GroenLinks gegoochel met antisemitisme en antizionisme

Vissen in troebel water

Titelfoto bij artikel GroenLinks gegoochel met antisemitisme en antizionisme Freek van beetz opiniez

Foto:

Extreemrechtse activisten projecteerden onlangs een antisemitische tekst op het Anne Frankhuis, waarop terecht verontwaardigde reacties volgden, ook van GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. Toch nam GroenLinks op hun recente partijcongres een anti-Israël motie aan, en Tom van der Lee van GroenLinks plaatste over een aanslag op synagogebezoekers een antisemitische tweet. Het antisemitisme van de Sovjet-Unie, later omgedoopt tot antizionisme, laat nog altijd zijn gezicht zien bij deze linkse partij, schrijft Frederik van Beetz.

Een stelletje uiterst-rechtse malloten heeft de publiciteit gezocht en natuurlijk gevonden met het projecteren van aanstootgevende, als extreemrechts te kwalificeren teksten op gebouwen en bruggen, het meest recent met een tekst op het Anne Frankhuis: “Anne Frank uitvinder van de balpen”. Met die tekst wordt de authenticiteit van het dagboek ontkend: dat zou – volgens deze ultrarechtse activisten – met een balpen geschreven zijn en dus pas na de oorlog gemaakt kunnen zijn. Een weerzinwekkend verzinsel.

 

Kröger

Dat daarop verontwaardigde reacties volgden is begrijpelijk en volkomen terecht. Toch heb ik moeite met de reacties vanuit politiek en bestuur, met name uit de hoek van GroenLinks. Zo twitterde GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger opeens over Anne Frank

 

Antisemitisme

GroenLinks heeft wat antisemitisme betreft – een dubieus verleden. Daarom vind ik de tweet van Suzanne nogal ongeloofwaardig en schijnheilig. Voortgekomen uit (o.a.) de voormalige CPN en PSP, draagt deze partij nog steeds de kiemen van het uiterst bedenkelijke, ooit in de voormalige Sovjet-Unie gefabriceerde ‘antizionisme’ – en daarmee maar al te vaak van antisemitisme – met zich mee.

Op het recente partijcongres werd, maar dat was eigenlijk gezien dat twijfelachtige verleden niet eens opmerkelijk, weer eens een anti-Israël motie aangenomen: “Mensenrechten in Palestina tellen ook”. Deze motie zit niet alleen vol onjuistheden, maar door te zwijgen over misstanden bij de Palestijnse Autoriteit en het Hamasregime in Gaza munt zij weer eens uit in opmerkelijke eenzijdigheid. Nog opmerkelijker is dat het congres kennelijk geen behoefte had aan moties over misstanden in andere landen (Rusland, Venezuela, Iran, Saoedi-Arabië, etc.). Juist door voor Israël een uitzondering te maken, meet men met twee maten en riekt deze motie naar antisemitisme.

 

Van der Lee

GroenLinks buitenlandwoordvoerder Tom van der Lee deed daar nog een schepje bovenop, door naar aanleiding van de aanslag op synagogebezoekers in Jeruzalem (27 januari) het volgende te twitteren.

 

Gelijkschakeling

In het NIW (10 februari 2023) schrijft Bart Schut terecht: “Dat Van der Lee de aanslag bij de synagoge veroordeelt mag een klein wonder heten, gezien het feit dat Palestijnen ‘vermoord’ werden en onder de Israëli’s doden vallen, alsof dat laatste natuurgeweld was.” Bart Schut merkt terecht op dat Van der Lee met de zinsnede “beide gruweldaden” twee incidenten op één lijn stelt. Want er kan toch echt een (moreel) onderscheid gemaakt worden tussen enerzijds een gewapende confrontatie van Israëlische militairen met zwaarbewapende ‘strijders’ van Islamitische Jihad en Hamas – die maar al te graag in volle wapenuitrusting poseren en bezig waren met de voorbereiding van een terreurdaad –  en anderzijds de moord op ongewapende joodse burgers bij hun gebedshuis.

