Straks is internet een chip in je pols
Toen Piet Beertema het eerste trans-Atlantische bericht over een publiek internet stuurde hadden veel mensen wel door dat het internet nog eens heel groot zou kunnen worden. Maar dat er nu, 26 jaar later, zoveel apparaten zouden zijn aangesloten zal toch voor velen nog als een verassing zijn gekomen.
Inmiddels maakt het Internet of Things grote vaart om elk denkbaar object in de wereld te verbinden met het internet. Het staat zelfs helemaal bovenaan de Hype Cycle. Naast computers en mobiele telefoons, zijn tegenwoordig thermostaten, CV-ketels, lampen, magnetrons, wasmachines, horloges en afvalbakken op straat steeds vaker verbonden met het internet. Sinds 2008 zijn er al meer devices verbonden met internet dan dat er mensen zijn en naar schatting zijn er nu ongeveer 30 miljard apparaten met het internet verbonden.
Het Internet of Everything is dus heel groot. En nog groter aan het worden. Een van Nederlands meest succesvolle bedrijven, NXP, maakt inmiddels miljarden chips die overal in worden opgenomen. Uw bankpas kan tegenwoordig via Near Field Communication (NFC) betalen en uw auto bevat meer dan 100 chips die continu met elkaar verbonden zijn om prestaties te optimaliseren.
Deze chips zijn niet allemaal direct verbonden met het internet, maar er kan wel contact mee worden gemaakt zodat ze of kunnen worden uitgelezen of bijgestuurd. Tesla’s zijn daarvan het meest prachtige voorbeeld, iedereen die een Tesla rijdt weet dat er af en toe software updates zijn waardoor de prestaties van de wagen verbeteren.
Kortom: het gaat harder met het “connecten” van de wereld dan vele mensen hadden vermoed. En de volgende stappen komen erg dichtbij. Een voorbeeld: afgelopen weekend was het Open Air-festival in Amsterdam. Daar was het mogelijk om geld op te laden op een polsbandje waarmee je met een draai van de pols drankjes kon afrekenen. Zelden zijn er zoveel mensen tevreden geweest over een betaalsysteem.
Een chip direct gekoppeld aan je lichaam en de mogelijkheid om daarmee te betalen, lijkt slechts een eerste stap in een volledige integratie van een “persoonlijke” ID aan je lichaam. Een chip die je paspoort vervangt, waarmee je kunt betalen, die de sleutels van je huis vervangt en waarmee je korting krijgt bij de Albert Heijn.
Ik verwacht dat het nog één jaar duurt voordat al dit soort handelingen standaard via een device (bijv. telefoon, horloge) mogelijk worden. En het zal mij niet verbazen als over enkele jaren de eerste chips onder de huid worden geplaatst.
Dat geeft ons nog een paar jaar om (ethische) vraagstukken rondom bijvoorbeeld privacy, veiligheid, eigenaarschap en andere mogelijke uitdagingen op te lossen. En daar zouden we best wat meer aandacht voor mogen hebben, want de ontwikkeling van technologie lijkt voor niemand te stoppen.
Lees ook over 25 jaar Nederlandse Internetgeschiedenis in dit prachtige boek, waarin Nederlandse internetpioniers zijn geïnterviewd.
Over de auteur

- Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.
Recent gepubliceerd
Economie18 mei 2019Straks deel je al je bankgegevens voor een Pizza Pepperoni
Innovatie&Techniek20 februari 2019Drie basisregels voor gebruik sociale media
Economie4 januari 2019We moeten weer dijkenbouwers worden met ambitie en visie
Migratie5 september 2018De Mensenleven Indicator