Media meer dan ooit doorgeefluik van activisten en belangengroepen

Wat is het waarheidsgehalte van het nieuws nog?

Of het nu over asielbeleid, de acties van Extinction Rebellion, landbouw, klimaat of stikstof gaat, de nieuwsvoorziening lijkt steeds meer op een kritiekloze megafoon voor allerlei belangengroepen. Van enige journalistieke distantie of kritische analyse is geen sprake. Welgevallige resultaten van ‘onderzoeken’ die die naam niet verdienen worden zelfs alarmistisch overdreven en tegengeluiden worden genegeerd. Zo worden het vertrouwen en het geloof in het waarheidsgehalte van het nieuws aangetast, schrijft Freek van Beetz.

Meer dan ooit lijkt de nieuwsvoorziening op de radio en tv een doorgeefluik te zijn geworden van alarmistische boodschappen, van persberichten van belangengroepen en van naar publiciteit hengelende wetenschappelijke instituten. De laatste dagen werd ik er weer meer dan moedeloos van. Natuurlijk, in tijden van kabinetsformatie, verkiezingen en Kamerdebatten over het al dan niet tot controversieel maken van voorgenomen ingrijpende wetgeving, vragen belangengroepen om prioritaire aandacht voor hun onderwerpen. Maar waarom laten de media zich zo kritiekloos meeslepen en bieden ze zich onderdanig aan als megafoon?

 

Asielbeleid

Zo ergerde ik me gisteren aan een breed uitgemeten bericht over ‘een onderzoek’ van het Verwey-Jonker Instituut, in opdracht van het WODC (ministerie van Justitie). Volgens dit ‘onderzoek’, een klus die bij nader inzien die naam nauwelijks verdient (want blijkt niet meer te zijn dan de resultante van een “een literatuurstudie en een expertmeeting”), zou het Nederlandse asielbeleid maar een beperkte rol spelen in de bestemmingskeuze van asielzoekers. Dat vervolgens dat beleid er op de achtergrond wel degelijk toe doet, blijkt uit de toelichting. Eén van de onderzoekers stond dan ook hoorbaar te stuntelen toen hij op Radio 1 een verklaring voor die opmerkelijke uitkomst moest geven. Niettemin namen alle media de ‘uitkomsten’ van dit ‘onderzoek’ kritiekloos over en voor waar aan. Terecht schreef Geen Stijl: “Dank WODC, zo’n nietszeggend onderzoek waar iedereen zijn eigen conclusies uit kan cherry-picken is precies wat we nodig hebben met de verkiezingen voor de deur.”
En hier slaat Geen Stijl de spijker op z’n kop. Weer heeft de (publieke) ‘nieuwsvoorziening’ zich laten leiden door de agenda van belangenclubs en onderzoeksinstellingen, die zich verdringen om aandacht in de media.

 

Extinction Rebellion

In de kranten is het niet veel beter. De waan van de dag dringt kritische analyse en duiding van het nieuws naar de achtergrond. Activistische pennenvoerders ( en navelstarende columnisten) krijgen alle ruimte om met hun waarheid voor bladvulling te zorgen.
Zo krijgen de actievoerders van Extinction Rebellion en hun zaakwaarnemers ruim baan in de kolommen van kranten, die zich ooit met de eretitel “kwaliteitsmedia” tooiden: vandaag (6 september) maar liefst twee pagina’s in de NRC (de zoveelste ‘opinie’) over dit onderwerp. Allemaal ter ondersteuning van de actievoerders: waar blijft de journalistieke distantie?

 

De spreidingswet

We worden nu al dagenlang bestookt met ‘nieuws’ in het kader van de besluitvorming in de Tweede Kamer over het al dan niet controversieel verklaren van wetsontwerpen. Zo laat de publieke omroep zich kritiekloos voor het karretje spannen van organisaties en bestuurders, die de spreidingswet (of dwangwet) tot niet-controversieel willen laten verklaren. Vanochtend, 6 september, berichtten de media dat UNICEF, net als het COA, een beroep op de Kamer doet om de spreidingswet in behandeling te nemen, omdat op dit moment 180 onbegeleide kinderen in Ter Apel en 1844 elders in de noodopvang zitten (hoe kwamen die daar in hemelsnaam, op de fiets???). Volgens UNICEF dreigen deze alleenreizende (!) kinderen (van maximaal 17 jaar) mogelijk goede begeleiding en opvang mis te lopen.