Dat Van der Lee dit gelijkschakelt en daarmee een rechtvaardiging suggereert, is meer dan kwalijk: het neigt naar antisemitisme.

 

Anti-Israël sentiment

Ik besef dat dit een zware beschuldiging is, maar als onschuldige bezoekers van een synagoge het doelwit zijn, zijn ze het doelwit omdat ze joods zijn. Dat juist deze aanslag plaatsvond op de dag van de Holocaust-herdenking is volgens Brendan O’ Neill een daad van racisme en vergelijkbaar met de aanslagen op de katholieke kerk in Sri Lanka of moskee in Nieuw-Zeeland. Het gelijkstellen – of nog erger – rechtvaardigen van het bloedbad bij de synagoge, alsof het een begrijpelijke uitdrukking is van de diepgaande spanningen tussen Israël en de Palestijnen, toont volgens hem maar weer eens aan hoe virulent het anti-Israël sentiment is geworden.

Dat sentiment heeft diepe wortels in linkse kringen en kreeg eind jaren ’60 een forse injectie vanuit de toenmalige Sovjetunie. Ik schreef hier al eerder over.

 

Antizionisme

Al tijdens de beruchte showprocessen onder Stalin werd in de Sovjet-Unie het ‘klassieke’ antisemitisme steeds meer gehuld in de gedaante van ‘antizionisme’. Die ontwikkeling kreeg nog een extra impuls na de vernietigende nederlaag die Israël de Sovjetbondgenoten Egypte en Syrië toebracht in de Zesdaagse oorlog van 1967.Moskou (met de Oost-Europese vazallen) verbrak de betrekkingen met Israël – die toch al op een waakvlammetje stonden – en concentreerde zich met alle middelen op het versterken van de relaties met de Arabische wereld, in het bijzonder met Egypte en Syrië, ook om de positie van het Westen daar te ondermijnen. Daar maakte de volle steun aan de in 1964 opgerichte PLO en voor terreuraanslagen door Palestijnse groeperingen, nadrukkelijk ook deel van uit.

 

Verzinsels en paranoia

Op 1 februari 1972 vaardigde het Centrale Comité van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie een oekaze uit met maatregelen ter bestrijding van “de anti-Sovjet en anticommunistische activiteiten van het internationale Zionisme”. Binnen het Instituut voor “Oriental Studies” van de Sovjet Academie van Wetenschappen kreeg een permanente commissie een belangrijke rol toebedeeld in de ‘strijd’ tegen “de internationale samenzwering van Zionisten.” Aan datzelfde instituut promoveerde in 1982 PLO-leider en PA-president Mahmoud Abbas met een proefschrift vol kwaadaardige fantasieën en antisemitische beschuldigingen: “The Relationship Between Zionists and Nazis, 1933-1945”.

Tot in de jaren ‘80 bracht de KGB steeds meer verzinsels en paranoia over Israël en het Zionisme in omloop. In de Sovjet-Unie werd een stroom aan antisemitische publicaties en brochures gedrukt en verspreid en vooral in de Arabische wereld aan de man gebracht. In dat troebele materiaal, vol klassieke antisemitische teksten en karikaturen, die sterke gelijkenis vertonen met de meest walgelijke ‘spotprenten’ uit de Nazitijd en ‘opgesierd’ met Nazisymbolen als hakenkruisen en swastika’s, zijn alleen de woorden joden en jodendom veranderd in zionisten en zionisme.

 

Zionisme is racisme-resolutie

Samen met de Arabische landen probeerde de Sovjet-Unie om Israël uit de VN te verwijderen en plaats te laten maken voor de PLO. Met het aannemen van de “Zionisme Is Racisme-resolutie” op 10 november 1975 in de Verenigde Naties kon dat weliswaar worden voorkomen, maar het zionisme als metafoor voor ‘universeel kwaad’ (want Zionisme = ‘imperialisme’, ‘kapitalisme’, ‘fascisme’, ‘apartheid’) werd daarmee wel gemeengoed. Het ontkennen van het bestaansrecht van Israël kreeg hiermee een vorm van legitimatie.

