#Elections2016: het eerste Democratische debat

Afgelopen dinsdag werd het eerste debat in de voorverkiezingen van de Democratische partij gehouden. Gehost door CNN en Facebook in het kapitalistisch paradijs Las Vegas deden naast frontrunner Hillary Clinton en socialistische firebrand Bernie Sanders tevens de mindere goden Jim Webb, Martin O’Malley en Lincoln Chafee mee. Tot zo ver de feiten.

Feiten geven echter een nogal beperkt beeld van een debat, zo ook nu. Afhankelijk van wie je het vraagt komt er een nogal diffuus, om niet te zeggen tegenstrijdig, beeld naar voren over wie nou eigenlijk dit debat won en waarom.

De wat conservatiever aangelegde Chicago Tribune en Washington Post riepen Sanders uit tot winnaar, evenals de extremere clowns van Fox News. CNN en de BBC daarentegen wezen Clinton aan als winnaar, terwijl de New Yorker – lijfblad van de gegoede klasse – in een duizelingwekkende analyse van campaign coverage en het verschil tussen kiezer en media, simpelweg stelde dat “de media” het collectief bij het verkeerde eind hadden.

Het is geen toeval dat juist de conservatievere publicaties en omroepen Sanders naar voren schuiven

Wat echter ontbreekt aan deze analyse, die verder zeer de moeite is, is het ideologische aspect van de berichtgeving over het debat. Het is geen toeval dat juist de conservatievere publicaties en omroepen Sanders naar voren schuiven, net zoals het geen toeval is dat de meer liberale CNN en BBC Clinton aanwijzen.

Het maakt in principe niet uit hoe objectief een nieuwsorganisatie pretendeert te zijn, als je diep genoeg graaft, valt er altijd een al dan niet bewuste politieke voorkeur of agenda te ontwaren.

Dat Clinton als winnares werd aangewezen, gaf haar wat broodnodige ademruimte in een verder tot nu toe nogal moeizaam verlopende campagne. Het e-mailschandaal en ‘Benghazi’ bleven de peilingen domineren, totdat de Republikeinse parlementariër Kevin McCarthy zich onlangs liet ontglippen, dat de onderzoekscommissie naar Benghazi vooral bedoeld was om Clinton te schaden. Voeg daarbij de perceptie dat Clinton het debat met verve volbracht en het gaat haar weer voor de wind.

Kortom: vertrouw de media niet, kijk het debat terug en oordeel zelf

Daarom geven conservatievere outlets – met name de eerdergenoemde clowns van Fox News – de eerste prijs liever aan Sanders. Zij weten dondersgoed dat bij de uiteindelijke verkiezingen de meeste Amerikanen niet zullen opteren voor Sanders omdat dat een hardcore socialist, om niet te zeggen communist, is.

Door Sanders tot winnaar te benoemen hebben zij een goede reden om het vervolgens meer over Sanders te gaan hebben, want die heeft immers gewonnen en dat levert gratis publiciteit voor Sanders op, die vervolgens meer kans gaat maken, enzovoorts. Kortom: vertrouw de media niet, kijk het debat terug en oordeel zelf.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x