Dat het COA zich voor behandeling van die spreidingswet sterk maakt kan ik nog enigszins billijken, maar dat ongekozen functionarissen als burgemeesters zich als pleitbezorger verdringen voor camera en microfoon, is toch uiterst bedenkelijk, te meer nu uit allerlei peilingen blijkt dat hun inwoners, die zij beweren te dienen, hierover toch wel degelijk anders denken. Enige terughoudendheid zou deze benoemde magistraten passen.

 

Klimaat en stikstof

Hetzelfde kan gezegd worden over de door de media breed gesteunde lobby van voorstanders van het klimaat- en het stikstofbeleid. Voor sceptici is er geen plaats voor microfoon, camera of in de kolommen. In Wynia’s Week (6 september) maakt Arnout Jaspers, auteur van de bestseller De Stikstoffuik, korte metten met een de afgelopen week ook alweer ruim geroeptoeterde uitkomst van een ‘onderzoeksrapport’ van de Universiteit van Wageningen.

“De natuur is er nog slechter aan toe dan gedacht”, meldden alle media op basis van het persbericht. In dit Wageningse rapport wordt een groot deel van de KDW’s (Kritische Depositie Waardes voor stikstof) nog verder aangescherpt.

Maar dat heeft, aldus Jaspers, met de feitelijke staat van de natuur in Nederland niets te maken: “anders dan de NOS lijkt te denken, heeft dit onderzoek namelijk niet naar de staat van de natuur in Nederland gekeken. Deze aanscherping is net zoiets als de Gezondheidsraad die zou besluiten dat je voortaan obees bent bij een BMI van 28, terwijl de norm tot nu toe 30 is. Dan heten voortaan meer mensen ‘dik’, maar dat betekent echt niet dat we allemaal als bij toverslag drie à vier kilo zwaarder geworden zijn.“ Maar zo’n relativering zul je in de media niet te zien of te horen krijgen.

 

Biodiversiteit

Ook op 6 september berichtten de media dat een derde van de subsidieregelingen voor de landbouw de biodiversiteit kan schaden. Maar alweer op basis van zo’n onderzoek dat vooral op aannames en inschattingen berust: houden deze onderzoekers voorzichtigheidshalve nog slagen om de arm en gebruiken ze termen als KAN en KUNNEN, voor de media zijn de uitkomsten in beton gegoten wetenschappelijke waarheden: “Subsidie schadelijk voor natuur” kopt de NRC met grote letters op de voorpagina. Nergens ook maar enige kritische distantie zoals je van deugdelijke journalistiek mag verwachten.

 

Belangengroepen

Die kritische distantie ontbreekt steeds meer. De media lijken zich steeds meer in dienst te hebben gesteld van actievoerders en brengers van alarmistische boodschappen. Kritische tegengeluiden worden geweerd of weggehoond.
Journalistiek moet meer zijn dan het voorlezen, bespreken en afdrukken van persberichten en hun zegslieden. De media lijken soms wel heel gemakkelijk een podium te bieden aan de woordvoerders en communicatiestrategen van NGO’s, belangen- en actiegroepen als Amnesty, Milieudefensie, Urgenda, Greenpeace en meer obscure clubs. Zendtijd en bladvulling (en reuring) behoren niet de criteria te zijn voor het brengen van nieuws.

 

Verlies van vertrouwen

Objectieve, waardenvrije journalistiek is nog steeds een nastrevenswaardig en verheven ideaal. Iedereen beseft heus wel dat journalisten en de redacties telkens keuzes (moeten) maken. Dat relativeert op zich al het absolute geloof in het waarheidsgehalte van het nieuws. Maar de huidige openlijke en onmiskenbare agendajournalistiek is die oude journalistieke waarden gaan overheersen. Dat heeft het vertrouwen en het geloof in het waarheidsgehalte van het nieuws aangetast. Van dat besef zouden ook journalisten en redacties doordrongen moeten zijn.

Vond je dit artikel goed? Steun Freek van Beetz via pinchas.backme.org.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
39 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Kee
Kee
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

De media bestaat
De boel opblazen groter maken dat het is .
En niet vergeten de media is links .
Dus zij zullen het niet laten om zoveel mogelijk propaganda te verspreid.
De media kun je niet vertrouwen net als politiek en overheid .
Deze bestaan uit leugens en bedrog .
Het beste is de media totaal negeren .
Hoe minder luisteraars hoe sneller opgedroogd.

Marien
Marien
23 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Kee

mooi gesproken. En HEEL waar.

