Minister Asscher verdedigt wet over moskee-internaten

Mevrouw Steilberg en ik vinden elkaar als het gaat om de zorgen die er zijn over deze kinderen. Het staat ouders vrij om hun kind in een internaat te laten wonen. Ik heb de keuzevrijheid van ouders te respecteren, ik wil en kan daar niet in treden. Maar ik vind wel dat er toezicht moet zijn, want het is ongelooflijk belangrijk dat alle kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien. Mevrouw Steilberg stelt dat deze wet geen aandacht zou hebben voor de ‘pedagogische bekwaamheid, kennis van het Nederlands en de mate van integratie van de oprichter of begeleiders’. Of dat deze wet niet zorgt dat kinderen ‘enige recht op privacy hebben, vrije tijd, ongestoorde nachtrust of bewegingsvrijheid’.

Dit zijn nou net díe aspecten die deze wet wel regelt. De wet zegt: ‘De houder stelt met het oog op het bevorderen van de veiligheid, het pedagogisch klimaat en het voorkomen van een ernstige bedreiging voor de ontwikkeling van de minderjarigen een kwaliteitskader met kwaliteitsvoorschriften vast, waarbij o.a. het pedagogisch beleid dient te leiden tot het bieden van voldoende veiligheid en ontwikkelmogelijkheden’ (art. 3 van de wet, art. 8 van het ontwerpbesluit). De wet schrijft niet voor, zoals mevrouw Steilberg schrijft, dat de stapelbedden letterlijk op minimaal 80 cm van elkaar moeten staan. Als de zorgen over het door mevrouw Steilberg beschreven internaat terecht zijn, biedt deze wet juist aanknopingspunten om daar wat aan te doen.

Tot nu toe was er alleen toezicht op zaken als de brandveiligheid en vluchtroutes. Met deze wet komt er ook toezicht op het pedagogisch klimaat en of er een gezonde en (sociaal) veilige omgeving aan de kinderen wordt geboden. Ik versta daar onder dat de kinderen deelnemen aan de samenleving, door bijvoorbeeld te sporten, buiten te spelen, door contact te hebben met anderen. Of dat de kinderen in deze jeugdverblijven leren hoe onze samenleving eruit ziet. Dat ze weten welke mogelijkheden ze hebben en weten welke regels er in Nederland gelden. En een ongestoorde nachtrust hoort daar ook bij.

Of zoals de wet stelt (opnieuw artikel 8 van het ontwerpbesluit) ‘dat een positieve bijdrage aan burgerschapsvorming wordt verwacht, ter bevordering van de sociale integratie’. Hiermee wordt bedoeld het bieden van ondersteuning aan minderjarigen ten aanzien van basiskennis, vaardigheden en houding die nodig zijn om als kritisch denkende burger een actieve rol te kunnen spelen in de samenleving’.

Eigenlijk al die zaken die nu ook gelden voor hun leeftijdsgenoten in bijvoorbeeld schippersinternaten, waar al toezicht is hierop.

Lodewijk Asscher

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cool Pete
Cool Pete
6 jaren geleden

Lodewijk Asscher,
met tranen in mijn ogen, moet mij het volgende van het hart:

hoe GODVERGETEN NAIEF kan u zijn ? ……………………………………………………………………………………….

trackback

[…] dank voor het verrassende feit dat u zo snel reageerde op mijn opiniestuk. Raakte mijn stuk misschien ergens toch een snaar of wilt u vooral zelf de […]

Cool Pete
Cool Pete
6 jaren geleden

Asscher is vast ook voorstander van [ de regulering van ] quran-scholen ????
waar de “les-stof” tot een geschrift beperkt is –
en waar ze al 14 eeuwen zo liefderijk over zijn mensen praten en handelen

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x