 

Remmen los

Voor Links waren nu alle remmen los. De VN-resolutie, die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 werd ingetrokken, bood rechtvaardiging voor antisemitisme en antizionisme, dat via de flanken (RAF en andere extremistische splinters) ook vat had gekregen op de hoofdstromen bij Links, bij partijen als Labour in Groot-Brittannië en onder aanhangers van GroenLinks, SP, D66 en PvdA in Nederland. Hiermee was de ring van klassieke beschuldigingen rond: Israël werd gezien als de ‘Jood onder de Volkeren’ of ‘Jood en het Jodendom, bron van alle kwaad’. Het is op zijn minst opmerkelijk hoe de bewoordingen en redeneertrant, zoals die ooit vanuit de voormalige Sovjet-Unie werden verspreid, zelfs vaste voet hebben gekregen in de politiek en de academische wereld.

De recente congresmotie van GroenLinks toont dat maar weer eens aan.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Freek van Beetz via pinchas.backme.org.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
18 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Links leeft alleen van slachtoffers en strijd. Zodra de slachtoffer zich opwerkt en blijkt zonder hulp op eigen benen te kunnen staan veranderd de liefde in haat. En dan moet een nieuwe slachtoffer gezocht worden anders verliezen dit soort partijen hun bestaansrecht.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Eens. Links leeft ook met name van ongrijpbare en dus oncontroleerbare ‘crises’. En van voortdurend nepnieuws ter manipulatie en gaslighting. Hoeveel van hun rampen zijn er de afgelopen decennia werkelijkheid geworden? En hoeveel door hen tot voor kort als complottheorieën bestempelde antiburgerdecreten zijn wél werkelijkheid geworden?
Veel linkse politici zijn inmiddels aantoonbaar de vleesgeworden antidemocraten.
We moeten dit niet langer pikken.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De media blaast de onzin met de tekst “Anne Frank uitvinder van de balpen” op. Als ze er geen aandacht aan hadden geven was er ook niets gebeurd. Nee, de linkse media gaat er vol in. Echter, het echte antisemitisme van links daar wordt nauwelijks tot geen aandacht aangegeven of steunen het zelfs.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

Hier ben ik het van harte mee eens.
De mond vol aan de linkerkant van: woorden doen er toe. En juist dat ondertussen lekker gebruiken voor subtiele gaslighting en manipulatie.

Dick
Dick
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekende verslaggeving en feitelijk zeer juist. Journalistiek in optima forma, zoals het hoort. Dikke pluim voor Freek van Beetz!

Jos
Jos
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Pieter Jan Aalbersberg waarschuwde namens de NCTV;
Een van de complottheorieën die in het rapport wordt genoemd is de ‘omvolkingstheorie’, die volgens de NCTV leidt tot een opleving van antisemitisme.

Dat antisemitisme komt veelal van links en wie niet ziet dat er recht onder onze neus een omvolking plaats vind heeft zijn kop in het zand.
Omvolking is een feit, geen complot.
De agenda van de NCTV is dus duidelijk politiek links. Zou Aalbersberg een D66 partij kaart hebben?

Zou extreem links, de NCTV of D66 de leuzen op het Anna Frank huis geprojecteerd hebben om het gevaar van extreem rechts nog eens te benadrukken?
Of is er al bewijs dat het extreem rechts was?
Is dhr Beetz misschien in het extreem linkse trucje getrapt?
Citaat ‘Een stelletje uiterst-rechtse malloten heeft de publiciteit gezocht en natuurlijk gevonden met het projecteren van aanstootgevende, als extreemrechts te kwalificeren teksten op gebouwen en bruggen.'” Dat is nogal voorbarig.

