Miserabele overeenkomst met Erdogan en andere afspraken

“Dat hebben we met z’n allen zo afgesproken.” Die bewering hoor ik vaak, veel te vaak. En ik heb daar genoeg van! Van die woordvoerders van actiegroepen, Kamerleden en andere politici. Elke keer als ze het woord krijgen bij de NPO of bij de commerciële omroepen, denken ze dat met deze dooddoener de interviewer (en ons, luisteraars en kijkers) overtuigd hebben van hun gelijk. Alsof daarmee elke discussie overbodig is en elk tegenargument vervalt. “We hebben het zo met z’n allen afgesproken”, dus geen verdere vragen meer. En de interviewer legt zich daar eerbiedig bij neer. Nooit wordt een vervolgvraag gesteld: “oh ja, met z’n allen? Kan ik me niet herinneren; wanneer dan wel? “

Nu ook weer. Hoe vaak moeten we deze dagen horen dat we die klimaatdoelstellingen “zo met z’n allen hebben afgesproken”. Of de verdragen van Schengen en van Dublin; die hadden we ook “met z’n allen zo afgesproken”. En het Associatieverdrag met Oekraïne; natuurlijk ook “met z’n allen zo afgesproken”, al hadden volksvertegenwoordigers als Pechtold de tekst van dat verdrag niet eens gelezen. Dat labelen van producten uit de Westbank, hadden we daar met z’n allen ook iets over afgesproken? Ik kan het me niet herinneren. Het was eerder iets van EU- Buitenlandcoördinator Mogherini, die we met z’n allen niet eens gekozen hebben.

de legitimiteit van dat reizende theater is op z’n minst discutabel

Nu weet ik ook wel dat in een democratie de burger niet overal over kan meepraten en meebeslissen en niet voor elk wissewasje geraadpleegd kan worden. Om die reden kiezen we om de vier jaar volksvertegenwoordigers, om namens ons wetten te maken, verdragen goed te keuren en de regering te controleren. Iets dergelijks wordt ook over het Europese parlement gezegd, maar de legitimiteit (opkomst bij verkiezingen!) van dat reizende theater is op z’n minst discutabel. Toch komen de Europarlementariërs ook steeds aanzetten met: “dat hebben we met z’n allen afgesproken”. Einde discussie.

Veel besluiten zijn natuurlijk de resultaten van koehandel, van gedelibereer in achterkamertjes en van ordinaire machtspolitiek. Daar worden we helemaal niet voor geraadpleegd, laat staan dat met ons iets wordt afgesproken, of dat daarover ons oordeel is gevraagd. Dat kan ook niet, zolang we het referendum niet als instrument hebben ingevoerd. Maar die uitkomsten van dat politieke overleg en getouwtrek zijn meestal compromissen. Daar moet je als politicus voor staan en je niet willen verschuilen achter “dat hebben we – bedoeld is kiezers en gekozenen – zo met elkaar afgesproken.”

Maar daar betalen we nu “met z’n allen” wel een prijs voor

Kom niet bij pijnlijke vragen met die dooddoener aanzetten. Want het klopt niet. Het suggereert een vaststaand feit, een keiharde, ononderhandelbare uitkomst. Het is ook een teken van gebrek aan argumenten, aan lef en aan verbeeldingskracht ( zie ook mijn column Vluchtelingen en laffe politici).

De verdragen van Schengen en Dublin zijn inmiddels buiten werking. Hadden we niet “met z’n allen afgesproken” dat Griekenland en Italië de buitengrenzen van de EU zouden bewaken? Niet dus. Maar daar betalen we nu “met z’n allen” wel een prijs voor.

En natuurlijk krijgen we dezelfde dooddoener ook straks te horen over die miserabele overeenkomst met Erdogan. Hebben we immers ook “met z’n allen zo afgesproken!”.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] RT @sypwynia: ‘Dat hebben we met zijn allen afgesproken’. O ja, en wanneer? En waarom is mij niets gevraagd? Goed punt, @fvbeetz opiniez.com/2015/12/02/mis… […]

NemTudom
NemTudom
7 jaren geleden

Elk jaar nieuwe verkiezingen—————–
Wat een ramp geen wet zal aangenomen worden.
Niet mee eens, als er een goede regering zit zal deze her kozen worden.
Opkomst minimaal.
Liever dat vier mensen zich de moeite getroosten om een denkbare goede regering te herkiezen, dan dat een nep regering vier jaar het volk verraad met loze beloftes, afspraken maakt wat het volk niet wilt, teken bij het kruisje en verder blind goed keuringen verstrekt buiten het volk om.
Verder vind ik clubjes kiezen uit den boze.
Iedere Nederlander van minimaal vijf generaties. moet zich kandidaat kunnen stellen om het volk te kunnen vertegenwoordigen. De gekozen primer kan van deze gekozenen zijn regering samen stellen. Elk jaar zal er dan een betere samen stelling bewerkt kunnen worden uit de gekozenen.
Mijn bijdragen mijn idee.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

Waarom accepteren we die manipulaties toch steeds ?????????

G.
G.
8 jaren geleden

Ik kan me ook niet herinneren dat we met z’n allen hebben afgesproken dat Schengen en Dublin buiten werking zijn.

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x