#Elections2016 gaan over veel meer dan alleen een president!

Hoewel de presidentsverkiezingen pas in november plaatsvinden, wordt de gemiddelde Amerikaan al zeker een jaar doodgegooid met allerhande propaganda. Voor de ongeïnteresseerde buitenstaander is het een circus, compleet met clowns.

Doorgewinterde politico’s vragen zich op hun beurt vertwijfeld af wat er met hun vakgebied aan de hand is. Dat is niet zo vreemd, want er speelt nogal wat.

In alle opzichten is het een verkiezing van uitersten. Hillary Clinton wordt aan de linkerkant ingehaald door cultheld Bernie Sanders. Aan de andere kant zijn ooit hoopvolle kandidaten als waterfetisjist Marco Rubio en “that other guy” Jeb! Bush praktisch buitenspel gezet door Donald Trump. Van hersenchirurg Ben Carson is al enige tijd niets meer vernomen, terwijl Ted Cruz wedijvert met Trump om de gunst van het zwakbegaafde smaldeel van het electoraat.

dankzij alle loze beloftes en het retorische wapengekletter
is het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien

Beide heren schuwen daarbij geen enkel middel om de kiezer aan te spreken. De Trumpaloompas verheugen zich al sinds juni 2015 op een enorme muur om hun land, Ted Cruz belooft de volledige belastingdienst af te schaffen. Sanders wil de belastingen op de rijksten omhoog gooien en verwijt Clinton een puppet van Wall Street te zijn, Clinton pleit voor het hervormen van Obamacare en slaat Sanders om de oren met zijn stemgedrag over wapenbezit. Het is, dankzij alle loze beloftes (Trump deed er tot nu toe zeker 76) en het retorische wapengekletter soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien.

Dat is een behoorlijk probleem, want er staat veel op het spel in de huidige verkiezingen. De macht van de president is van oudsher redelijk ingeperkt. Wie daar meer over wil weten: Mark Rozell schreef er een uitstekend boek over. Een van de voorrechten die de president wel heeft, is het benoemen van rechters voor het Hooggerechtshof. Het belang daarvan kan niet genoeg onderstreept worden.

Of het nu gaat om de vrijheid van meningsuiting via Hustler v. Falwell, het recht op zelfbeschikking in Roe v. Wade, het afschaffen van segregatie in Brown v. Board of Education, of de erkenning van het homohuwelijk in Obergefell v. Hodges…in een land zo divers en tegenstrijdig als de Verenigde Staten wordt sociale verandering uiteindelijk juridisch verankerd door het Hooggerechtshof.

De komende vier tot acht jaar zullen daarom
cruciaal zijn voor de toekomstige samenstelling van het hof

Het is daarom ook meteen het meest omstreden hof ter wereld. Ted Cruz heeft aangegeven dat als het Hooggerechtshof beslissingen neemt die haaks staan op wat hij meent dat grondwettelijk is, hij die als president zal negeren. Dat zou een interessant conflict opleveren tussen het machtigste gerechtshof ter wereld en de machtigste man ter wereld. Veel belangrijker is wat Marco Rubio na het legaliseren van het homohuwelijk aangaf: als hij president wordt, zal hij rechters voordragen die die beslissing terugdraaien.

De leden van het Hooggerechtshof zijn in principe benoemd voor het leven. Het leven is echter, hoe spijtig ook, eindig. Vier van de negen huidige rechters zijn ouder dan 75. De komende vier tot acht jaar zullen daarom cruciaal zijn voor de toekomstige samenstelling van het hof.

In het geval van een democratische president zullen er gematigd linkse of centristische kandidaten aangedragen worden, omdat kandidaten door de Senaat beoordeeld worden en die in Republikeinse handen is.

In het geval van een Republikeinse president echter zullen de kandidaten van conservatief tot ultraconservatief variëren. Wat zij vervolgens met zaken als het homohuwelijk zullen proberen te doen laat zich raden. Daarom zijn deze verkiezingen, ondanks en dankzij de kermis er omheen, de meest significante in jaren.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Guardiacivil
7 jaren geleden

Als deze verkiezingen in het nadeel van de gevestigde orde (NWO) uitvalt dan heb je kans dat ze proberen Trump te liquideren.

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x