Zoals D66 ook kwam met de leugen over het vermeende drank misgebruik van Remkes. Alles is toegestaan voor de extreem links agenda.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Denk dat u gelijk heeft over de “inside jobs”.
Het niet zelf nadenkende deel van de bevolking moet hoe dan ook in het linkstotalitaire keurslijf gedwongen worden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Laat groenlinks maar lekker goochelen. Israël doet het goed in de regio en steeds beter.

Andre
Andre
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Israël is het voorbeeld van een geslaagde natie-staat, die zichzelf weet te handhaven.
Dat is uiteraard een steen des aanstoots voor links dat in Europa zijn best doet om alle grenzen en staten te doen vervagen.
Dus als ongewapende israëlische burgers worden gedood door Palestijnen dan is dat relatief begrijpelijk voor Van der Lee. Een deel van de negen Palestijnen die ‘vermoord’ werden waren slachtoffer van een Israëlische militaire operatie tegen mannen die een aanslag aan het voorbereiden waren (Volkskrant, 26 januari 2023).
Zo werkt links nu eenmaal: framen om de eigen ideologie in te wrijven.

Realist1966
Realist1966
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe ‘inclusiever’ een partij zegt te zijn, hoe meer mensen ze uitsluiten. Antiracisme is ook racisme.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Als je niet zegt dat je inclusieve ben, ben je al verdacht.

Den Helder
Den Helder
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb nooit zo goed begrepen wat er rechts is aan fascisme/nazisme. Het lijkt met haar enorme staatscontrole en eenpartijstructuur veel op het communisme. Het enige verschil is het nog toestaan van privévezit. Dit rechts noemen is de meest succesvolle spin uit de geschiedenis.
Ergo: politiek anti-semitisme hoort per definitie thuis op de linkerflank. Jodenhaat bestond zowel in het Derde Rijk als de Sowjetstaat.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Den Helder

‘Het nóg toestaan van privébezit’……
Niet lang meer, want alles wijst er op dat ‘men’ de burger steeds meer plukt met, vrees ik, de bedoeling dat die burger uiteindelijk bezitloos en rechteloos totaal afhankelijk is van een (wereld-)roverheid.
Middels een zg. Greendeal wurmt die roverheid zich in uw financiën, uw huisvesting, uw voeding, uw scholing, uw vervoer, uw mediakeuze en noem maar op. Alles, echt alles aan vrijheid en keuzemogelijkheid zal ontnomen gaan worden.
U kunt het voor uw ogen zien gebeuren.

Jos
Jos
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zo is het ook met de LGHBTIq gemeenschap. Wie beter oplet ziet dat D66 en GRL een oogje dichtknijpt als het om homomeppen gaat en een onwelgevallig rapport in de shredder gooit. Liever nog wat homohaat importeert. D66 en GRL steunen wel de geradicaliseerde C.O.C., maar behandelen de redelijkere Roze Leeuw als melaats.
Lang niet alle LGHBTq’rs zijn het een met de woke uitwassen van het C.O.C., dit werkt uiteindelijk tegen de groep.
We kunnen m.i. stellen LIINKS de Joden en LGBHTIq langzaam de wagon in duwt. Steeds minder plekken waar deze groepen vrij kunnen zijn. Of ziet u nog Joden met een keppeltje rondlopen in de Randstand?
Help help, ik krijg klappen van een groep ‘jongeren’.
Sorry ik kan u niet helpen, ben te druk met het schilderen van het gaybrapad.
En daarna meteen door om tegen Israel te demonstreren.

Laatste aanpassing 9 maanden geleden door Jos
Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Beste Jos,

Zou het niet ietsje chiquer in het elkaar steken?

