Terechte boosheid van burgers wordt als angst geframed

In de discussies in de media over de recente aanslagen in Parijs en aanrandingen in de oudejaarsnacht in Keulen wordt vaak de term ‘angst’ gebruikt om de stemming in de bevolking te duiden.

De Ierse filosoof, psycho-analyticus en antiradicaliseringsadviseur David Kenning heeft begrip voor de angst die Europa is binnengeslopen:
“Maar die is buitenproportioneel in relatie tot de werkelijke dreiging. We handelen in de munteenheid van IS, die angst wil zaaien. Ik zeg niet dat er geen terreurdreiging is, ook niet dat er geen doden zullen vallen. Maar die voortdurende aandacht voor terreurdreigingen versterkt de positie van extreem-rechts en speelt terroristische groeperingen in de kaart. We mogen ons niet door angst laten verlammen.”

Maar is het wel angst? Worden de terrasjes langs de Parijse boulevards en de theaters nu en masse gemeden? Is het stationsgebied in Keulen een ‘no-go area’ geworden? Reizen mensen niet meer met de TGV? Politici praten begripsvol over angst onder de bevolking, maar vinden die onterecht. Dat angstgevoel zou alleen maar worden aangezwengeld door populistische partijen en op sensatie beluste media.

ik kan me namelijk niet herinneren dat de volgelingen
van Wilders met kalashnikovs bloedbaden aanrichtten

Kenning meent dat de psychologische strategieën van Marine Le Pen, Donald Trump en Geert Wilders, ‘de demagogen van extreem-rechts’, overeenkomen met die van Islamitische Staat. “Beide kampen zijn eropuit de bevolking te verdelen, te polariseren, het gematigde midden te radicaliseren.”

Ik vind eerlijk gezegd die uitspraak nogal gewaagd: ik kan me namelijk niet herinneren dat de volgelingen van Wilders met kalashnikovs bloedbaden aanrichtten op caféterrassen of zich, met bomgordels omhangen, opbliezen op druk bezochte markten en in kerken en moskeeen. Dergelijke acties zijn mij ook niet bekend van aanhangers van Trump en Le Pen.

Nee, waarde Kenning: het gaat niet alleen om retoriek waarmee angst wordt aangewakkerd, maar vooral om terreurdaden waarmee dood en verderf wordt gezaaid. Ik weet niet wat deze deskundige met die ‘psychologische strategieën’ bedoelt, hij wil vooral inzetten op versterking van de saamhorigheid binnen de samenleving en de democratie.

kwaadheid, niet angst drijft mensen naar extreme partijen

Ik wil het hebben over die angst die ons zou verlammen. Ik denk eerder dat boosheid het dominante sentiment is: kwaadheid, niet angst drijft mensen naar extreme partijen. Zij hebben bijvoorbeeld het gevoel dat bestuurders en overheden de gevolgen van de binnenkomst van asielzoekers bagatelliseren. Hun wantrouwen wordt gevoed als zij ervaren dat zij voor hun vragen geen gehoor vinden, gemaakte beloftes niet worden nagekomen en als bestuurlijk onvermogen door stoere beleidstaal wordt verhuld.

Mensen maken zich – al dan niet terecht – zorgen en worden boos als misstanden worden genuanceerd, weggepraat en onder de pet worden gehouden. De aanranding van jonge meisjes door asielzoekers in Almere werd eerst verzwegen, de politie ontmoedigde aangifte. Dankzij een volhardende vader komt de zaak nu toch voor de rechter.

Oud-commissaris Nordholt bevestigde in Nieuwsuur dat onwelgevallige incidenten onder het tapijt worden geveegd, maar zijn kritiek vond nauwelijks weerklank. Er was een massale aanranding op oudejaarsnacht voor nodig alvorens de Keulse politie een eind gaat maken aan misstanden die daar kennelijk al jaren bestonden en werden gedoogd.

