#Elections2016: nog liever Trump dan Cruz

Ted Cruz won afgelopen maandag de felbegeerde Iowa Caucus, de eerste voorverkiezing in de race om het republikeinse kandidaatschap. Aan het debat voorafgaand aan de verkiezingen deed Donald Trump vanwege een conflict met organisator FOX News niet mee.

Terwijl Trump zes miljoen dollar voor Amerikaanse veteranen bij elkaar praatte, ging Cruz er met de caucus vandoor. Het kan verkeren.

Trump staat bekend om zijn excentrieke uitspraken, die gretig aftrek vinden bij zijn Trumpaloompas. The Donald gokte op het mobiliseren van de boze kiezer, en kwam er achter dat het aanspreken van mensen niet hetzelfde is als kiezers recruteren. Ted Cruz daarentegen wist zijn gekkies wel naar de stembus te krijgen.

Gekkies? Ja, gekkies. De mensen die op Cruz stemmen lijden namelijk aan een hardnekkige en zeer prevalente stoornis: ze zijn diep religieus. Terwijl Trump de wereld choqueerde met verkapt racisme en misogynisme, kon Cruz redelijk ongestoord zijn boodschap verkondigen, omdat Cruz vergeleken met Trump het toonbeeld van fatsoen is.

Ted Cruz daarentegen wist zijn gekkies wel naar de stembus te krijgen

Wie echter even verder kijkt dan de neus van Cruz lang is, komt een aantal hele enge dingen tegen. Cruz is van oorsprong constitutioneel jurist. Hij kent de grondwet goed en heeft respect voor het systeem dat de Founding Fathers op poten hebben gezet: het Hooggerechtshof bepaalt in gevallen van constitutionele geschillen. Op zijn eigen site stelt Cruz daarom een verdediger van de grondwet te zijn.

Behalve als dat tegen zijn geloof in gaat, blijkbaar. Dan is het Hooggerechtshof een “activist court” dat aan banden gelegd moet worden door middel van grondwetswijzigingen. Hetzelfde geldt voor “liberty”, de vrijheid waar Amerikanen zo dol op zijn en die Cruz naar eigen zeggen met hand en tand verdedigt.

Behalve als het tegen zijn geloof in gaat.

Dan is het recht van het individu om niet mee te doen aan school prayer minder relevant dan de wettelijke waarborging van het ochtendgebed. Dan is het “under God” in de Pledge of Allegiance belangrijker dan inclusiviteit voor alle Amerikanen, ongeacht hun geloof. Dan is het recht op individuele vrijheid heilig, behalve als het gaat om het recht op zelfbeschikking van de vrouw. Dan is “the pursuit of happiness” een grondrecht, behalve als je als homo wil trouwen (of uberhaupt wil bestaan).

Dan is gedegen onderwijs belangrijk, maar niet als dat kritische geesten vormt die niet zo veel op hebben met een modern christelijk fundamentalisme. Dan is, kortom, het recht van het individu altijd ondergeschikt aan het geloof van Ted Cruz.

hordes evangelicals die na George W. Bush een nieuwe politiek leider zoeken

Ouders zeggen soms de gekste dingen over hun kinderen. Iedere Jantje of Pietje wordt later immers profvoetballer, niets mis mee. De vader van Cruz maakt het in 2013 alleen een beetje bont. In deze preek redeneert Cruz Sr. – inderdaad, predikant – dat zijn zoon door God aangewezen is om de eindtijd in te leiden. Bij normale gezinnen gniffelt de zoon dan met enige plaatsvervangende schaamte. Zo niet bij Ted Cruz. Die lijkt het zelf ook nog echt te geloven. Dat geloof weet hij over te brengen op de hordes evangelicals die na George W. Bush een nieuwe politiek leider zoeken. Daarbij schuwt Cruz politiek handwerk niet, bijvoorbeeld door geruchten over zijn tegenstanders te verspreiden.

Trump heeft lange tijd de thunder van Cruz gestolen. Dat was uiteindelijk een zegen voor Cruz. Mocht Trump inderdaad permanent naar de achtergrond verdwijnen, dan zal het zonlicht steeds meer op Cruz gaan schijnen. Zonlicht is nog altijd het beste ontsmettingsmiddel. Eens kijken of de Prince of Darkness dat kan weerstaan.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Maarten van Grieken
Maarten van Grieken
7 jaren geleden

Rubio lijkt me toch de beste keuze voor de GOP. Mocht het toch Trump of Cruz worden stijgen de kansen voor Bloomberg aanzienlijk: http://www.duimspijker.com/opinie/wordt-michael-bloomberg-de-volgende-president-van-de-vs/

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen