Xenocriminaliteit in Keulen

In het debat over de groepsaanranding van vrouwen in Keulen komt een bepaald argument steeds terug: in het westen vindt ook misbruik plaats.

Het zou hypocriet zijn om het seksueel geweld in Keulen te verbinden met de afkomst van de daders en nog hypocrieter om te doen alsof hun handelingen ingaan tegen de Westerse normen en waarden, want zoveel betekenen die niet. Maar in dit argument vindt een verwarring plaats van twee verschillende vormen van criminaliteit: oikocriminaliteit en xenocriminaliteit.

Naast andere verschillen (o.a. de massaliteit van de aanrandingen en de onderliggende problematische relatie tussen man en vrouw in het Midden-Oosten) is er toch nog een aspect aanwezig dat nog niet is belicht: het verschil tussen “eigen” criminaliteit en vreemde criminaliteit.

het verschil tussen “eigen” criminaliteit en vreemde criminaliteit

Oikocriminaliteit is de criminaliteit van het thuis, van het eigene, van de samenleving zoals die is. Dit is iets wat helaas bij een samenleving hoort. Dronken bestuurders, vechtpartijen, seksueel misbruik, moorden. Het is de criminaliteit die onvermijdelijk deel is van een samenleving, waartegen allerlei instituties zijn opgericht om het uit te bannen, maar die toch niet helemaal uit te bannen is. Dit is een continue strijd van de rechtsstaat, het fatsoen en het politieapparaat, een strijd die niet zal eindigen. Een strijd die iedere samenleving kent.

Xenocriminaliteit daarentegen, is de criminaliteit die voortkomt uit het vreemde – want ook de gast, een andere betekenis van xenos, is vreemd. Het is de criminaliteit die niet een logisch gevolg is van het eigene en de complexiteit daarvan. Deze vorm van criminaliteit is aanwezig, maar had dit niet perse hoeven zijn. Eerwraak is bijvoorbeeld zo’n vorm. Daarom reageren mensen ook heviger op deze vorm van criminaliteit dan op een crime passionel. Die laatste is namelijk een onvermijdelijke mogelijkheid in elke samenleving.

Dit is dus ook de situatie met Keulen. In het aangehaalde argument, worden de oikocriminaliteit en de xenocriminaliteit door elkaar gehaald. De vorm van seksueel geweld die nu eenmaal deel is van een samenleving – ik wil toch even benadrukken dat dit natuurlijk verschrikkelijk is – wordt vermengd met een vorm van seksueel geweld die qua omvang en qua wijze duidelijk een vorm is van xenocriminaliteit. Een vorm van criminaliteit die nu eenmaal geen deel is van de samenleving.

seksueel misbruik in het westen is gewoonweg van een andere aard

Wanneer mensen het xenos, het vreemde, aantonen in deze criminaliteit en daar vragen bij stellen, is de reactie om hier tegenover de problemen van het oikos, van het eigene, te zetten slechts een retorische truc. Want dat zijn twee compleet verschillende vraagstukken, die ook een andere benadering nodig hebben.

Daarom is het niet hypocriet om het enerzijds te hebben over de westerse normen en waarden en anderzijds deze tegenover de gebeurtenissen tijdens Nieuwjaarsnacht in Keulen te plaatsen. Het westen is niet perfect. Maar seksueel misbruik in het westen is gewoonweg van een andere aard dan wat er in Duitsland is gebeurd.

De begrippen oikocriminaliteit en xenocriminaliteit zijn van een andere orde. Dit onderscheid maken, brengt een beter begrip van de heftige reacties, maar ook van de aard van de daad zelf. En alleen door dit begrip, kunnen we met elkaar in dialoog of debat treden over hoe we hiermee om kunnen en moeten gaan.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Alex
Alex
7 jaren geleden

Oiko Criminaliteit. Ik had r nog nooit van gehoord tot zojuist.

De oververtegenwoordiging van nieuwe Nederlanders in criminaliteits statistieken. Moet ik dat dan zien als een goed bewijs voor Integratie ?

Guardiacivil
7 jaren geleden

Er raken er steeds meer besmet met krankzinnige meningen en besluitvorming. Het inzicht van veel linkse burgers is totaal verdwenen. Moeten ze eerst goed worden geconfronteerd met hetzelfde leed als al die anderen.

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x