De Putter (SCP) en Gabriel van den Brink (in een vraaggesprek met Martin Sommer, Volkskrant, 28 november) wezen op de groeiende kloof tussen de regerende elite en de gewone burger. De boosheid van die burger is daar een uiting van. Die boosheid als ‘angst’ framen is niet alleen onterecht, maar ook gevaarlijk, omdat het de werkelijkheid ontkent.

Foto: Soester Courant

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
9 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob Esveldt
Rob Esveldt
7 jaren geleden

Ik trek conclusies gebaseerd op wat ik zie en lees als ook wat ik juist niet lees in de mainstream media. Daar heb ik geen enkele politieke partij of actiegroep voor nodig. Daar komt geen angst bij kijken maar een realistische kijk op de zaken en op basis van keiharde cijfers een vooruitblik wat we de komende 10 jaar kunnen verwachten. En van dat laatste wordt ik absoluut niet vrolijk van.

Guardiacivil
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

Daarom moeten de Europese burgers één blok vormen om Brussel van zijn voetstuk te stoten, zodat de Europese landen weer hun eigen ding kunnen doen met gezonde uitwissleling van handel en kennis met gewone gecontroleerde grenzen. De gelukzoekers Europa uit, geen Islamisering.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

Die “adviseur” Kenning is het schoolvoorbeeld van de academische, elitaire, wereldvreemde, manipulerende,
minachtende, neerbuigende, laffe, betweterige, schijnheilige, verdwaasde “intelectueel” –
een schadelijker ramp is er nauwelijks …………

trackback

[…] „Wenn berechtigter Zorn der Bürger in Angst umgedeutet wird“ schreibt Freek van Beetz auf Opiniez dazu. […]

Realpredictor
7 jaren geleden

Dit is domweg een projectie van hun EIGEN angst. Angst omdat hun vooropgezet plan aan het mislukken is en hun leugens in hun eigen gezicht uiteen dreigen te spatten. Angst voor het onthullen van de ware aard van de zgn.‘vluchtelingen’ stroom, namelijk dat dit niets anders is dan een gecamoufleerde islamitische invasie!

Maar hun grootste angst is dat het weldenkende volk het falen van hun jammerlijke bestuurlijke capaciteiten overal kenbaar zal maken! C’est ca!

Guardiacivil
7 jaren geleden

Elke dag ervaart de burger steeds meer en steeds vaker dichter bij huis en kinderen zijn niet meer veilig. Je hoeft echt geen psycholoog of ander maarschappelijk deskundige te zijn om gevoelens en ervaringen te omschrijven zoals de mainstream media ons wil doen geloven. De realiteit doet automatisch het instinct van de mens op waakzaamheid zetten. Of zijn er nog andere deskundige formules voor naderend onheil en realistisch gevaar. Natuurlijk er moeten eerst een hoop lijken worden opgeruimd na een grote aanslag en dan nog proberen mensen het met allerlei redenen weer glad te strijken, de idioten, net zo idioot als de idiote besluitvormingen van de regering.

trackback

[…] „Wenn berechtigter Zorn der Bürger in Angst umgedeutet wird“ schreibt Freek van Beetz auf Opiniez dazu. […]

pvanlenth
7 jaren geleden

Wat mij echt dwarszit is dat die Kenning adviseur van zoveel overheden is. Het heeft allemaal veel weg van een gesloten gemeenschap waar de critici gewoon niet binnen komen. En voor zover er mensen met angst zijn, dan zijn dat die lui in die gesloten gemeenschap zelf, bang voor ėn de moslims ėn extreemrechts. Zij zetten hun angst voor moslims om in pleasen, om maar te voorkomen dat in een land als Iran gedemonstreerd zal worden tegen Nederland, of om nog erger (aanslagen) te voorkomen. Wat mij betreft zijn de critici niet bang, maar juist moedig en onverschrokken, in al hun boosheid.

9
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x