Stilstaand denken

Kustaw Bessems heeft de afgelopen tien jaar een naam opgebouwd als een kenner van multiculturele problematiek in Nederland. Al vrij jong schreef hij een bijzonder boek over dit onderwerp En dat in Nederland. De roerige jaren sinds 11 september. Bijzonder, omdat hij deed wat maar weinig journalisten durfden: praten met ‘gewone’ moslims. 

Bessem’s ster rees snel. Hij schreef scherpe columns, en kwam ook op tv goed uit zijn woorden. Hij vertrok bij Trouw om bij de gratis kwaliteitskrant (‘gratis maar niet goedkoop’) naar De Pers en vandaar naar de Volkskrant, waar hij nu chef van de bijlage Vonk is. Daarnaast schrijft hij een column voor BNR. Bessems is niet meer weg te denken, zoals dat heet.

In die BNR-column van afgelopen donderdag liet hij zijn licht eens schijnen op het probleem van de Syriëgangers en radicale moslims in het algemeen. ‘Laten we jihadisten gaan ronselen’ was de kop. Het was een geestig bedoelde lofzang op onze vrije manier van leven, gericht tegen islamitische heethoofden die op het punt staan het vliegtuig naar Istanbul te pakken. Denk er nog even goed over na, roept Bessems ze toe. Onze liberale democratie is toch veel beter! ‘Gelijkwaardigheid van man en vrouw’, ‘het kunnen doen met wie je wilt’ (misschien erotiseert een hoge functie bij de Volkskrant), het waren allemaal ’topuitvindingen’. Ook werd er bij ons ‘fantastische muziek en kunst gemaakt’, konden we alle genotmiddelen gebruiken die we maar wilden, was er vrijheid van meningsuiting. Enfin, u kunt het rijtje verder zelf afmaken. Het Westen is superieur en biedt alle geneugten die het bestaan vervolmaken. Het wordt tijd dat die moslims dat inzien, zodat ze onbekommerd mee kunnen genieten. Want Bessems had ‘nog nooit een jihadist lekker in zijn vel gezien’.

Mijn gedachte was: is Bessems ironisch? En dan niet ironisch in de vorm, met het wat kinderlijke taalgebruik, maar in de inhoud? Of heeft Bessems echt niet door dat hij hier dezelfde plaat afdraait die al klonk toen de eerste islamitische gastarbeiders hier voet aan land zetten? Een plaat met maar één deuntje: als ‘ze’ zien hoe fantastisch onze vrije manier van leven is, veranderen ze vanzelf wel. De vanzelfsprekende superioriteit van een bestaan als vrij mens – vrij van geloof, vrij van onderdrukking en vrij in seksualiteit – was een van de peilers onder de multiculti-ideologie. Het is hier geweldig en uiteindelijk zijn en willen ‘we’ allemaal hetzelfde. Dat is zacht gezegd niet helemaal waar gebleken. Zo bezien is Bessems column een perfect voorbeeld van het stilstaande denken op links.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Victor Onrust
8 jaren geleden

“De vanzelfsprekende superioriteit van een bestaan als vrij mens – vrij van geloof, vrij van onderdrukking en vrij in seksualiteit – was een van de peilers onder de multiculti-ideologie.”
Lijkt me toch meer een pijler onder de neoliberale ideologie. Volgens multicul is superioriteitsdenken uit den boze.

Uri
Hoofdredactie
8 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Victor Onrust

Tijd om uit dit sjabloon te breken…

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x