Joost Visser
Joost Visser
23 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Kee

Er is geen links of rechts meer. Je hebt domme geindoctrineerde mensen en je hebt vrijdenkende zichzelf informerende vrijdenkende mensen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
22 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

Vrijdenkers zijn fascisten en bedreigen de samenleving, de aarde en de (niet meer echt bestaande) democratie…. Toch? In ieder geval volgens de media en de belijd!smakers. Daar moeten we toch blind vertrouwen in hebben. Toch?

Ni28
Ni28
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Sinds het kijk en luistergeld van de belasting betaald wordt heeft links de macht gegrepen en de media bezet met linkse propaganda. Steeds minder ontspanning alleen links georiënteerde cabaretiers en veel linkse leerstof. De propaganda is een ware hersenspoeling geworden waar je dagelijks herinnerd wordt aan kleurtjes mensen, gender variaties op een thema, duurzaamheid, klimaat en daarmee gepaard onderwerpen als vegetarisch eten, vleesvervangers, warmtepompen, rode weerkaarten
e. d. Wie dagelijks kijkt weet niet beter meer dan wat met de paplepel door de strot wordt gevoerd. Er valt steeds minder te zien waar geen propaganda aan vastkleeft. Ik moet denken aan de communistische media van de jaren 50 en 60. Wij doen daar inmiddels niet onder. De boeken van Orwel en Huxley zijn geen waarschuwing meer maar handleidingen geworden.

Marien
Marien
23 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ik kijk daarom ook bijna niet meer naar het NOS journaal noch andere journaals. Ik kijk even de voorpagina van de digitale Telegraaf voor de hoofditems. Abo heb ik opgezegd. Dat vind ik toch te duur worden. kijk ook even over Nu.nl heen. Die hebben vaak dingen die de T heeft niet en ze censureren graag de reacties van de lezers. Bepaalde onderwerpen zijn al heel snel afgesloten van reageren, want dan lezen ze te veel onwenselijke meningen.

Ni28
Ni28
23 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Inderdaad valt er niets te lezen het is een pot nat. Alles is voorspelbaar, je we et het eigenlijk zonder te lezen. Ik ga meestal snel Google nieuws door en lees voornamelijk Wynias Week, Nieuw rechts en Opinie uiteraard. Wat buitenlandse kranten en dan houdt het op. En Twitter ook nog.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
22 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Toch is het ook belangrijk bij te houden wat de ‘progressieven’ de wereld in slingeren.

Ni28
Ni28
22 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Uiteraard, een blik op teletext of NOS nieuws met af en toe een reactie daarop op twitter, dat wel maar geen journaal meer. Verder via Google nieuws doornemen. Maar echt lezen zoek ik elders.

Netty meelen
Netty meelen
22 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik kijk, op ON na, al jaren zelden naar de NPO. Al die zowel openlijke als indirecte linkse propaganda is slecht voor mijn hart.
Wat ik wél dagelijks doe, is NOS teletekst lezen en alle fake en/of verdraaide en vervalste berichten op mijn Facebook pagina zetten.
Je moet de vijand namelijk altijd in de gaten houden.
Inderdaad programma’s met alleen amusementswaarde zijn een zeldzaamheid geworden bij de NPO. Altijd zit de linkse propaganda adder onder het NPO gras.

Ni28
Ni28
22 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Netty meelen

Ik hou ze wel in de gaten natuurlijk door snel teletext of NOS koppen doorlezen maar geen journaal meer kijken in de avond of propaganda praatprogramna’s.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Een ding is zeker: subsidie voor immigratie en klimaat NGO’s is uiterst schadelijk voor de samenleving. XR voorop.

Kee
Kee
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Extinction Rebellion, gewoon keihard aan pakken knuppels water cannon straalt op zijn hards
Problerm opgelost
En zijn toch allemaal werkeloze hand ophouders
De kosten van politie en de schade bij deze groep neerleggen tien duizend euro de man
elke dag dat ze daar zijn
Dan is dat mafia kantoor waar zij voor staan opgedoekt

Eddie
Eddie
20 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Kee

Was het maar zo’n feest. De realiteit is echter dat de overheid, direct of indirect, dit soort organisaties steunt of zelfs faciliteert.

Laatste aanpassing 20 dagen geleden door Eddie
E. Vreeland
E. Vreeland
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ja ik vind het ook heel ergelijk. Het is een propaganda bombardement. Er was ook die natuurbrand op Rhodos. Het werd zo gebracht of het hele eiland in de fik stond. Ik zag een video opgenomen door een Zwitserse piloot, waarop te zien was dat het maar een klein oppervlak was in de droge heuvels van het eiland. Nu staat Rhodos alweer aangeprezen als vakantie bestemmong. Zo zijn er legio voorbeelden.

