De verwachte islamistische aanslag in Jakarta

Vandaag werd Jakarta niet voor de eerste keer opgeschrikt door een bomaanslag, waarbij bovendien flink is geschoten – deze keer in Starbucks Café in Sarinah, een shopping mall op Jalan Thamrin.

Voor degenen die er niet dagelijks komen: het is de wijk van ambassades, de VN heeft er een kantoor, evenals een aantal buitenlandse ondernemingen. Sarinah en dus ook Starbucks is een plek waar veel buitenlanders komen.

Voorzover we nu weten zijn er zeven doden gevallen, waaronder waarschijnlijk een Nederlander. Er is nog niet veel duidelijkheid over het precieze aantal bommen dat is afgegaan, hoewel er al minstens één filmpje circuleert waarop te zien is dat twee aanslagplegers prematuur richting hun maagden gaan, omdat hun bom te vroeg ontploft.

Let op: beelden kunnen schokkend zijn

De aanslag kwam niet geheel onverwacht. Er werd al langer voor gewaarschuwd en nog de week voor Kerstmis zijn er negen IS-aanhangers opgepakt in verband met het voorbereiden van aanslagen. Dat het nieuwe jaar werd ingeluid met een (valse) bommelding verbaasde ook niemand .

Maar waarom net nu?

Uiteraard, we weten het, heeft IS het zwaar en probeert met het plegen van aanslagen wereldwijd te redden wat er te redden valt. Maar ik denk dat er in Jakarta nog iets anders speelt.

Nadat Joko Widodo in 2014 zijn gouverneurschap van Jakarta heeft ingeruild voor het presidentschap van Indonesië, heeft hij ene Basuki Tjahaja Purnama, meestal aangeduid als “Ahok”, tot zijn opvolger als gouverneur benoemd.

En die Ahok is geen moslim. Hij is een christen. Dat was erg tegen het zere been van het Front voor de Verdediging van de Islam (FPI), die dit ziet als onderwerping van moslims aan christenen. Want volgens de islam mag een moslim geen ongelovige boven zich dulden, blijkbaar. De leiders van de FPI eisten dan ook dat deze Ahok, ongelovige en dan nog met Chinees bloed ook, niet zou worden benoemd.

Het geweld van FPI is natuurlijk geen “verdediging”, maar pure agressie

Joko Widodo hield echter zijn poot stijf en benoemde Ahok. Het zal u niet verbazen dat bij de inauguratie van de nieuwe christelijke gouverneur flinke rellen zijn uitgebroken die onder meer hebben geleid tot een fors aantal gewonden onder de politiemensen die voor de beveiliging waren ingezet.

Het geweld van FPI is natuurlijk geen “verdediging”, maar pure agressie. De terreur die deze organisatie jarenlang vrijwel ongestraft kon uitvoeren en waarbij vele doden zijn gevallen, is voor een groeiend deel van de Jakartaanse bevolking aanleiding geweest om Ahok in woord en daad te steunen. Inmiddels is Ahok dan ook in de tegenaanval gegaan en verschillende leiders van de FPI zijn opgepakt.

Op dit moment is er een beweging gaande, onder andere op Facebook, waar Indonesiërs Ahok vragen om de FPI te laten verbieden, niet alleen in Jakarta maar in heel Indonesië. De reacties op Twitter op de aanslag van vandaag, met de hashtag #KamiTidakTakut (Wij Zijn Niet Bang), zijn daar een weerslag van: steeds meer mensen zijn de beknellende islamterreur meer dan zat en komen openlijk in verzet.

Het zou mij dan ook niet verbazen als deze aanslag de druppel is die ertoe gaat leiden dat de FPI eindelijk verdwijnt. Zodat de fanatieke islam zichzelf hiermee letterlijk in de voet heeft geschoten, want de repercussies door bijvoorbeeld de gevreesde antiterreur-eenheid Densus88 zullen er niet om liegen.

Over de auteur

vraagstaart
Nom de plume van Saleh ud Din, columnist, libertariër en (ex-)moslim. Voor Europa, dus tegen het EU-kalifaat. Stijlloos roze anoniem lafbekje.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x