen) onmiddelijk door te sturen naar een ander land (de Schengenakkoorden waren voor hun immers niet van toepassing).
Ze zingen nu wel anders, nu de grenzen van hun buurlanden gesloten zijn. Ik verwacht dus een initiatief waarbij ze beter zullen toezien op de mensensmokkel. Het zou natuurlijk ook kunnen dat ze azen op gelden voor de zegenaamde “Hotspots”. Als ze betaalt worden per opvang, dan zullen ze hun grens, gewoon een zeef laten zijn. Oplossing, Griekenland uit de Schengenzone, de lol heeft lang genoeg geduurt.

5
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x