Netty meelen
Netty meelen
22 dagen geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Deze zomer werd sowieso door de media, de NOS voorop, gedaan of temperaturen boven de 40 graden en bosbranden in het Zuiden van Europa een nieuw fenomeen zijn. Terwijl het in werkelijkheid sinds ik mij kan herinneren, ik ben 79, iedere zomer voorkomt.
Bosbranden worden trouwens vaak door bewust of onbewust menselijk handelen veroorzaakt, maar dat wordt tegenwoordig nooit meer vermeld.
Dat de jaarlijkse bosbranden in Australië dit jaar de beurt een jaartje overgeslagen hebben, werd liever niet vermeld in de media.
Ieder natuur succes blijft onvermeld, want ” de natuur moet en zal ons grootste gevaar zijn en blijven” .

Andre
Andre
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Al in de jaren 1970 werden ‘kwaliteitskranten’ als Parool, Volkskrant en Trouw ongeveer voor de helft betaald uit het Media fonds dat de staat beschikbaar stelde voor ‘ pluriforme informatieverstrekking’.
Een zekere Hans Janmaat stelde dat aan de kaak, maar kreeg weinig gehoor.
Het zal de lezers ongetwijfeld opgevallen zijn dat kwaliteitsmedia altijd links zijn en nooit rechts. Objectiviteit is namelijk iets dat moeilijk te combineren is met een links wereldbeeld.
Nu, 50 jaar later, kunnen we vaststellen dat de informatierevolutie volledig door links gebruikt is en nog steeds wordt om mensen ‘bewust te maken’ (lees: eenzijdige marxistische en globalistische informatie te geven zodat ze volgzaam worden).
Het is al zo lang aan de gang dat bijna niemand het nog opmerkt.

Jos
Jos
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ooit in een ‘duscussie’ met NU.nl gevraagd;
Hoe politiek divers is de samenstelling van jullie redactie- en moderators team?
U begrijpt, dat ik nog steeds geblokt ben…(: (:
Tot zover de objectiviteit van NU.nl en vele anderen.
Ben dan op zijn minst eerlijk over je politieke kleur iplv objectievteit te faken, dat maakt a.e. al bijvoorbaat fakenieuws.

Marien
Marien
23 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Jos

zei ik het niet? Als het hen niet aanstaat, blokkeren ze de reactiemogelijkheid.

Awi Cohen
Awi Cohen
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

En natuurlijk anti-Israël groepen. Zelfs bewezen leugens worden geplaatst en worden niet meer gecorrigeerd. https://likoed.nl/2023/08/nu-nl-handhaaft-anti-israelische-leugens/

Alex Delarge
Alex Delarge
23 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Awi Cohen

Dat is afschuwelijk.

Youp
Youp
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ooit waren de mensen afhankelijk van de uitleg van Bijbelse vertellingen door de priesterklasse. Toen kwam de boekdrukkunst en konden mensen voor het eerst zelf een Bijbel kopen, lezen en interpreteren. De Reformatie, die overigens bijzonder bloedig was, liet niet lang op zich wachten.
We zitten nu in een vergelijkbare situatie. Dankzij de informatie- en communicatierevolutie zijn we niet langer afhankelijk van de herauten van de staat om te bepalen welk nieuws er toe doet, maar ook hoe dat te interpreteren. Laten we hopen dat het vervolg minder bloedig zal zijn dan bij de Reformatie.

Pierre Vaneylen
Pierre Vaneylen
23 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Beste,
ik zit met dezelfde fustraties. Ik kan me niet ontdoen van de grote schuldige de E.U. is. Ze zijn van macht naar machtswellusttellingen geëvolueerd en zetten alles naar hun hand. Vooreerst hebben via het ECB ongebreideld geld bijgedrukt om de inflatie aan te zwengelen. Hierdoor konden de banken geen winst meer maken en gingen er meerdere overkop. Plots kwamen ze dan te voorschijn als “mecenas” die de banken gingen redden. Nu heeft de Belgische staat een kortetermijn lening uitgeschreven waardoor ze de concurrentie met de banken opnieuw vervalst en een grote macht en invloed kunnen laten gelden op de banken; De banken moeten zich trouwens al verantwoorden als ge 1000€ van uw rekening afhaalt (Big Brother is watching you!!)
De natuurorganisaties worden door de Staat gesubsidieerd en heb recht op voorkoop bij aankoop van gronden zodat de boeren buiten spel worden gezet. De kleinhandel wordt gepest met allerlei taksen terwijl de e-commerce vrij spel wordt gegeven. De leeg gekomen handelspanden zijn een welkome opvangoord voor het plaatsen van de zgn “asielzoekers” en “vluchtelingen”. Mijn gemeente – Leopoldsburg- was voorheen een bloeiende gemeente, waar ge tegenwoordig niet eens meer Nederlands hoort spreken en geëvolueerd is tot een getto.