Aan de ene kant heb je moderne politiek (of management for that matter), waarin meerdere innerlijk tegenstrijdige dingen als probleemloos combineerbaar gepresenteerd worden, waarbij de resulterende rookwolken en dure geluiden weggewimpeld worden en waarna – als het boeltje echt vies uit elkaar geklapt is – om het hardst en nadrukkelijkst voorgevoerd wordt dat men zelf ook slachtoffer is, het niet kon overzien, overvallen is, etc.

We zeggen dus enorm voor allerlei dingen te zijn (gayrights, immigratie, rule based internationale dingen, nooit meer Auschwitz e.d.) maar stiekem, of beter onuitgesproken (want taboe voor wat betreft logisch doorredeneren), is er een rangorde. Het hele intersectionele gebeuren trekt dan nog weer eens muffe laag over de lawaaisaus-presentatie met ondraaglijk lichte inhoud.

Nu heb ik – kind van de jaren ’70 – niet wonende in Amstelveen geen actieve herinnering aan keppeltjes buiten, wel aan plattelandsvrouwen met hoofddoekjes trouwens. Maar er zal in het dagelijkse va-et-vient in zekere omgevingen minder behoefte zijn aan self-outing als aanwijsbare minderheid.

Overigens algeheel minder vrij en blij / stukkie preutser geworden.

Een oplossing is er wel, alleen die is niet zo leuk/makkelijk/’verbindend’ als met volle overgave een potje (ritueel) virtue-signaling te doen. Stuk feitenvrijer en consequentielozer ook, waarmee we weer een stukje dichter bij een Marie-Antoinette brioche momentje komen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Hij is weer mooi, verschrikkelijke henk.
Overigens: niet alleen plattelandsvrouwen droegen soms een hoofddoek uit praktische overwegingen. De meeste woonhuizen hadden vroeger 1 of 2 koudwaterpunten. Je haar wassen was lastig, dus dat gebeurde zo weinig mogelijk. Je moest al een hulp hebben om het op de kachel verwarmde water over je hoofd te gooien (geen douches). Dus als er gebakken en gebraden werd deed de huisvrouw een hoofddoek om (en een schort voor, want men had niet veel kleding en de was doen was ook een bezoeking). De dames op de boerderij deden een hoofddoek om tegen hooistof e.d. en zodat er geen haren in de melk kwamen. Buitenshuis was de hoofddoek de bescherming tegen wind in je kapsel, te felle zon als je op het land werkte, of tegen de regen (met een plastic regenkapje daaroverheen).
Praktische toepassing dus, geen relidwang.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Freek,

Eigenlijk doet iedereen er goed aan ooit altijd wel te behoren tot een aanwijsbare minderheid. Clears the palate.

Of dat nou het supporteren van een voetbalclub is, die echt nooit wat wint, of het schrijven in akward squad space (Hi, mede Opiniez-lezers!), ik raad het iedereen aan.

Dat kan allemaal korter en bondiger geformuleerd worden, maar dan wordt het wat pamflettistisch. En dat is in combinatie met de Rode Zee Wandelvereniging niet zo bijster verstandig idee.

Het blijft voor een goy toch telkens – op zijn minst – een verbazing dat God’s chosen people telkens weer tussen de molenstenen terecht dreigen te komen. Vooralsnog lijkt er in praktische zin geen elegante oplossing te zijn voor de Arabische zelfvermenigvuldiging (ook niet hier trouwens met de import van het Syrische bevolkingsoverschot).

Muffe kliekjes van kwalijke ingrediënten geserveerd met zelfoverschattingssaus en gelijk hebberige uitleg zijn in de tussentijd maar beter te vermijden.

SWP
SWP
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De ‘S’ binnen NSDAP is nooit toeval geweest, de geïnstitutionaliseerde politieke haat jegens Israel zit links in de politiek. Ook onder het Nazi regime ging het om met name de politieke positie van het joodse volk. In 40-45 was er een Nazi-Islam (beide totalitaire ideologieën) alliantie, die onheilige alliatie is inmiddels in ere hersteld. Toeval!? Ik dacht het niet.

18
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x