Van onze correspondent in Israël: het is geen makkie

We moeten ons er doorheen slepen


De huidige realiteit in Israël is voor buitenstaanders nauwelijks voorstelbaar. Moordpartijen en gesneuvelde militairen, altijd vliegtuigen in de lucht, uitgedunde families: het is bijna niet te bevatten. En ook nauwelijks te verdragen, temeer daar premier Netanyahu op alle fronten faalt. Toch blijven we optimistisch want we helpen elkaar, maar het is geen makkie, schrijft Simon Soesan vanuit Israël.

Hij was een goede kennis van me, Alim Abdallah. Een kolonel in ons leger en commandant van een bekende brigade. Gisteren, in het vervloekte zuiden van ons land, waar meer dan duizend mensen werden afgeslacht door de ‘strijders’ (zoals ze in Nederland worden genoemd) van Hamas, vocht hij tegen een groep terroristen (sorry, Sigrid, maar zo noemen wij ze) en kwam om.

 

Israëli zijn

Alims verhaal is helaas niet bijzonder in ons land. Druzen, christelijke Arabieren en zelfs een groot aantal moslim-Arabieren dienen in ons leger omdat ze zich Israëli voelen en voor hun land willen vechten. Natuurlijk staat dat in schril contrast met wat de NOS, Miesjponum en vele anderen u willen laten geloven. Maar Israëli zijn betekent echt niet alleen maar Joods te zijn.

 

Muziekfestival

Het muziekfestival nabij kibboets Re’im afgelopen weekend stond in het teken van vrede. Zo’n drieduizend jongeren kwamen naar dit festival om co-existentie te vieren. Er waren Israëli’s, Amerikanen, Zuid-Amerikanen, Europeanen en ook een paar honderd Israëlische Arabieren. Hamas slachtte en verkrachtte (vaak in die volgorde) honderden af. Het bergen van alle doden gaat nog dagen duren, het identificeren is een nachtmerrie, want de beesten van Hamas hebben de meeste slachtoffers ook vreselijk verminkt.

 

Liegende premier

Onze nacht verliep onrustig met straaljagers die laag en hoog over ons vlogen. We kijken amper tv, omdat de verhalen en beelden te zwaar, te goor en ongelooflijk zijn. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is ons duidelijk. Waarom onze liegende premier nog niet ontslagen is, is ons onduidelijk. Sommigen zeggen dat het nu, tijdens een oorlog, niet de tijd is om deze vragen te stellen. Ik denk daar anders over: ook Chamberlain werd, zonder verkiezingen, vervangen tijdens de oorlog en de rest is bekend.

 

Dienstplicht

Onze zoon, 34 en vader van twee kleine kinderen, is ook opgeroepen en gaat zo zijn dienstplicht vervullen. Zoals ik vele, vele malen heb moeten doen (in de hoop dat onze kinderen het nooit zouden hoeven te doen), zoals 300.000 anderen in ons land nu doen. Geen makkie, maar geen keus.

 

Geen woorden

D. was ooit mijn commandant en klom op tot generaal in ons leger. In 1973 verloor hij zijn broer. In 2003 verloor hij zijn oom, tante, neef en diens twee kinderen in de explosie van het Maxim-restaurant in Haifa. Eergisteren verloor hij nog zes familieleden die werden verkracht en verbrand in hun kibboets in het zuiden. D. beantwoordt zijn telefoon niet en ik kan me niet eens indenken hoe hij zich voelt, hoe hij zich moet voelen. Hoe al die families van de tot nu toe 900 geïdentificeerde slachtoffers zich moeten voelen. Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe we ons voelen: boos, verdrietig, afschuw, ongeloof – deze woorden vallen in het niet bij deze realiteit.

Hier in Haifa maken we ons klaar voor de volgende ronde: Hezbollah heeft zo’n 250.000 raketten op ons gericht en er wordt op gerekend dat ze zullen aanvallen. Het geld van Iran, de EU en hun drugshandel moet toch een keer goed besteed worden.

 

Stilte

Onze regering laat niet van zich horen. Correctie: na een drie minuten-rede in de trant van “Ik wist het wel en toch gaan we winnen” verliet onze premier een persconferentie, zonder vragen aan te nemen. Zijn ministers, de een nog gekker dan de ander, zijn stil. Behalve ministers met een strafblad, van wie sommigen in de bajes hebben gezeten, nam hij een nieuwe directeur aan voor zijn kantoor. Dit is onze voormalige ambassadeur in Brazilië, die ontslagen werd nadat hij grensoverschrijdend gedrag had vertoond, waarna hij directeur van de Post werd, waar hij ontslagen werd vanwege fraude. Deze man beweerde gisteren op tv dat het feest nabij Re’im de reden is voor alle chaos.