Targo
Targo
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Het ‘nieuws en verslaggeving’ is in nederland erg gekleurd geworden. Naast het doodzwijgen van nieuw of het negeren van echte nieuwswaarde wordt het ook vaan uit zijn context gehaald waardoor een gebeurtenis anders is dan het in de oorspronkelijke media vermeld is of de bron het heeft vermeld.

Naast dat het ook vaker voorkomt dat mensen als deskundige worden neergezet en blijken een politieke visie te ventileren en op te dringen onder het mom van deskundige.

Naast dat er ook spreekbuizen zijn waarbij op de achtergrond mensen hebt die op bijvoorbeeld de Russische media duidelijk in beeld zijn en daar antiwesterse stelling
en gedachtengoed verdedigen zoals hier valt te zien https://youtu.be/cga0MHyb17o?t=103, onderdeel zijn van de media en politiek als de berichtgevingen juist zijn.

Kijk naar de politiek de afgelopen jaren en wat er aan de gang is rond bijvoorbeeld omroep ON of de eenzijdige berichtgeving over de slavernij, geheel voorbijgaan an de feiten en dat de slavernij van blanken, en andere bevolkingsgroepen.

het is ene kleine groep dit de macht in handen heeft ook bij de media en die zij niet gedeind van tegenspraak.
nu ook met wetgeving zover willengaan dat ook internet alleen dat weergeeft dat in het beeld en visie past van deze groep.

steeds verder glijden we af in een maatschappij zoals onder andere de schrijver Jack Vance in de jaren 70 al beschreef. Elke regio zijn eigen nieuws en feiten, reizen tussen de regio’s was voor een paar mensen, de rest werd via de media zo bewerkt dat men in de regio bleef en voldeed aan de visie van deze kleine groep, bezit was iets dat is afgeschaft zodat men geen autos bezat waarmee de afstand beperk wordt en het OV een Overheid Vervoer is dat goed is in de gewenste kernen en slecht is in de regio0s erbuiten.

Pierre Vaneylen
Pierre Vaneylen
23 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Targo

In België is het geen haar beter. De E.U. heeft ons net zoals veel andere landen in haar macht. Ze eist veel belastingsgeld en gaat daarmede subsidiëren en sanctioneren. Iedereen die niet in hun kraam past wordt beboet, angstwekkend lijkt al meer of een maffia-organisatie. Ik maak me de bedenking toen Italiê Merloni aan de macht kwam ze “overzetboten” aan de ketting ging leggen. Ze is al zéér ver moeten terugdraaien onder druk van de E.U. Het zou interessant zijn wanneer we eens zouden zien wat de NGO’s verdienen aan hun acties. Het zou logisch zijn dat men de zgn “vluchtelingen” terug aan wal zou zetten , waar ze vertrokken zijn. Meer 60% van de gevangenen in België zijn van allochtone origine. Het Zuidstation heeft de laatste weken in de actualteit gestaan omwille van de stank veroorzaakt door illegalen en drugverslaafden. De regering heeft een 22-punten plan opgesteld met oa. een politiekantoor-terwijl de politie nu reeds met een groot tekort kampt.- Van uitzetting manu militari van de uitgeproceerden – totaal geen sprake . Men wil het bewust laten escaleren.

Els
Els
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Wat betreft de leugens in de msm betreffende biodiversiteit hier een interessante link naar YouTube, waarin Gideon van Meijeren metingen uit de doeken doet, waaruit gebleken is dat van de 521 soorten 81% stabiel is en slechts 12% afgenomen is. 0 soorten zijn verdwenen. Metingen waarvan de resultaten opgenomen zijn in de nationale databank Flora en Fauna.
Ik hoop dat veel mensen dit zullen bekijken.
Daarnaast is het, gezien de strekking van deze column en het tegengeluid dat naast de msm te horen is, wel duidelijk dat D66 en andere linkse figuren o.a Forum voor Democratie willen elimineren.

E. Vreeland
E. Vreeland
21 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Els

Deze video is trouwens van You Tube verwijderd.

els
els
21 dagen geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Ik kan hem nog oproepen (Youtube, Gideon van Meijeren stikstofminister onder druk….)

Ruud
Ruud
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een verhelderend artikel! Wat een verlichting in deze tijd van achterbakse deug, hypocriet en narcistisch gedrag, van woke en aanverwante waanzin!

Dat deze auteur maar meer mag publiceren, omdat we dit nu nodig hebben, een realistische, zuivere en eerlijke blik op wat in de samenleving gebeurt.

J-P
J-P
23 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Nou kijk eens naar deze regering, die maken er volop gebruik van. Het een waas voor de ogen van de burger houden zijn ze een ster in . Een en al komedie, maar dan niet om te lachen. Alles uit gegeven , wij als burger moeten weer gaan inleveren om het tekort wel op pijl te brengen, maar is er van de regering ooit iemand die zegt: ik lever salaris in, nee daar wordt ieder jaar gewoon het salaris verhoogd!!!!!

piet12345
piet12345
23 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Media = overheid, alles met Big ervoor en Ngo´s narratief. De oplossing voor het verlies aan vertrouwen is het DSA (Digital Services Act). Breed uitgerold in de EU en niet EU landen hebben een variant. Propaganda en censuur duwen de ietwat onnozele burger weer terug in het gareel.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
23 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

” Media meer dan ooit doorgeefluik van activisten en belangengroepen”
Op zich hoeft dat geen probleem te zijn als de burger er om vraagt, maar ik denk dat dit niet altijd het geval is. Het is zelfs zo dat als de burger kritiek heeft op de informatie die over hem uitgestort wordt, diezelfde burger als radicaal wordt weggezet. Kritiek is uit den boze!
Vroeg of laat gaat dit fout, het gaat eigenlijk nu al fout. Burgers krijgen een steeds eenzijdiger kijk op de wereld om hen heen. Eigenlijk weten ze niet wat er echt aan de hand is en wat er speelt. Ze lopen in een fuik als het ware en dat dit uiteindelijk ook niet in het belang van de gehele samenleving is.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
23 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De gewone burger wordt feitelijk door de media in de bubble van activisten en belangengroepen getrokken. En hij kan er niets tegen doen.

Peter109
Peter109
22 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ook de schaamteloze Abel Herzberg-lezing van Frans Timmermans, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA wordt kritiekloos door de media als zoete koek geslikt. Volgens Timmermans is Nederland een uitgewoonde woonboot die ten onder gaat door de klimaatcrisis. Timmermans blijft maar paniek zaaien, er is geen klimaatcrisis en als helemaal geen stikstofcrisis.

We hebben een klimaatprobleem wat opgelost moet worden, geloofwaardig, haalbaar en betaalbaar. Maar nee, meneer Timmermans blijft de klimaatpaniek preken en wil daarmee het vertrouwen in de politiek terugwinnen. Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard is een oud gezegde. Bij meneer Timmermans c.s. is herstel van vertrouwen verder weg dan ooit.

Peter
Peter
23 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

De proefballon is succesvol drie jaar geleden opgelaten en wordt nu net zo succesvol voor elk denkbaar onderwerp gebruikt.
Gelukkig doorzien steeds meer mensen de tactiek.

Marco
Marco
23 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een feedbackloop tussen onkritische media, u vraagt wij draaien wetenschap en door de politiek gesubsidieerde ngo’s, zodat de linkse politiek alleen maar hoeft te oogsten wat ze op de achtergrond hebben gezaaid.

H.J.
H.J.
23 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

De media (AD) meldt dat Martin (foto aanwezig) sinds 3 maanden politie agent, is in Kyiv.
Deze Martin staat in een Nederlands uniform op de foto.
Dus Nederland is wel degelijk in oorlog met Rusland en neemt deel op Oekraïn’s grondgebied aan deze oorlog.
Wie heeft deze oorlog in naam van Nederland gestart. ?

Eddie
Eddie
21 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben iets cynischer als Freek, ik vrees dat degenen achter de NGO’s tegelijkertijd de scepter zwaaien in het medialandschap.

Awi Cohen
Awi Cohen
22 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Nog een schrijnend voorbeeld wat voor het Nederlandse publiek verborgen blijft:

https://likoed.nl/2023/09/abbas-hitler-was-geen-antisemiet/

39
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen