Bestel ‘m nu: uw eigen drone!

Het bezorgen van een pakketje: bijna kosteloos, zonder vervuiling en wanneer je wil? Alleen nog maar cameratoezicht waar en wanneer het nodig is? Een defibrillator binnen twee minuten op elke plaats in Nederland? Nooit meer alleen door donkere steegjes? Selfies die van een fatsoenlijke afstand genomen kunnen worden?

Zomaar vijf toepassingen van Unmanned  Aerial Vehicles (UAV) die op korte termijn mogelijk zijn en waarover ik in de afgelopen maanden met partijen heb gesproken, die dit (naar eigen zeggen) nu al kunnen leveren.

Drones kunnen zonder twijfel een grote toegevoegde waarde hebben voor grote aantallen mensen. Dronetechnologie is niet meer alleen voor geheime militaire operaties, maar is voor iedereen beschikbaar. En bijvoorbeeld bij Wehkamp te koop. Op een gemiddelde, zonnige dag in Amsterdam zie je ze al vliegen. Op vrijdagavonden word je op de Nieuwmarkt in de gaten gehouden door de camera’s van toeristen.

Sinds UAV’s voor iedereen binnen handbereik zijn, worden er wekelijk nieuwe toepassingen ontdekt. Wat dacht u van een UAV als armband? Voor al uw selfies. UAV’s gaan de komende jaren overal opduiken, technologie wordt steeds goedkoper en de mogelijkheden (daardoor) steeds groter. Op dit moment worden er honderden ‘speelgoed’-UAV’s per week verkocht, maar ook het aantal professionele UAV’s neemt exponentieel toe. Het lijkt niet tegen te houden, want: goedkoper, sneller en beter.

De Amerikaanse overheid gebruikt drones niet alleen in oorlogssituaties, maar bijvoorbeeld ook om de grenzen te bewaken. Dat klinkt heel logisch, maar drugssmokkelaars die via Mexico komen zijn natuurlijk ook niet gek en gebruiken ook gewoon onbemande vliegtuigjes. Drones jagen op drones. Nu al, elke dag. Door de steeds maar dalende prijs is het een kwestie van tijd totdat autobommen structureel vervangen worden door vliegende bommen en bolletjesslikkers hun ‘baan’ kwijtraken.

In Nederland is er op dit moment nog veel regelgeving die grotendeels bepaald wordt door de luchtverkeersleiding vanuit overwegingen die het luchtverkeer moeten beveiligen. Uiteraard is dat heel belangrijk, maar daardoor missen we aan de ene kant ontzettend veel kansen om sneller, groener en goedkoper spullen (en te zijner tijd mensen) te vervoeren en aan de andere kant lopen we een steeds groter risico.

Ik ben een technologie-optimist en voorzie dat we snel en veel gebruik gaan maken van UAV’s, maar de ontwikkeling van dronescanners, interceptors en andere apparatuur verdient wel degelijk alle aandacht. Misschien is het een idee om een van de miljarden die we extra aan btw gaan betalen te besteden aan nieuwe verkeersveiligheid: the Highway in the Sky.

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen