De toestand is verward, luisteraars…
Cabaretier Fons Jansen is nagenoeg vergeten. Van deze oud-nieuwslezer herinner ik me een sketch over een onmisbare correspondent in het verre Manipoer. Via een krakende radioverbinding meldde die steevast: “de toestand in Manipoer is nog steeds erg verward, luisteraars…” en daarmee had hij zijn verblijf in die verre, waarschijnlijk exotische standplaats weer voor een tijdje veiliggesteld.
Ik moet daar nog wel eens aan denken als ik de correspondenten van de NPO op de radio en televisie hoor en zie. Ook bij hen is de toestand meestal erg verward. Daar moeten ze duidelijkheid over verschaffen. In korte tijd, soms staand voor een fotodecor, dan weer buiten in de regen op locatie, te midden van omstanders en slachtoffers van geweld, gekwelde vrouwen en huilende kinderen.
Sommigen moeten in hun eentje een heel continent ‘doen’. Ik heb daar bewondering voor en compassie mee. Je kunt vragen stellen bij de meerwaarde van hun analyses, boven die van ingevoerde commentatoren in Hilversum (Hammelburg, Klep, Boekestijn, Van Wijk), maar soms hebben hun reportages ter plekke wel degelijk toegevoegde waarde. Als ze hun werk goed doen. Dat lukt niet altijd.
Er gebeurt immers in al die verre landen heel veel wat we niet te zien krijgen. Het hangt af van wat de persbureaus tonen en de keuzes die correspondenten en redacties maken. Veilige keuzes of gedurfde. En er is veel kluitjesvoetbaljournalistiek. Soms gaat het mis, soms goed.
Zomaar een greep.
Toen Boko Haram in Nigeria schoolmeisjes had ontvoerd, vloog Kees Broere uit de bocht. Hij meende -ter nuancering?- de kijker een klas met in hobbezakken gehulde meisjes te moeten tonen, die volgens hem heus echt genoten van hun islamitische onderwijs. Maar Michel Maas was onlangs alert en trefzeker. Hij bracht onthullend in beeld hoe in het islamitische Indonesië de gevluchte Rohinga’s (moslims uit Birma) worden uitgebuit. Sander van Hoorn duidt ons het hele Midden-Oosten (exclusief Israël) zelfverzekerd en op joviale toon. Maar het melden van berichten vanuit zijn standplaats Beroet over de toestand in Jemen, vanachter zijn beeldscherm, voegt niet veel toe aan de berichtgeving over de verwarde toestand in dat land. Dat kunnen ze in Hilversum ook wel.
Sander zou ook eens de auto kunnen pakken om het gebied ten zuiden van zijn standplaats te gaan verkennen. Internationale media maken immers al geruime tijd melding van een dreigende strijd aan Israëls noordgrens. In Zuid-Libanon heeft Hezbollah zich tot de tanden toe bewapend en zou een immens rakettenarsenaal hebben aangelegd, in strijd met de akkoorden, die na de laatste strijd in Zuid-Libanon onder toezicht van de VN zijn gesloten (2006).
Kom op Sander, de toestand is verward. We willen duiding!
Over de auteur

- Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).