Dat is de premier waarop we nu moeten vertrouwen, de man die de hele divisie bij Gaza verleden week naar de West Bank vorderde om op feestende kolonisten te passen. Hoe gek kun je zijn.

 

Optimistisch

En toch zijn we optimistisch. We zijn, ondanks alle pogingen van Bibi om ons als volk te scheiden, één: we nemen dakloze burgers uit het zuiden op in onze huizen, we organiseren voedsel, ondergoed en drinken voor de opgeroepen soldaten (want de premier stopte alle budgetten voor het leger, om zijn ‘natuurlijke partners’, de ultra-orthodoxen en knettergekke kolonisten geld toe te stoppen) – we helpen elkaar.

We zullen ons hier doorheen moeten slepen en dat zal lukken.

Maar het is geen makkie.

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Maar ik sta achter jullie. Tevens spreek ik dat openlijk uit. Ben woest over de gruwelijke barbaarsheid. Heb schijt aan de deugers. Daar heb je weinig aan maar weet dat ik en vele anderen achter jullie staan.

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Een voorbeeld van hoe Nederland Hamas heeft gesteund.
Nederland schonk 23 miljoen dollar aan UAWC, een landbouworganisatie in de Gaza strook, om de landbouw te ontwikkelen. Na korte tijd bleek dat er tientallen personen in UAWC nauwe banden hadden met Hamas. Twee leden van UAWC werden namelijk opgepakt nadat ze een aanslag hadden gepleegd op joden in Israël. Een van de aanslagplegers was zelfs jarenlang directeur van UAWC.
Je zou zo maar vermoeden dat UAWC gewoon een schaduworganisatie was van Hamas, om geld naar binnen te hengelen.
De subsidie werd in 2020 eerst tijdelijk stopgezet en in 2022 definitief.
De ministers die verantwoordelijk waren voor de stopzetting van de subsidie waren respectievelijk De Bruijn en later niemand minder dan S. Kaag. Beide D66.
Tenslotte nog de vraag: wie kan uitrekenen hoeveel raketten Hamas heeft gekocht van Nederlands subsidiegeld

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

En hoeveel er van de militaire hulpgoederen aan het oostfront in Europa doorverkocht zijn?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

En weten we nog van die Nederlandse ‘humanitaire’ hulp middels o.a. zware SUV’s die vervolgens van dodelijke raketwerpers werden voorzien?

Peter.
Peter.
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Arafat was 900 miljoen dollar rijk ,daar heeft niemand het over .
Kaag heeft boter op haar kop .

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Verder blijkt dat de EU circa 10 miljoen euro heeft verstrekt voor de aanleg van 42 mijl waterpijpen in Gaza (Bron: The Telegraph, maar ook Reuters meldt dit al op 23 mei 2021). Iran verstrekte handleidingen aan Hamas hoe deze waterpijpen konden worden gebruikt om raketten te construeren.
Het is dan ook ironisch dat bijvoorbeeld de VN nu zegt dat het afknijpen van de watervoorziening door Israël een ‘ inhumane daad’ zou zijn. Op video’s toont Hamas hoe ze reeds aangelegde waterleidingen opgraven en ombouwen tot raketten. Waarschijnlijk heeft dat invloed op de watervoorziening.
Diezelfde VN heeft al jaren geleden geconstateerd dat alle schoolboeken (er werden er ruim 200 geanalyseerd) in de Gaza strook vol staan met jodenhaat. Ook dat bleef zonder gevolgen voor de subsidies.

H.J
H.J
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Kaag (D’66) geeft toe dat Nederland Palestijnse terreurverdachten subsidieerde.
Mei 2021, D’66 Minister Kaag gaat door met betalingen aan Palestijnse hulporganisaties, ondanks aanwijzingen dat het geld naar terroristen gaat.
Is hier spraken van medeplichtig aan.!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  H.J

Dit is niet alleen aan Kaag te wijten, al zal zij vanwege haar gezin meer sympathie voor de palestijnen hebben dan gemiddeld.
Alle kabinetten tot nu toe gaan steeds opnieuw, vaak onder het mom van humanitaire hulp, in de fout. Ze zullen wel denken dat ze ‘goed’ doen, maar leren blijkbaar niets van alle miskleunen, betaald door de belastingbetaler.

H.J
H.J
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Kaag had nooit een vertrouwensfunctie in Nederland mogen vervullen.
Wat zij privé doet moet zij zelf bepalen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  H.J

Dat van die machtsfunctie, dat ben ik met u eens.

Aljosja Seijsener
Aljosja Seijsener
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een horror speelt er zich af in Israël ,wat een afschuwelijkheid maakt men daar toch telkens weer mee. Alle sterkte en kracht toegewenst aan het Israëlisch volk, dat de nachtmerrie voor ze maar zo snel mogelijk over mag zijn, en dat men voor eens en voor altijd weet af te rekenen met het gajes wat hiervoor verantwoordelijk is. Over de eenzijdige verslaggeving op de NOS ga ik het maar geeneens hebben, net zomin over de sympathie die er nog zoveel is voor het Hamas-tuig , want dan begint mijn bloed alweer te koken.

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Simon,
Miijn steun hebben jullie 100%. In 1967 kwam ik 1 dag na de oorlog aan. Heb me toen het schompes gewerkt in Hazorea, onder andere in de refet. Velen waren toen afwezig vanwege dienst, anderen waren niet meer. Toen was er de vreugde over de overwinning, maar ook de onmetelijke droefheid over de gesneuvelden. een droefheid die ik de rest van mijn leven heb meegedragen. Nu is het erger. Dit is pure moord en doodslag, waaraan een eind gemaakt moet worden, wat de zogenaamde vredestichters daar ook van vinden.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Simon,

Geen benijdenswaardige plek of lot, alle sterkte bij wat komen gaat. ‘Grin and bear it, worse to come’ zegt de Brit, maar hier is niet veel reden om flegmatiek over te doen.

Als toch wel geregelde Opiniez contribuant miste ik de laatste tijd de bijdragen uit de Levant. Wat zou het zijn; te moe, te oud, te druk met andere dingen? Tussen de regels meen ik een ‘fed up to the back teeth’ te proeven over het feitenvrije verlichte bestaan van onze beteren met helaas nadelige gevolgen voor het klootjesvolk. En in de bijbelse streken valt dat onveranderlijk met te veel geopolitiek, konijnenfokkerij en veelal religieus doortimmerde beterweterij toch heel wat strepen naarder uit dan in onze geëpaseerde bourgeoisie hoekje. En voor wie dat te Frans is: Volgevreten burgermanstoestanden van de drs, la Kaag en bolle Frans.

Zag op The Tablet wat woedende artikelen over de vermoedde vruchten van Obama’s geprak met de ayatollahs, dat de cabal achter Sleepy Joe doorgedraaid zou hebben.

Aan de andere kant Bibi N. die ver voorbij zijn eigen houdbaarheid regeert en uitgekomen is waar Baron van Münchhausen nog bladzijden onbeschreven liet. En als dan ook nog een divisie verlegd zou zijn van rondom Gaza om stand-by te staan voor vervelend gedoe van ideologische vervelio’s, die zich gedekt weten door de strange bedfellows van de broer van de held van Entebbe?

Staan mij nog wat verhalen bij van raids uit het verleden, die niet onder deden qua zinloze akeligheid – Bataclan is hier in West-Europa een goede referentie. Maar dit komt qua pure omvang met stip op een kwaadaardig gewilde hitparade binnen. En dat in de tijd van instant Insta: ‘Kijk, we slachten je dochter af’. De comments staan open …

Peter109
Peter109
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Oef, dit insider-verslag komt binnen!!

Het vertelt door de beheerste uiteenzetting van de onvoorstelbare horror waar de burgerbevolking mee geconfronteerd wordt.

De zinloosheid en uitzichtloosheid van dit conflict kon niet beter verteld worden.

Jose
Jose
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Veel sterkte ongelooflijk wat er gebeurd is

AAA
AAA
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Bedankt voor de hoop.

Peter
Peter
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Als je weet dat Arafat meer dan 900 miljoen dollar rijk was, had men nooit en te nimmer meer ook maar een cent mogen overmaken naar de Palestijnen ,een minister als Kaag met haar achtergrond deze post te geven waar ze de ballen verstand van heeft ,en miljoenen over mocht maken naar haar vrienden is de zoveelste blunder van de regering die mede verantwoordelijk zijn voor het afslachten van al die vrouwen en kinderen .

Ger
Ger
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Niet alleen Arafat, maar ook Abbas heeft het nodige gespaard: in 2012 werd zijn fortuin al geschat op 100 miljoen. De rest van zijn familie is ook multimiljonair. Eén privé vliegtuig van 50 miljoen, de nodige huizen.

Ger
Ger
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Golda Meir: zolang ze ons meer haten dan dat ze hun kinderen liefhebben, zal er nooit vrede zijn

fransgroenendijk
fransgroenendijk
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Morgen demonstratie op de Dam in Amsterdam.
Op 10 mei 1940 werd Winston Churchill eindelijk premier van Groot Brittannië. Chamberlain die was weggehoond, werd opgenomen in het oorlogskabinet.
Netanyahu heeft de leider van de oppositie uitgenodigd deel te nemen aan het oorlogskabinet.
https://olddutchpainter.works/may-10-in-the-netherlands-and-in-great-britain/

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x