Geen zesjescultuur in de Tour!

De Tour de France is pure magie. In tegenstelling tot mijn collega die er een eerder Opiniezartikel aan wijdde, ben ik wel in staat om hele dagen naar het voortkabbelende Tourpeloton en haar ontberingen te staren.

Voor mij is wielrennen een metafoor voor het leven zelf, met de Tour de France als jaarlijks hoogtepunt. Het peloton bestaat namelijk, anders dan in andere sporten, in de eerste plaats uit mensen in plaats van sporters. In een bijna feodale cultuur rijden kopmannen naast waterdragers, zijn er knechten en wegkapiteins. Er ontstaan persoonlijke vetes en er worden bondgenootschappen gesmeed. Onder de renners zijn durfals, valsspelers, paljassen, helden en antihelden.

De concurrentie tussen de teams en renners onderling is immens, maar toch wordt lief en leed gedeeld. Tenslotte moet het peloton toch meer dan 3000 kilometer afleggen en samen rijdt het nu eenmaal een stuk makkelijker. Eten en drinken worden genuttigd op de fiets en tussendoor zijn er plaspauzes. Achter de “mannen in strakke pakjes die maar wat rondfietsen” schuilen prachtige verhalen. Verhalen die je pas gaat zien als je het doorhebt. Hate it or love it.

Op het moment van schrijven domineert Team Sky de Tour. Deze ploeg, aangevoerd door kopman Froome, laat nietss aan het toeval over en is al het hele jaar louter gefocust op het bijstaan van de beste ronderenner van dit moment. De vereiste wattages die de Sky-mannen moeten wegtrappen om hun kopman in Parijs te laten zegevieren zijn tot op de meter nauwkeurig uitgerekend.

Team Sky plukt nu de vruchten van hun ongekend intensieve voorbereiding. Men zou verwachten dat zij daarvoor dus lof oogsten, maar niets is minder waar. Zoals ook in het echte leven zo vaak voorkomt, wordt het degene die de kop boven het maaiveld uitsteekt niet bepaald in dank afgenomen.

Jaren van trainingsarbeid en toewijding van Team Sky worden in de Tour de France van 2015 beloond met een harde stoot tussen de ribben van Richie Porte, de belangrijkste helper van Froome. Christopher Froome zelf kreeg uit pure afgunst zelfs een glas urine in het gezicht geworpen door een toeschouwer.

In plaats van excellente prestaties te belonen met gejuich en bewondering, antwoordt het publiek met boegeroep en verwijten. Het is net de echte wereld. Ik herinner me een vriend die in groep 7 zijn spreekbeurt over de Griekse mythologie hield. In plaats van bemoediging en lof was hoon en spot zijn deel. Alle incentive om er boven uit te steken verdwijnt op die manier. Zie daar, de wortels van de zesjescultuur.

Die zesjescultuur is absoluut niet exclusief voor Nederland. Ook de kampioen van de belangrijkste wielerkoers ter wereld krijgt te maken met een sociale controle die doet vermoeden dat goede prestaties onwenselijk zijn.

Laten we toch onze kampioenen toejuichen in plaats van met pis te bekogelen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x