Boze burgers in de media

Sociale media berichten er continu over. Ook radio, TV en kranten weten van geen ophouden. In reportages en commentaren voert verontwaardiging over houding en gedrag van boze burgers de boventoon. Hun scepsis en bezorgdheid worden in de media gesmoord in verwijten van harteloosheid, egoïsme en racisme.

Steenbergen was de zoveelste plek waar burgers lucht gaven aan hun ongenoegen over de vestiging van opvang voor vluchtelingen. De inspraakavonden verlopen “heftig en rumoerig”, aldus de berichtgeving in de pers.

Er zijn burgers die zich te buiten gaan aan beledigingen en bedreigingen en de toon van de discussie is, door hun verbaal en non-verbaal gedrag, vaak intimiderend. Zeker nu ook leden van de extreme-rechtse Volksunie en voetbalhooligans inspraakavonden blijken af te lopen.

De reguliere media spreken hun afkeer van de “toon van het debat” in alle toonaarden uit, elk tegengeluid wordt verdacht gemaakt.

Als het om de asielinstroom gaat, staan de media wel heel erg in de policor-modus

En dat is opmerkelijk, want bij milieu-issues krijgen actievoerders van Greenpeace en Milieuedefensie steeds ruim baan. Maar zodra mensen hun zorgen over de onbeheersbaar lijkende instroom van migranten willen uiten, is die ruimte er niet.

Activistische wetenschappers spreken ons belerend toe en bezorgde burgers worden in de hoek van de PVV of -nog erger- fascisten gezet. Als het om de asielinstroom gaat, staan de media wel heel erg in de policor-modus. Einde discussie. Terechtwijzing. Strafbankje.

Een treffend voorbeeld was de uitzending van Pauw na de onrustig verlopen inspraakavond in de Rotterdamse wijk Beverwaard. Weliswaar was een welbespraakte tegenstander uitgenodigd, maar het debat ging vervolgens tussen twee zorgvuldig geselecteerde Rotterdamse politieke opponenten (talkshowamusement) die voor de camera hun stadhuisdiscussies nog een keertje mochten overdoen.

Maar waarom bewoners van Beverwaard te hoop liepen, dat kregen we niet te horen. Die wijkbewoner, toch aanwezig om daar zijn woordje te doen, zat er voor spek en bonen bij.

Toen in de uitzending over Steenbergen een bezorgde burger opmerkte dat in de media alleen een stel schreeuwers in beeld werden gebracht en niet de burgers die rustig en beheerst hun woordje deden, werd dat weggewoven. Men brengt nu eenmaal liever tokkies in beeld. En zo verdwijnt de nuance uit de media.

Moraliteit staat voorop, kritische berichtgeving wordt weggemoffeld.

Het Journaal, Nieuwsuur, talkshows en de landelijke dagbladen staan allemaal in de empathie- en activismemodus. Kwaliteitskranten overvoeren de lezer met vooral één boodschap: wij moeten deemoedig de ongeremde asielstroom verwelkomen en ruimhartig opvangen.

Moraliteit staat voorop, kritische berichtgeving wordt weggemoffeld. Het tegengeluid is in de media een schaars, in elk geval verdacht, artikel geworden. Er lijkt sprake van een massaal beschavingsoffensief. Opiniemakers en -vormers uiten zich op verheven toon denigrerend en misprijzend over hun bezorgde medeburgers, die nu eenmaal niet over dezelfde kansen en mogelijkheden beschikken.

Maar voor al die opinievormers, al die redacties, al die moreel hoogstaande BN-ers en talkshowgastheren: is het zo gek dat mensen verontrust raken als ze elke dag zien dat hun oprechte zorgen en noden worden weggehoond, dat serieuze vragen over de maatschappelijke gevolgen van deze instroom onbeantwoord blijven en politici radeloos lijken?

Hoe lang nog kunnen we die serieuze discussie over lastige, maar terechte vragen uit de weg gaan?

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
5 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Guardiacivil
7 jaren geleden

Ha eindelijk neemt iemand mijn stokje over om er een goed artikel over te plaatsen, dank u geachte schrijver(ster). Ik heb verscheidene pogingen gewaagd om dit probleem bij de kranten geplaatst te krijgen, zonder resultaat.

Maximus
Maximus
7 jaren geleden

Er is te weinig echt debat op de Nederlandse TV zenders over de vluchtelingen en migratie crisis.
Goeie discussies zoals op Duitse TV zenders te zien zijn mis ik hier.
Niet even snel door een onderwerp heen racen, maar een volledig programma besteden aan één onderwerp, zoal bijv. Hart aber fair, van de ARD doet.
Niet om de hete brij heen blijven draaien, dus ook het aspect islam en politieke islam aan bod laten komen.

Muller
Muller
7 jaren geleden

Goed genuanceerd stuk . Helemaal mee eens .Nog steeds word er door het kabinet geen duidelijkheid gegeven over .Waar het allemaal van betaalt moet worden .Waar de grens ligt bij het aantal toelaten vluchtelingen /gelukszoekers .Uit ervaring van de afgelopen jaren zijn de meeste afgelopen vluchtelingen werkloos 60% .Mij word niet gevraagd of ik daar aan mee wil betalen Nu ook weer voor echt vluchtelingen wil ik best aan mee betalen .Maar het word mij niet eens gevraagd

exmarineman
exmarineman
7 jaren geleden

Ik heb de uitzending van Pauw niet gezien, maar als men mij had uitgenodigd (wat niet snel zal gebeuren want ik neem geen blad voor de mond) dan was ik opgestaan en had gevraagd of ik nog wat kon en mocht zeggen want ik was niet voor niets uitgenodigd. En niet om hier als tafelvulling te dienen…..en was ik weggelopen. Dat was een beter statement geweest dan stomweg te blijven zitten…..

Republikein
Republikein
7 jaren geleden

Uitstekend artikel, geheel naar mijn genoegen!

5
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x