Lesbos bezwijkt onder massale vluchtelingenstroom

Het blijft dweilen met de kraan open voor Lesbos. In oktober 2015 alleen al zijn er volgens het UNHCR vanuit Turkije in Lesbos 135.000 vluchtelingen en migranten aangekomen, 57% van alle aankomsten over zee in Griekenland. Gemiddeld zo’n 4500 mensen per dag. Tussen nu en pakweg februari 2016 zal dat aantal mogelijk toenemen tot 5500 per dag.

In het Factscheet Lesbos van het UNHCR valt te lezen dat sinds januari 2015 tot medio november 379.000 vluchtelingen het eiland hebben bereikt. Het totaal aantal bootvluchtelingen naar Griekenland bedroeg in deze periode 660.000 vluchtelingen.

Let wel: Lesbos zelf heeft maar 88.000 inwoners. Zo’n massale toestroom van vluchtelingen kan het eiland dus niet verwerken. De eerste-opvang-centra op het eiland kunnen maar 2500 mensen per dag aan.

In de afgelopen week is een twaalftal paspoortvervalsers opgepakt in Lesbos

Andere cijfers van het UNHCR vertellen dat van alle migranten die Europa hebben bereikt via zee 62% man is, 16% vrouw en 22% kind. Volgens datzelfde UNHCR is 52% ‘Syrier’, 19% Afghaan, 6% Irakees, 5% uit Eritrea en 2% uit Pakistan. In de afgelopen week is een twaalftal paspoortvervalsers opgepakt in Lesbos (waarvan negen Pakistanen en drie Grieken). Het Syrische paspoort van één van de terroristen die zichzelf opblies in Parijs was afkomstig van een dode Syrische soldaat. Je kan je dus afvragen of dat percentage Syriërs wel klopt.

Griekenland staat nu onder grote Europese druk om haar grenzen beter te monitoren en de registratie van de duizenden vluchtelingen en migranten goed aan te pakken. Ik dacht eerst dat je wel geregistreerd móest zijn, wilde je aan boord van de veerboot naar het Griekse vasteland komen. Echter, de Griekse krant Kathimerini bericht dat er onlangs 50 ongeregistreerde migranten zijn opgepakt die vanuit Lesbos en Chios naar het vasteland zijn gevaren. Je vraagt je af hoeveel er hen al zijn voor gegaan.

Het hoofd van de politie in Lesbos beweert dat van iedere persoon die zich daar meldt vingerafdrukken worden afgenomen om te worden gecontroleerd door de inlichtingendiensten. Waarbij kan worden opgemerkt dat deze controle weinig zin heeft als iemands echte identiteit niet bekend is bij de diensten. Terroristen weten dit ook en daar zit dus het probleem.

Er is een stroom immigranten die doorgang krijgt naar Europa buiten alle systemen van Frontex en de Griekse politie om. Wat er Tussen Lesbos en Athene gebeurt qua falsificeren van documenten, lijkt moeilijk te achterhalen. Vooropgesteld dat men Athene überhaupt aandoet en het niet meteen naar West-Europa doorreist.

Waarom staat de EU toe dat mensen in gammele bootjes stappen om in een complete chaos op Lesbos aan te komen?

Ik hoef ook niemand te vertellen dat er inmiddels een bloeiende vluchtelingenindustrie is ontstaan in Turkije. Reddingsvesten, bootjes, smokkelaars. Dus waarom de EU niet een registratiehotspot in Turkije probeert op te zetten – met de noodzakelijke inlichtingendiensten – is me een compleet raadsel. Vanuit een oogpunt van veiligheid moet het toch effectiever zijn om vluchtelingen en migranten te screenen in Turkije. Die samenwerking moet dan maar tot stand komen met wat handjeklap achter de gesloten deuren van het paleis van Sultan Erdogan.

Waarom staat de EU toe dat mensen uitgebuit worden door smokkelaars en in gammele bootjes stappen om in een complete chaos op Lesbos aan te komen? Een eiland waar de primaire gedachte is om die mensen zo snel mogelijk naar het vasteland en uit Griekenland te krijgen.

Lesbos biedt dan ook een ideale situatie voor mensen die niet zijn wie ze claimen te zijn. Ideaal voor potentiële terroristen om ongehinderd in Europa rond te kunnen reizen. Ondanks de bewering van de Griekse autoriteiten dat zij zich volledig aan de Europese eisen van grenscontroles en identificatie van vluchtelingen en migranten houden.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] de onophoudelijke toestroom hebben we in Nederland zelf ook een aantal aandachtspunten. Sympathisanten van het kalifaat die […]

Guardiacivil
Guardiacivil
7 jaren geleden

Dankzij de duivel Erdogan met dubbele agenda en zijn Het Project (Islamisering Europa mbv Merkel)

trackback

[…] Lees verder>>> […]

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x